Ελλαδα

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για 10 αγνοούμενους

Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Euroferry Olympia: Το πλοίο παραμένει έξω από την Κέρκυρα - Πυροσβεστικά σκάφη στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς
Euroferry Olympia © EUROKINISSI

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων - Τι είπε ο 22χρονος διασωθείς - Ο έλεγχος στο πλοίο δύο ημέρες πριν τη φωτιά.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοουμένων στο πλοίο Euroferry Olympia, με τους διασώστες να δίνουν μάχη με το χρόνο, προκειμένου να εντοπίσουν ζωντανούς τους οδηγούς σε σημεία του καμένου πλοίου. 

Το απόγευμα της Κυριακής, ένας από τρεις Έλληνες αγνοούμενους εντοπίστηκε απανθρακωμένος μέσα σε καμπίνα φορτηγού. Οι συγγενείς του κλήθηκαν να τον αναγνωρίσουν. Πρόκειται για έναν 58χρονο οδηγό. Νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας, χαμόγελα αισιοδοξίας για την ύπαρξη επιζώντων σκόρπισε ο εντοπισμός του 22χρονου Λευκορώσου οδηγού, που βγήκε ζωντανός και σε καλή κατάσταση από το πλοίο, έπειτα από 52 ώρες στο φλεγόμενο Euroferry Olympia. 

«Euroferry»: Νεκρός ‘Ελληνας- Ζωντανός 56 ώρες μετά, 22χρονος Λευκορώσος | 20/02/2022 | ΕΡΤ

Euroferry Olympia: Η μαρτυρία του 22χρονου Λευκορώσου

«Όταν ξέσπασε η φωτιά κοιμόμουν. Όταν ξύπνησα και κατάλαβα ότι ξέσπασε φωτιά, προσπάθησα να βρω δίοδο διαφυγής αλλά δεν τα κατάφερα. Υπήρχε πολύ υψηλή θερμοκρασία και αποφάσισα να μείνω στην καμπίνα του φορτηγού. Έμεινα για δύο ημέρες και άναβα τα φώτα του φορτηγού σποραδικά για να βλέπω τι γίνεται, γιατί φοβόμουν μην πιάσει φωτιά στο γκαράζ που βρισκόμουν», είπε στις αρχές ο 22χρονος που διασώθηκε από το Euroferry Olympia και πρόσθεσε:

«Άκουγα συνέχεια θορύβους, αλλά δεν μπορώ να ξέρω από πού προέρχονταν. Βγήκα την τρίτη ημέρα που κατάλαβα ότι είχε πέσει η θερμοκρασία και για να σιγουρευτώ έπιασα τις λαμαρίνες με τα χέρια μου. Έψαχνα στα τυφλά και τελικά είδα μια πινακίδα που έγραφε “έξοδος κινδύνου”. Την ακολούθησα και κατάφερα να βγω από το σημείο που ήμουν» συμπλήρωσε.

Οι Λιμενικοί εκτιμούν πως τρία είναι τα στοιχεία που κράτησαν τον 22χρονο οδηγό στη ζωή. Καταρχήν ότι βρισκόταν στο γκαράζ – 1 όπου δεν είχε εκδηλωθεί φωτιά. Είχε εκδηλωθεί ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο deck του πλοίου. Το δεύτερο είναι πως τα γκαράζ σφραγίζονται αεροστεγώς με αποτέλεσμα να μην μπει μεγάλη ποσότητα καπνού στο εσωτερικό του. Το τρίτο, και εξίσου σημαντικό, ήταν η ψυχραιμία του.

Έφτασε στην Κέρκυρα ο διασωθείς Λευκορώσος επιβάτης του πλοίου «Euroferry Olympia»

 

 

Φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia: Χωρισμένοι σε ομάδες οι διασώστες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι πυροσβέστες έχουν χωριστεί σε ομάδες των 10 ατόμων για να επιχειρήσουν μέσα σε πυκνούς καπνούς και φωτιά στα γκαραζ 2 και 3, για να βρουν τους αγνοούμενους.

Το Euroferry Olympia ρυμουλκήθηκε προς την Κέρκυρα σε απόσταση 2,5 μιλίων προς τον Άγιο Σπτυρίδωνα, καθώς από τα ρεύματα είχε παρασυρθεί προς τα ανοιχτά. Έχει πάρει ελαφρά κλίση χωρίς, πάντως, να κινδυνεύει να βυθιστεί. Το έργο διασωστών και πυροσβεστών σήμερα είναι πιο δύσκολο καθώς υπάρχει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή με ενίσχυση των ανέμων.

Οι αρχές αναζητούν τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε περί τις 04:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/2) στο πλοίο. Έχουν ήδη δεχθεί καταγγελίες για μη λειτουργία της πυρανίχνευσης, κανόνες που δεν τηρήθηκαν και πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν.

Όπως έγινε γνωστό, μόλις δύο ημέρες πριν την τραγωδία, είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος για την πυρασφάλεια του πλοίου, που την έκρινε ελλιπή. Πάντως, η εταιρεία δηλώνει ότι οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν στον έλεγχο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου ήταν ελλιπές. Στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο. 

Παράλληλα, στο φως έρχονται καταγγελίες των οδηγών φορτηγών για τις συνθήκες που επικρατούν στις καμπίνες του πλοίου της εν λόγω εταιρίας. Οδηγός απαθανάτισε τα σημάδια που του άφησαν οι ψύλλοι και οι κοριοί σε όλο του το σώμα μετά από ύπνο σε καμπίνα του πλοίου. Ανάμεσα στις φωτογραφίες φαίνεται και το νερό που τρέχει από τον νιπτήρα της καμπίνας, που περισσότερο μοιάζει με λάσπη παρά με νερό.

Όπως λένε οι οδηγοί, προτιμούν να περάσουν τη νύχτα τους μέσα στο αυτοκίνητο στο γκαράζ, παρά να περάσουν ένα εφιαλτικό βράδυ παρέα με τους ψύλλους στις καμπίνες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Μega και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ