Ελλαδα

Παπαευαγγέλου: Τα κρούσματα κορωνοϊού θα αυξηθούν στα σχολεία

Σε ποιες περιοχές υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού - Οι νέες ανακοινώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου © EUROKINISSI

Ανακοινώσεις για κρούσματα σήμερα και διασπορά του κορωνοϊού σε περιοχές της χώρας λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η καθιερωμένη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας covid-19, παραβρέθηκε και η νέα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν εδώ και 1,5 χρόνο την πανδημία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που βοηθούν στην πανδημία από κάθε βήμα. Γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη μάστιγα που αντιμετωπίζουμε και αντιμετωπίζουμε καλά εδώ και ενάμισι χρόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Σε φάση σταθεροποίησης η πανδημία

H πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα εμφανίζει σαφή σταθεροποίηση και διαφαίνεται μια ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες, ανέφερε μεταξύ άλλων η Βάνα Παπαευαγγέλου, παίρνοντας τον λόγο.

Τόνισε, όμως, ότι αυτό αφορά στα νέα κρούσματα και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες εμφανίζουν μείωση κατά 15%. Παράλληλα, ο δείκτης θετικότητας έχει κατέβει από το 3,4% στο 2,4%.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων, ο οποίος παραμένει υψηλός. Όπως είπε, αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που σήμερα είναι τα 65 έτη. Η συντριπτική πλειονότητα (9 στους 10 διασωληνωμένοι) είναι είτε ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Κορωνοϊός - Οι περιοχές που προβληματίζουν λόγω διασποράς του ιού

Μιλώντας για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας κρίνεται ικανοποιητική.

Υπογράμμμισε, όμως, ότι αυτήν τη στιγμή, αυξημένη διασπορά παρουσιάζουν οι ακόλουθες περιοχές, στις οποίες οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεχτικοί:

  • Αργολίδα,
  • Αρκαδία,
  • Ευρυτανία,
  • Ροδόπη,
  • Γιάννενα και
  • Βόρειο Αιγαίο.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία - Τα μέτρα κατά της πανδημίας

Για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 η Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι παραμένει «στόχος να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση χωρίς διακοπές», υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις διαδικασίες για την επιστροφή στα σχολεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. Η Βάνα Παπαευαγγέλου πρόσθεσε πως η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού. Πρόσθεσε δε, πως ο συστηματικός έλεγχος όλων των ανεμβολίαστων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση.

Όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, αλλά και άλλα μέτρα, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από την τάξη, θα εξακολουθούν να τηρούνται. Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμη πως με τη νέα σχολική χρονιά, το τμήμα δεν θα κλείνει με την εμφάνιση ενός κρούσματος.

Παπαευαγγέλου για σχολεία: «Αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα»

«Ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες μας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του σχολείου» ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Να διευκρινίσω ότι είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει, το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά. Κι αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο εξαιτίας του συστηματικού ελέγχου με self test».

Η καθηγήτρια επεσήμανε πως εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων.

Κλείνοντας, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα γυμνάσια βρίσκεται στο 14%. «Θα κλείσω με την ευχή να έχουμε φέτος μια απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, αλλά και των πανεπιστημίων μας» κατέληξε η καθηγήτρια.

Άνοιγμα σχολείων: Αύξηση των εμβολιασμών στους μαθητές Λυκείου ΕΡΤ 9/9/2021

Μαγιορκίνης: Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 20-30% την προηγούμενη εβδομάδα

Οι νέες διαγνώσεις μειώνονται παγκοσμίως κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας, όπως και ο ρυθμός των θανάτων κατά το ίδιο ποσοστό, ανέφερε από τη μεριά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε, στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε σημαντική μείωση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, κατά 20%. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 20-30% την προηγούμενη εβδομάδα. Αναφορικά με το ΕΣΥ, η πίεση σε αυτό από την πανδημία παρουσιάζει εικόνα σταθεροποίησης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ