Ελλαδα

Φωτιά - Κορινθία: Η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε 10 εικόνες

Εκκενώθηκαν οικισμοί και ιερές μονές - Ο καπνός έφθασε στην Αθήνα - Δείτε βίντεο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Κορινθία - Οι φλόγες μια ανάσα από κατοικία
Φωτιά στην Κορινθία - Οι φλόγες μια ανάσα από κατοικία © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Δραματική η κατάσταση με τη φωτιά στην Κορινθία, καθώς οι φλόγες προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να τις σταματήσουν.

Δύσκολη νύχτα στην Κορινθία, όπου εκκενώθηκαν οικισμοί καθώς η μεγάλη φωτιά στον Σχίνο έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 20 Μαΐου 2021 στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε από ελαιώνα και επεκτάθηκε σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, πριν φθάσει σε δασική ζώνη. Σπίτια κάηκαν ενώ εκκενώθηκε προληπτικά το Αλεποχώρι.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με το πρώτο φως της ημέρας από εναέρια μέσα, τα οποία δεν σταματούν να προχωρούν σε ρίψεις νερού. Αισιοδοξία προκαλεί η εξασθένηση των ανέμων, οι οποίοι συνεχίζουν όμως να πνέουν δυτικοί, με αποτέλεσμα να «σπρώχνουν» τη φωτιά προς τα Γεράνεια Όρη και το Αλεποχώρι.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, η φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας βρίσκεται σε ύφεση. «Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται στα Γεράνεια Όρη και σε μεγάλο τμήμα του καίει σε δύσβατη περιοχή. Προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη, ενώ το ίδιο αποφασίστηκε και για τις μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής. Δόθηκε, επίσης, εντολή εκκένωσης και για τα χωριά Μάζη και Παρασκευά. Καθώς η φωτιά έφτασε πάνω από το Αλεποχώρι, απομακρύνθηκαν προληπτικά οι κάτοικοι από τις περιοχές Μάζι, Σπάρτα και Αιγυρούσαι.

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού έχει μεταβεί στον Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου πυροσβεστικού σώματος για την πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας | Ώρα Ελλάδος 20/5/21

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΧΙΝΟΣ: ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ

Φωτιά στην Κορινθία - Υπάρχουν ζημιές σε σπίτια

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη».

Αυτό αναφέρει σε νεότερη δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

«Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτήν την περίοδο» προσθέτει.

Έχει επιβεβαιωθεί, πάντως, και από τοπικούς φορείς ότι υπάρχουν καταστροφές σε σπίτια, καθώς οι φλόγες μπήκαν στις αυλές κατοικιών.

Μεγάλη φωτιά στο Σχίνο - Απειλούνται σπίτια

Κορινθία: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Μαίνεται η φωτιά

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ τις προσπάθειές τους συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για να περιορίσουν τη φωτιά επιχειρούν:

  • 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα,
  • 7 πεζοπόρα τμήματα
  • Το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και
  • εθελοντές πυροσβέστες.

Από αέρος συνδράμουν:

  • 17 αεροσκάφη
  • 3 ελικόπτερα,
  • ένα ελικόπτερο του Στρατού
  • ένα ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και ένα του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν την επιχείρηση.

 

 

Πολύτιμη, η συνδρομή από υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που εφοδιάζουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σχίνο Λουτρακίου

Κορινθία: Πού υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει

Σημειώνεται ότι λόγω της πυρκαγιάς στον Σχίνο Λουτρακίου στην Κορινθία, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο χλμ. προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη πυκνή βλάστηση και πεύκα.

Δημήτρης Λάμπρου: Δραματική η κατάσταση στον Σχίνο Κορινθίας με τη φωτιά

«Εδώ είναι ένα δράμα. Ήταν ένα παρθένο δάσος, ένας πυρήνας ζωής, καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά πηγαίνει προς Αλεποχώρι. Έχει γίνει εκκένωση, έχουν φύγει οι κάτοικοι. Πριν λίγο η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια στον οικισμό Βαμβακιές. Στη Μαυρολίμνη κάηκαν σκάφη και σπίτια. Πέρασε από τη θάλασσα. Δεν ξέρω πόσα σπίτια έχουν καεί. Έχει λίγο πέσει ο αέρας τώρα. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία κινήθηκαν γρήγορα» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Σχίνου, Δημήτρης Λάμπρου.

«Τα εναέρια μέσα ήδη επιχειρούν, 4 αεροσκάφη και τρία μικρότερα. Η πυρκαγιά έχει καλύψει μεγάλη περιοχή στα Γεράνια Όρη, και στην παραλιακή πλευρά και στον ορεινό όγκο. Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά στο Μάζι που ζητήθηκε να εκκενωθεί πριν 40 λεπτά. Δεν κινδυνεύουν άνθρωποι, όλες οι εκκενώσεις έγιναν για προληπτικούς λόγους. Είναι περιοχή με εξοχικές κατοικίες, πιθανόν να έχουμε προβλήματα στα σπίτια αυτά» σημείωσε από τη μεριά του νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης.

Καπνοί και στάχτες έφτασαν στην Αθήνα - Έντονη η μυρωδιά καμένου

Σε αρκετές περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Παλαιό Φάληρο) αλλά και στο κέντρο της Αθήνας η μυρωδιά του καμένου ήταν έντονη, καθώς η μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας συνέχιζε το καταστροφικό της έργο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ο καπνός από την Κορινθία ήταν ορατός από πολλές περιοχές στην Αττική.

 

 

Δείτε τις εικόνες που δημοσιεύει η EUROKINISSI από την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες με τη φωτιά στην Κορινθία, στον Σχίνο Κορινθίας

Σχίνο Κορινθίας: Πυροσβέστες ρίχνουν νερό με τη μάνικα στη μεγάλη φωτιά

Φωτιά στην Κορινθία: Πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες

Φωτιά: Πυροσβέστης στον Σχίνο Κορινθίας ενημερώνει στον ασύρματο για τις εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο

Δάσος στον Σχίνο Κορινθίας έγινε στάχτη κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη

Πύρινος εφιάλτης στην Κορινθία, καθώς η φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου έκανε στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της

Ολονύχτια η μάχη των πυροσβεστών στην Κορινθία για να περιορίσουν το καταστροφικό έργο που προκάλεσε η φωτιά στον Σχίνο Λουτρακίου

Σπίτια και κατοικίες κάηκαν στον Σχίνο Κορινθίας από τη μεγάλη φωτιά

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Ολόκληρη πλαγιά παραδομένη στις φλόγες - Έγινε στάχτη μεγάλη δασική έκταση

Πυροσβέστης με μάσκα στο πρόσωπο και τον ασύρματο στο χέρι επιχειρεί στη φωτιά στην Κορινθία

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ