Ελλαδα

Έφθασε στην Ελλάδα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα (βίντεο)

Το κυβερνητικό σκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα
Στην Αθήνα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στην Ελλάδα βρίσκεται το Άγιο Φως, το οποίο μεταφέρθηκε με το κυβερνητικό σκάφος από το Ισραήλ μετά την Τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και τιμές αρχηγού κράτους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, το Άγιο Φως έφθασε στην Ελλάδα.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος Embraer Legacy 600, το οποίο μετέφερε το Άγιο Φως από το Ισραήλ, προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο μετά τις 18.40.

Την ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός, στον αεροδιάδρομο δεν υπήρχαν μπάντες και κόκκινα χαλιά παρά μόνο 20 άτομα περίπου. Υπενθυμίζεται ότι το Χριστός Ανέστη ψάλλεται στις 21.00 απόψε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, με υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού να ισχύουν στις εκκλησίες και στους ιερούς ναούς. Το Άγιο Φως μεταφέρεται σε 10 πόλεις της χώρας με ειδικές πτήσεις, προκειμένου να φθάσει στη συνέχεια σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι «το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη». Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που έφερε στην Αθήνα το Άγιο Φως ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης. «Σε λίγες ώρες το Άγιο Φως θα ανάψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Θα μας θυμίσει ότι το φετινό Πάσχα κρύβει μια πρώτη νίκη απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές. Όμως συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Χρόνια Πολλά σε όλους, εύχομαι υγεία» ήταν η πρώτη του δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την Τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄, παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, το οποίο είχε τοποθετηθεί σε ειδικό φανάρι. Δείτε τις πρώτες εικόνες από την άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Άγιο Φως 2021: Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα | 2021

Ραφαήλ Γρίβας, έξαρχος του Παναγίου Τάφου: Μεταφέραμε και φέτος το Άγιο Φως

«Με αισθήματα χαράς και συγκινήσεως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, αλλά και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, μεταφέραμε και φέτος το εκ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εκ πηγάσαν Άγιο Φως προς ευλογία, αγιασμό και στήριξη του ταλαιπώρου από τις ποικίλες δοκιμασίες και εσχάτως από το θανατηφόρο ιό COVID-19, ευλογημένου, αξιοπρεπούς και υπερηφάνου ελληνικού λαού» δήλωσε ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου Ραφαήλ Γρίβας κατά την άφιξη του με το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο.

Ανάσταση - Πάσχα 2021: Στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος έφθασε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα
Ανάσταση - Πάσχα 2021: Στην Ελλάδα με το κυβερνητικό αεροσκάφος έφθασε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Μαζί με το Άγιο Φως, μεταφέρουμε και τις θερμές, αναστάσιμες, πατρικές ευχές και πατριαρχικές ευλογίες. Μεταφέροντας σήμερα το Άγιο Φως, σας μεταφέρουμε την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση» επεσήμανε ακόμη.

Άγιο Φως: Η Τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο (βίντεο)

Η Τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα έγινε μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Ειδικότερα, μέσα σε λαμπρότητα και με περισσότερο κόσμο σε σχέση με το 2020 (καθώς τα μέτρα για τον κορωνοϊό έχουν «χαλαρώσει» μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς) τελέστηκε η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Λίγο πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄, εξήλθε του Παναγίου Τάφου, κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην Ανθρωπότητα.

Με λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Στην Ελλάδα το Άγιο Φως - Πώς θα κάνουμε Ανάσταση - Τα μέτρα στις εκκλησίες

Η Ανάσταση φέτος θα είναι διαφορετική, καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού παραμένουν σε ισχύ.

Όπως συνέβη και όλη την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα έτσι και σήμερα Μεγάλο Σάββατο, ισχύουν συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα στις εκκλησίες κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Αναλυτικά:

  • Η Θεία Λειτουργία ξεκινά στις 20.00
  • Η Ακολουθία της Αναστάσεως γίνεται στις 21.00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.
  • Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού
  • Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας
  • Υποχρεωτικά διπλή μάσκα για τους πιστούς σε όλους τους χώρους
  • Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό
  • Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Ανάσταση - Μεγάλο Σάββατο 1 Μαΐου: Τι ώρα ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας και πότε αλλάζει

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00 και σταματά στις 05.00. Aπό τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας αλλάζει και ξεκινά μια ώρα αργότερα, στις 23.00. Τη συγκεκριμένη ημέρα ανοίγει η εστίαση μετά από 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Μεγάλη Πέμπτη οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι ελεύθερες και τις καθημερινές. Τα SMS στο 13033 καταργούνται στις 15 Μαΐου, ημέρα που ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ