- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΑΠΘ: Φοιτητές έφτιαξαν εργαλείο διάγνωσης καρκίνου στο πάγκρεας
Διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό
Φοιτητές του ΑΠΘ διεκδικούν χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό iGEM, με διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος που δημιούργησαν.
Διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιούργησαν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό iGEM.
Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System), με στόχο να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα στην κλινική πράξη και είναι η αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας, που οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.
Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διαγνωστικό εργαλείο
Το εργαλείο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για την εύκολη, φθηνή και άμεση επεξεργασία δειγμάτων ούρων, στο πλαίσιο ουρολογικών εξετάσεων ατόμων μεγάλης ηλικίας ή ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η ύπαρξη καρκινικού όγκου στο πάγκρεας.
Η ομάδα iGEM Thessaloniki έλαβε ήδη μία διάκριση από την κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού, με κριτήρια την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του πρότζεκτ στην κοινωνία, τις προοπτικές που έχει να επιλύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και φυσικά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Η διάκριση έγινε σε πρώτο επίπεδο μεταξύ 356 ομάδων και συνοδευόταν από το βραβείο- επιχορήγηση των 2500 δολαρίων για να συνεχίσει η ομάδα το έργο της.
Σημειώνεται ότι η ομάδα παρουσίασε το πρότζεκτ μπροστά σε επενδυτές και πήρε το 1ο βραβείο στο στάδιο ιδέας στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Next Stage Challenge και το χρηματικό έπαθλο των 4000 ευρώ, στον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ενδεκαμελής ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημείας, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής και Βιολογίας, ενώ συμμετέχει και μία προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή 356 ομάδων από πανεπιστήμια και χώρες απ' όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mε αίτημα του προς κάθε αρμόδιο πολιτειακό και πολιτικό παράγοντα
«Γιορτάζουμε όχι μόνο την ημέρα που ήρθες στη ζωή αλλά την ημέρα που αναγεννήθηκες»
Η πρόσβαση σε δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες και προληπτικές εξετάσεις γίνεται πιο απλή
Σώθηκε από ναυαγοσώστες που της έκαναν ΚΑΡΠΑ
Πού οφείλεται το φαινόμενο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ενισχύει την ασφάλεια φοιτητών και προσωπικού μετά από δωρεά της Ι. Τσέτη
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Σε μαθήματα ειδικότητας εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ
Καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνοί αναμένονται το επόμενο 24ωρο
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Η διαδικασία έκδοσης και το κόστος
Οι εξετάσεις των ΕΠΑΛ συνεχίζονται το Σάββατο και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα με τα τρία τελευταία μαθήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.