Ελλαδα

Κορωνοϊός - Κρούσματα: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

25% έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές - 31 νεκροί κατά μέσο όρο την ημέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υγειονομικός σε ΜΕΘ με προστατευτική στολή για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Υγειονομικός σε ΜΕΘ με προστατευτική στολή για κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και ο ιός αρχίζει να μεταφέρεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αυξάνοντας τις νοσηλείες, σύμφωνα με τη live ενημέρωση.

Έντονη η ανησυχία των ειδικών σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα από το Υπουργείο Υγείας, καθώς η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και συνεχίζεται η επιστροφή των αδειούχων από τα νησιά. Νέες ανακοινώσεις έγιναν για τα κρούσματα κορωνοϊού, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις νοσηλείες και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 3.538 κρούσματα σήμερα, 28 θάνατοι, 336 διασωληνωμένοι.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης έκαναν τις νέες ανακοινώσεις.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τους υγειονομικούς.

Σημειώνεται ότι η Μεσσηνία βρίσκεται σε μίνι lockdown για τον κορωνοϊό, ενώ παράταση στα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς της Covid-19 έχει δοθεί σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Παπαευαγγέλου: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ξεκινώντας την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 3.220 κρούσματα ανά ημέρα.

Οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Περίπου 2.500 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Κάνοντας αναφορά στο ποσοστό θετικότητας στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό ανέρχεται στο 3,5%. Ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο σε πολλά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονη μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες και διασωληνώσεις στα νοσοκομεία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση απηύθυνε νέα έκκληση σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους:

  • Να προχωρούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν από την επιστροφή τους και
  • να περιορίζουν τις επαφές τους τουλάχιστον τις πρώτες 7 ημέρες, ειδικά αν πρόκειται να συναντήσουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Στα 30 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων - 31 θάνατοι την ημέρα ο μέσος όρος

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 5 έτη τις τελευταίες εβδομάδες και υπολογίζεται στα 30 έτη σήμερα. «Ενώ τον μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, τον Αύγουστο είχαμε πάνω από 6.000 νέα κρούσματα στους πολίτες άνω των 60 ετών, με ποσοστό 8,3% των νέων κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα» ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, «είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμη και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», υπογραμμίζοντας ότι «οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από 1/3 των νοσηλευόμενων μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο πλέον ο αριθμός των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας που νοσηλεύονται, αυξάνεται».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η κα Παπαευαγγέλου, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων έχει αυξηθεί σε 31 την ημέρα. Με βάση τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα και την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών της πανδημίας, αναμένεται αύξηση νοσηλειών εντός των επόμενων εβδομάδων και ως εκ τούτου και των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Νέα έκκληση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Μιλώντας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου, μόλις το 5,2% των κρουσμάτων και το 3,4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγο κορωνοϊού ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. «Σήμερα, με 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας να έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό επίπεδο εμβολιασμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούν οι ανεμβολίαστοι να βασίζονται στην προστασία που τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντός τους» ξεκαθάρισε και προειδοποίησε ότι ο εμβολιασμός δεν προσφέρει πλήρη ανοσία σε περιβάλλοντα της μετάλλαξης Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι όσο περνά ο καιρός μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, κάποιοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να «κολλήσουν» τον ιό. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο και τον θάνατο.

«Κύριος στόχος παραμένει η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Η επαναληπτική δόση δεν θα λύσει το πρόβλημα της πανδημίας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε μια αποτελεσματική μείωση της διασποράς» κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας, καλώντας παράλληλα τους γονείς να εμβολιάσουν τους εφήβους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία.

Μαγιορκίνης: «Έχουμε 1,5 μήνα για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας»

Από τη μεριά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε: «Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και προς τα μέσα Οκτωβρίου, θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και αναμένεται πως η μετάδοση του ιού εκείνη την περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά».

«Έχουμε ένα με 1,5 μήνα για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας ενόψει του χειμώνα» πρόσθεσε.

«Θα κάνω έκκληση για ακόμη μια φορά στους νέους: Να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό σήμερα. Οι νέοι είναι φυσιολογικό να έχουν πολλές επαφές, να είναι δραστήριοι, και έτσι, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν το επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας. Και το τονίζω: Χωρίς να το θέλουν. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών μεταδίδει τη νόσο σε δύο με τρεις φορές περισσότερα άτομα σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης, χωρίς τον εμβολιασμό των νέων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό» ανέφερε επίσης ο καθηγητής Επιδημιολογίας και εκπρόσωπος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ