Ελλαδα

Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στoν Σχίνο Κορινθίας - Τι αναφέρει

Προς τα πού κινείται το πύρινο μέτωπο - Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής να ρίχνει νερό πάνω από εστία της πυρκαγιάς που καίει το δάσος
Μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής να ρίχνει νερό πάνω από εστία της πυρκαγιάς που καίει το δάσος © EUROKINISSI

Εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση οικισμών, καθώς η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας κατευθύνεται πλέον προς τα Μέγαρα.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, όπου κάηκαν σπίτια και οι φλόγες έκαναν στάχτη μεγάλη δασική έκταση. Όπως έγινε γνωστό, εστάλη μήνυμα στο «112» για να εκκενωθούν και άλλοι οικισμοί ανάμεσα σε Αλεποχώρι και Μέγαρα.

Εδώ και αρκετές ώρες το πύρινο μέτωπο δεν είναι ενιαίο, υπάρχουν όμως πολλές διάσπαρτες εστίες, οι άνεμοι στην περιοχή ενισχύονται και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο άνεμος σπρώχνει τη φωτιά προς τα Μέγαρα. Ο πυκνός καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία έφθασε στην Αττική, με κάτοικους σε νότια και δυτικά προάστια όπως Πειραιάς, Νίκαια, Παλαιό Φάληρο, Ασπρόπυργο και Καλλιθέα να κάνουν λόγο για έντονη μυρωδιά καμένου. Το meteo αναφέρει ότι ο καπνός από την πυρκαγιά έφθασε μέχρι και την Ικαρία.

Η νέα απόφαση για την προληπτική εκκένωση οικισμών ελήφθη, καθώς η μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας συνεχίζει να καίει, έχοντας κάνει στάχτη παρθένο δάσος και προκαλώντας ζημιές σε κατοικίες, οικήματα και αποθήκες. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά από το Αλεποχώρι, όπου η κατάσταση έγινε δύσκολη για αρκετή ώρα, κυρίως λόγω του καπνού.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, με τους πυροσβέστες να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία, είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για τις καταστροφές σε περιουσίες, εικόνες που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν σπίτια να έχουν καεί στον οικισμό Μαυρολίμνη (σ.σ. περίπου 6 χλμ. από το Αλεποχώρι). Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη σε ένα σημαντικό κομμάτι πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο ήταν πολύ πυκνό, με τα πεύκα να φθάνουν μέχρι κάτω τη θάλασσα.

Σε πύρινο κλοιό το Αλεποχώρι - Η φωτιά από τον Σχίνο Κορινθίας κατευθύνεται στα Μέγαρα
Σε πύρινο κλοιό το Αλεποχώρι - Η φωτιά από τον Σχίνο Κορινθίας κατευθύνεται στα Μέγαρα © EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΣΙΔΗΣ

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες από οδοιπορικό στα καμένα. Η φωτιά δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της. Ένα από τα πιο πανέμορφα δάση στην Κεντρική Ελλάδα έχει γίνει στάχτη.

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας

Οδοιπορικό του DEBATER στη φλεγόμενη Κορινθία – Μαίνεται η φωτιά στο Αλεποχώρι και το Μάζι

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας - Το μήνυμα από το «112» για την εκκένωση

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το μήνυμα που εστάλη στο «112», οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή από Χάνι Δερβένι έως Άνω και Κάτω Πευκενέα, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα προς τα Μέγαρα.

Στο μήνυμα, το οποίο είναι γραμμένο και στα αγγλικά, γίνεται λόγος για «ραγδαία ενίσχυση των ανέμων».

 

fotia-sxinos-korinthia-112.jpg

Μάχη με τις φλόγες στα Γεράνεια Όρη - Πόσες δυνάμεις επιχειρούν - Συνεχείς ρίψεις από τα ενάερια μέσα

Επίγειες δυνάμεις απ' όλη την Πελοπόννησο και την Αττική έχουν μεταβή στην Κορινθία, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ, την ώρα που τα ενάρια μέσα δεν σταματούν να ρίχνουν νερό.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Επίσης, από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν:

  • 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα,
  • 7 πεζοπόρα τμήματα,
  • το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής
  • 17 αεροσκάφη
  • 4 ελικόπτερα,
  • 2 ελικόπτερα του Στρατού.

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία – Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις | 20/05/2021 | ΕΡΤ

Στάχτες και καπνός στην Αττική από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία - Ορατός και στην Ικαρία

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, κάτοικοι σε πολλές περιοχές στην Αττική, ακόμα και σε συνοικίες στην Αθήνα δήλωσαν ότι είδαν στάχτες στα μπαλκόνια και τις αυλές των σπιτιών τους.

Σε νότια και δυτικά προάστια στην Αττική ο ορίζοντας «χάθηκε» από τον πυκνό καπνό, καθώς η φωτιά στην Κορινθία συνεχίζει να καίει, έχοντας περάσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο Περιφερειακές Ενότητες.

Οι εικόνες που δημοσίευσε η EUROKINISSI είναι χαρακτηριστικές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στην Αττική ολόκληρες συνοικίες έχουν «πνιγεί» στον καπνό από τη φωτιά στην Κορινθία
Στην Αττική ολόκληρες συνοικίες έχουν «πνιγεί» στον καπνό από τη φωτιά στην Κορινθία © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Σκοτείνιασε» ο ορίζοντας στην Αττική από τους καπνούς - Στις φλόγες η Κορινθία

Ο καπνός από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας έφθασε επίσης σε Κυκλάδες και Ικαρία, όπως φαίνεται από τις εικόνες που δημοσιεύει το meteo.gr

Κολάζ φωτογραφιών όπου απεικονίζεται πώς μεταφέρεται ο καπνός από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας πάνω από Αλεποχώρι, Ικαρία, Παλαιό Φάληρο και Σύρο
Καπνός από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας σε Ικαρία, Παλαιό Φάληρο και Σύρο © meteo.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ