Ελλαδα

Τηλεοπτικές άδειες: Ξεκίνησε η απολογία του Χρήστου Καλογρίτσα

Τις επόμενες ημέρες η απολογία του Νίκου Παππά

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο στον Άρειο Πάγο η απολογία του Χρ.Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016
Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας προσέρχεται στον Άρειο Πάγο για να καταθέσει © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τηλεοπτικές άδειες: Ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο στον Άρειο Πάγο η απολογία του Χρήστου Καλογρίτσα.

Ξεκίνησε σήμερα, 31 Ιανουαρίου, η απολογία του επιχειρηματία, Χρήστου Καλογρίτσαενώπιον της αρεοπαγίτου ανακρίτριας Ευδοξίας Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ο οποίος έχει κληθεί να λογοδοτήσει για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος, πράξη που αποδίδεται στον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά.

Ο επιχειρηματίας που θα επανέλθει αύριο για να ολοκληρώσει την απολογία του, παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο επί τέσσερις ώρες ενώ παρέδωσε στην ανώτατη δικαστική λειτουργό απολογητικό υπόμνημα στο οποίο φέρεται να εμμένει στις καταγγελίες που έχει προβεί.

Δηλώνει δε ο κ. Καλογρίτσας πως ήταν σε γνώση του ότι με τις καταγγελίες που έκανε για τον επίμαχο διαγωνισμό, θα καταστεί και ο ίδιος κατηγορούμενος, πλην όμως θέλησε να προχωρήσει με στόχο να αποκαταστήσει το όνομα και την υπόληψη του.

Τηλεοπτικές άδειες: Παίρνει σειρά ο Νίκος Παππάς

Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τού επιχειρηματία θα ακολουθήσει εκείνη του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, σε βάρος του οποίου η Βουλή είχε ασκήσει ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με όσα έχει ισχυριστεί στις Αρχές ο κ. Καλογρίτσας, η συμμετοχή του στον επίμαχο διαγωνισμό ουσιαστικά αφορούσε την επιθυμία τής τότε κυβέρνησης να αποκτήσει «φιλικό» προς αυτήν τηλεοπτικό σταθμό.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τις καταγγελίες τού επιχειρηματία, ο τότε αρμόδιος υπουργός κανόνισε να εμφανιστεί ο κ. Καλογρίτσας με χρήματα ωστόσο του διεθνούς κατασκευαστικού ομίλου CCC.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας, κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής έκανε αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο μπήκε «μπροστινός» στο εγχείρημα της απόκτησης τηλεοπτικού σταθμού, μετά από σχετική προτροπή της τότε κυβέρνησης και του υπουργού, Νίκου Παππά.

«Ημουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζανη να μην φύγει τότε. Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξανά-στρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους νέους. Μετά τις εκλογές κι αφού κερδίσαμε κι επειδή είχα την εμπειρία κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππάς και κάποια παιδιά».

Σε ερώητση του προέδρου της επιτροπής κ. Κελέτση, σε ποια «παιδιά» αναφέρεται, ο μάρτυρας σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε: «Θα τα θυμηθώ στην πορεία. Τα έχω καταγεγραμμένα. Το καλοκαίρι του 2016 στις αρχές είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον με την ομάδα που συνεργαζόμουν».

  • Κελέτσης: Ομάδα επιχειρηματική;
  • Καλογρίτσας: Όχι. Ο Παππάς ήταν. Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε: «Kαπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά;». Εγώ είπα πως «ήρθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα «ας πάει κι αυτό». Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού», κατέθεσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι συναντήσεις

Σε σχέση με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την συμμετοχή στο διαγωνισμό, ο κ. Καλογρίτσας, ανέφερε πως «τους συνάντησα παντού. Στο σπίτι μου, στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω αν δω τις σημειώσεις μου αν κριθεί αναγκαίο».

«Στο πόρτο Χέλι ήρθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά. Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες. Δώσαμε τα χέρια μας. Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ήταν και ο Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο Καρδιτσιώτικα μιλάω», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μου ανέφερε ο άνθρωπος αυτός πως έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο κανάλι. Εγώ αυτά δεν τα πολυπίστευα. Έχω μια δίκη μου άποψη για τις συνεργασίες με τους Άραβες. Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή την εταιρεία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες».

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο επιχειρηματίας, είπε ξεκάθαρα: «Εγώ αυτό που θα έβαζα ήταν το όνομά μου. Να είμαι μπροστινός. Έκαναν την υποχώρηση και το δέχθηκα».

  • Κελέτσης: Αρα ήταν μετά από επιμονή του Παππά;
  • Καλογριτσας: Εγώ μπήκα ως πειθαρχημένος. Το έκανα από το ΚΚΕ. Είχα την τύχη να έχω σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα του κόμματος.

Ο κ. Καλογρίτσας αποκάλυψε στα μέλη της προανακριτικής ότι οι επαφές του με τους εκπροσώπους της εταιρείας CCC προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel» έχει με την καθοδήγηση του κ. Παππά.

«Στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππας. Με συγκεκριμένες εντολές», είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις η επικοινωνία με τον πρώην υπουργό γινόταν μέσω γραπτών μηνυμάτων.

  • Καλογρίτσας: Στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππας
  • Κελέτσης: Σας το έστειλε γραπτά;
  • Καλογρίτσας: Αλλάζαμε sms. Οι φιλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου. Το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά έφεραν μια απόφαση ενος διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο.

Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει - αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό. Εγώ τότε έπρεπε να αποφασίσω. Τα παιδιά μου μπήκαν σε εντατικές με εγχειρήσεις έως και στον εγκέφαλο. Εγώ είχα μάθει πιο σκληρά. Είχα σκληρή ζωή. Τα παιδιά μου όμως υπέφεραν. Μήνυσα λοιπόν τους απατεώνες. Δυστυχώς οι προξενητάδες δεν είχαν καταλάβει. «Μούντζες κακές».

Για αυτό είμαστε εδώ. Έλεγα ότι οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που στα δικαστήρια στην Ελβετία έστειλαν επιλεγμένα email . Δεν τα έστειλαν όλα. Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να απαντήσω. Να δείξω κι εγώ email και sms.

Συμφωνμα με πληροφορίες, Ο κ. Καλογρίτσας έχει καταθέσει:

  • SMS του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα που του αναφέρει «Tony Lianos he will be waiting at ccc office at 9 am tomorrow» επισημαίνοντας του «γρήγορα» «αύριο πρωί», πράγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Παππάς κανόνισε συνάντηση του κ. Καλογρίτσα με τον κ. Λιανό της ccc πριν το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και την έκδοση της εγγυητικής, εκθέτοντας τον κ. Παππά που δήλωνε ότι δεν είχε σχέση με τις επαφές Καλογρίτσα ccc. Ο κ. Παππάς λοιπόν εμπλέκεται απόλυτα στην αφανή συνεργασία Καλογρίτσα CCC για τις τηλεοπτικές άδειες
  • SMS του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα όπου αρχικά αναφέρει «περιμένω τηλ» και εν συνεχεία «Μίλησα σε παίρνει τηλ σήμερα. Ζήτησε ο Κοντ να σε δει…… λέει ό, τι του πούμε (φουρλεμάδης)», πράγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Παππάς επικοινώνησε με τον κ. Κοντομηνά, ότι κανόνισε τη συνάντηση Καλογρίτσα Κοντομηνά και ότι είχε διασφαλίσει ότι ο κ. Κοντομηνάς θα κάνει «ό,τι του πούμε», επιβεβαιώνοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας λειτουργεί με εντολές του κ. Παππά.
  • Σειρά τιμολογίων που επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή περί της χρηματοδότησης της εφημερίδας Documento από τον ίδιο με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ