Ελλαδα

Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία: 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Κάηκαν εξοχικά και αγροικίες - Ποια είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Κορινθία - Στάχτη και αποκαΐδια στο Αλεποχώρι
Φωτιά στην Κορινθία - Στάχτη και αποκαΐδια στο Αλεποχώρι © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Νέες ανακοινώσεις για τη φωτιά στην Κορινθία που ξεκίνησε από τον Σχίνο και έφθασε κοντά στα Μέγαρα, έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ανεξέλεγκτη φωτιά στην Κορινθία και τη νύχτα τρόμου για δεύτερο 24ωρο αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε νέα έκτακτη ενημέρωση. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε και για το «112» και τις εκκενώσεις οικισμών

Όπως είπε, το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική παραμένει ενεργό, αλλά δεν είναι ενιαίο, καθώς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο χρειάζεται προσοχή.

Αυτήν τη στιγμή, οι μεγάλες εστίες βρίσκονται στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι. Στην περιοχή του Σχίνου η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη. Στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, το πρωί, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ελπίδα η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών να επιτρέψει την οριοθέτηση της φωτιάς.

Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, είχε κάψει περισσότερα από 20.000 στρέμματα. Πλέον, ο αριθμός αυτός έχει ανέβει σε 40.000 στρέμματα δάσους.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι περιοχές Αιγειρούσες - Ντουράκος, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβενίου και ορεινό Αλεποχωρίου. Προληπτική απομάκρυνση κατοίκων έχει γίνει επίσης από τα χωριά Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Πευκογυάλι, όπως και στην περιοχή Παρασκευάς. Εκκενώθηκαν επίσης και δύο μονές: Άγιος Ιωάννης Μακρινός και Αγία Παρασκευή.

Πρόκειται για τη δεύτερη ενημέρωση, μέσα σε λίγες ώρες, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για την εξέλιξη με τη φωτιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Κορινθίας, έκαψε τα Γεράνεια Όρη, φθάνοντας κοντά στα Μέγαρα. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας την πρώτη φορά για τη φωτιά στην Κορινθία και τα 20.000 στρέμματα δάσους που έγιναν στάχτη, ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει λόγο για μια «δύσκολη νύχτα».

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο η ατμόσφαιρα στην Αττική είναι σαφώς καλύτερη. Την Πέμπτη (20/5) ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία κάλυψε την Αττική. Με την ατμόσφαιρα να έχει γεμίσει στάχτες στην Κορινθία και την Αττική, το Υπουργείο Υγείας έδωσε συστάσεις στους πολίτες για τον καπνό.

Φωτιά στην Κορινθία - Περιοχή Αλεποχώρι: Αγροικία έχει καεί
Φωτιά στην Κορινθία - Περιοχή Αλεποχώρι: Αγροικία έχει καεί © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καμένη γη στο Αλεποχώρι από τη φωτιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Κορινθίας
Καμένη γη στο Αλεποχώρι από τη φωτιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Κορινθίας © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ό,τι απέμεινε από σπίτι στον οικισμό Βαμβακιές που καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία
Ό,τι απέμεινε από σπίτι στον οικισμό Βαμβακιές που καταστράφηκε από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στην Κορινθία - Σπίτι έγινε παρανάλωμα του πυρός στον οικισμό Βαμβακιές
Στάχτη και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στην Κορινθία - Σπίτι έγινε παρανάλωμα του πυρός στον οικισμό Βαμβακιές © EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΨΩΜΑΣ

Κατοικίες έχουν καεί στους οικισμούς Μικρολίμνη και Βαμβακιές, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει σε περιουσίες η μεγάλη φωτιά. Δεν αποκλείεται ζημιές σε σπίτια να έχουν σημειωθεί και σε οικισμούς που ακόμα δεν είναι δυνατή η πρόσβαση. Τεράστια η οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος -από τα ελάχιστα που είχαν απομείνει στα σύνορα Κορινθίας-Αττικής και το οποίο έφθανε μέχρι τη θάλασσα.

Νίκος Χαρδαλιάς για φωτιά στην Κορινθία - Τα βασικά σημεία στην έκτακτη ενημέρωση

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, περισσότερα από 40.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη από τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στον Σχίνο Κορινθίας και έκαψε τα Γεράνεια Όρη, φθάνοντας κοντά στα Μέγαρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στη νέα έκτακτη ενημέρωση, ανακοίνωσε ότι έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι είχαν εκκενωθεί. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του έκανε λόγο για υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους πυροσβέστες να προστατεύσουν τα σπίτια, καθώς οι φλόγες πέρασαν μια «ανάσα» από κατοικίες. «Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10 χλμ.».

«Η νύχτα ήταν δύσκολη» σημείωσε και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο -όπως είπε- κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση, πρόσθεσε.

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις φλόγες δίνει ο πυροσβέστης στην περιοχή Αλεποχώρι
Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις φλόγες δίνει ο πυροσβέστης στην περιοχή Αλεποχώρι © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Για τους ανέμους, είπε, ότι έφθαναν σε ένταση τα 8 μποφόρ. Απηύθυνε, ακόμη, νέο κάλεσμα για εγρήγορση, επισημαίνοντας «παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, η προσπάθεια είναι τιτάνια».

21.05.2021 Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας - Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά σε Σχίνο Κορινθίας

Χαρδαλιάς για «112»: Γιατί δεν λειτούργησε το πρώτο βράδυ, με τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας σε εξέλιξη

Σχετικά με τη λειτουργία του «112» ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, γι' αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση -στη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας- εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

«Το 112 είναι η έσχατη λύση. Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε» δήλωσε για τον λόγο που δεν εστάλη μήνυμα από το «112» την πρώτη νύχτα, όταν αστυνομικοί και πυροσβέστες πήγαιναν πόρτα πόρτα για να ενημερώσουν τους κατοίκους οικισμών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Φωτιά στην Κορινθία - Πόσες δυνάμεις επιχειρούν - Τα εναέρια μέσα - Η νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου 2021 τόνισε: «Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη. Δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή ενεργό ενιαίο μέτωπο, που να απειλεί κατοικίες».

Η φωτιά καίει στα Γεράνεια Όρη ένα από τα τελευταία παρθένα δάση σε Κόρινθο και Αττική. Σε πολλά σημεία η περιοχή είναι δύσβατη, δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι και, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς δυτικούς - βορειοδυτικούς ανέμους, το έργο της κατάσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολο για δεύτερο 24ωρο. Λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα σημειώθηκε πρόσκαιρη εξασθένηση των ανέμων, με την πρόγνωση της ΕΜΥ όμως να δίνει νέα ενίσχυση τις επόμενες ώρες. Αυτήν τη στιγμή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Φωτιά στην Κορινθία: Πυροσβεστικό όχημα Canadair ρίχνει νερό σε ενεργή εστία πολύ κοντά σε σπίτι
Φωτιά στην Κορινθία: Πυροσβεστικό όχημα Canadair ρίχνει νερό σε ενεργή εστία πολύ κοντά σε σπίτι © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κορινθία: Οι πολλές ενεργές εστίες στη φωτιά έφθασαν μια «ανάσα» από σπίτια - Εικόνα από την περιοχή Αλεποχώρι, με τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα κατοικία
Κορινθία: Οι πολλές ενεργές εστίες στη φωτιά έφθασαν μια «ανάσα» από σπίτια - Εικόνα από την περιοχή Αλεποχώρι, με τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα κατοικία © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στο πύρινο μέτωπο έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή από Σχίνο, Αλεποχώρι μέχρι και κοντά στα Μέγαρα οι παρακάτω επίγειες και εναέριες δυνάμεις:

  • 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα,
  • 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,
  • το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής,
  • το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος»,
  • 8 αεροσκάφη Canadair,
  • 10 αεροσκάφη PZL,
  • δύο στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ,
  • ένα Super Puma,
  • 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και ένα της Αστυνομίας για τον συντονισμό της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Πολύτιμη η βοήθεια από τις υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανεφοδιάζουν διαρκώς τα πυροσβεστικά οχήματα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Βελτιώθηκε η εικόνα της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Ο πύρινος εφιάλτης στην Κορινθία σε βίντεο - Πυροσβέστες μέσα σε όχημα, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμά της

Εν τω μεταξύ τον γύρο των social media συνεχίζει να κάνει το βίντεο που δημοσιεύει το fly news και δείχνει τις εικόνες που αντικρίζουν στο πύρινο μέτωπο οι πυροσβέστες.

Το συγκεκριμένο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει έρθει από τη Λακωνία για να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Η φωτιά στην Κορινθία καίει τα πάντα στο πέρασμά της, με τις φλόγες να φθάνουν σε ύψος πολλών μέτρων.

Φωτιά-Κορινθία | Συγκλονιστικές εικόνες από το όχημα της Π.Υ. Γυθείου

Πνίγηκε στον καπνό η Αττική - Το βίντεο από drone και οι απόκοσμες εικόνες στη δύση του ηλίου

Την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 ο καπνός από το πύρινο μέτωπο, με τις φλόγες να κάνουν στάχτη το παρθένο δάσος στα Γεράνεια Όρη και να προκαλούν ζημιές σε σπίτια, κάλυψε περιοχές στα νότια και δυτικά προάστια στην Αττική.

Κάτοικοι σε Πειραιά, Μοσχάτο, Παλαιό Φάληρο, Νίκαια, Κορυδαλλό και Ασπρόπυργο ανέφεραν ότι η μυρωδιά του καμένου ήταν έντονη κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον καπνό να είναι ορατός με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι που έπνεαν δυτικά, είχαν ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα στάχτης σε περιοχές στην Αττική. Απόκοσμη εικόνα αργά το απόγευμα της Πέμπτης (20/5), με τον κατακόκκινο ήλιο να δύει, ενώ στάχτες υπήρχαν στην ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύει η EUROKINISSI.

Ο ήλιος δύει κατακόκκινος στην Παραλιακή, με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ορίζοντα, καθώς η καταστροφική φωτιά στην Κορινθία συνεχίζει να καίει
Ο ήλιος δύει κατακόκκινος στην Παραλιακή, με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ορίζοντα, καθώς η καταστροφική φωτιά στην Κορινθία συνεχίζει να καίει © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αττική: Απόκοσμη εικόνα με τη δύση του ηλίου και τον καπνό να έχει μεταφερθεί από τη φωτιά στην Κορινθία
Αττική: Απόκοσμη εικόνα με τη δύση του ηλίου και τον καπνό να έχει μεταφερθεί από τη φωτιά στην Κορινθία © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στον Άλιμο ο ήλιος δύει κατακόκκινος, καθώς πυκνός καπνός έχει μεταφερθεί από τη φωτιά στην Κορινθία
Στον Άλιμο ο ήλιος δύει κατακόκκινος, καθώς πυκνός καπνός έχει μεταφερθεί από τη φωτιά στην Κορινθία © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Drone κατέγραψε τον καπνό στην Αττική που «έπνιξε» συνοικίες, έχοντας μεταφερθεί από τους δυτικούς - βορειοδυτικούς ανέμους από τη μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας.

Αθήνα 20/05/2021. Ο καπνός και η στάχτη από την μεγάλη φωτιά στον Σχίνο έχουν καλύψει τα πάντα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ