Ελλαδα

Πάσχα - Μετακινήσεις: Ποιο το νέο σενάριο - Πότε οι αποφάσεις

Τι λένε οι επιστήμονες - Τα μηνύματα στο Μαξίμου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΦΙΔΝΩΝ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΦΙΔΝΩΝ © EUROKINISS

Εν αναμονή των αποφάσεων της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, για τις μετακινήσεις εκτός νομού κατά τις ημέρες του Πάσχα, επιστήμονες τοποθετούνται

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν να μην αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς μια επικείμενη ελεύθερη μετακίνηση στο χωριό για τις ημέρες του Πάσχα ενέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης της πανδημίας, το τρίτο κύμα της οποίας δεν δείχνει ακόμα σημάδια ύφεσης στη χώρα μας. Δεν λείπουν ωστόσο εκείνοι οι επιστήμονες που θεωρούν ότι με την κατάλληλη διαχείριση και τα σωστά μέτρα, εγκαίρως, η μετακίνηση από νομό σε νομό ενδέχεται να είναι εφικτή, ενώ στο τραπέζι «πέφτει» το νέο σενάριο για Πάσχα στο εξοχικό.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις διαδημοτικές και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, για τη λειτουργία των Εκκλησιών και τυχόν χαλάρωση των περιορισμών, απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν «εντός της εβδομάδας». 

Σύμφωνα ωστόσο πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στην κυβέρνηση καταλήγουν να μην πάρουν ρίσκα ενόψει του παράλληλου ανοίγματος των σχολείων και της εστίασης στις 10 Μαΐου, και του ανοίγματος του τουρισμού λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Μαΐου όπως είναι ο προγραμματισμός. 

Θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει πισωγύρισμα, επομένως τα σενάρια για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων μπήκαν στο συρτάρι. Μάλιστα, υπάρχουν μηνύματα που φθάνουν στο Μαξίμου, κυρίως από την επαρχία, οπού εκφράζεται ανησυχία από πολύ κόσμο ότι μια μαζική έλευση εκδρομέων από τα αστικά κέντρα θα επιβαρύνει επιδημιολογικά την κατάσταση στις περιοχές τους.

Πώς τοποθετούνται κορυφαίοι επιστήμονες για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα

ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ
ΑΡΧΕΙΟ - ΔΙΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΙΔΝΩΝ © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Μαζική έξοδο των ανθρώπων δεν επιτρέπεται να προγραμματίσουμε 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι το δίλημμα των μετακινήσεων θα μπορεί να απαντηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα. Ωστόσο, σημείωσε: «Μαζική έξοδο των ανθρώπων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία δεν επιτρέπεται να προγραμματίσουμε και να πραγματοποιήσουμε»

Ο κ. Εξαδάκτυλος, εξήγησε πως οι συνωστισμοί που παρατηρήθηκαν τελευταία «οπωσδήποτε επιδρούν αρνητικά. Έχουμε 5.500 ανθρώπους που νοσηλεύονται και πρέπει να τους σκεφτόμαστε καθημερινά, ενώ 840 δίνουν μάχη για τη ζωή τους». Επεσήμανε μάλιστα, ότι «επιτείνουμε την κατάσταση αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα τώρα και δεν θα έρθει πιο κοντά το ποθητό».

Αξίζει να αναφερθεί δε ότι ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να εξεταστεί, είναι να μπορεί κάποιος να πάει για Πάσχα σε περιοχή που διατηρεί δεύτερη κατοικία, εφόσον βρίσκεται επιδημιολογικά στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του. «Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένειά μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα», υπογράμμισε, αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για Πάσχα με την οικογένεια στο εξοχικό.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΓΩΝΟ
ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΓΩΝΟ © EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Απαγορευτικό στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις ημέρες του Πάσχα βάζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη

Απαγορευτικό στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις ημέρες του Πάσχα βάζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας δεν το επιτρέπουν.

«Τώρα όσον αφορά το Πάσχα θέλω να πω ότι έχουμε ακόμα ένα περιθώριο μιας εβδομάδας για να πούμε αν μπορούν να γίνονται μετακινήσεις από νομό σε νομό. Κατά την προσωπική μου άποψη όμως είναι τα πράγματα μέχρι τώρα δεν μπορεί να γίνει.

Και δεν μπορεί να γίνει για τους εξής λόγους. Πρώτον ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός των παραμέτρων, δηλαδή διασωληνωμένων, αριθμός νοσηλευόμενων, που είναι πάνω από 4.000 σε απλές κλίνες και πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε βαθμό  για να έχουμε σχετική ανοσία. Όταν λοιπόν δεν έχουμε σχετική ανοσία με το 50%, δεν μπορούμε να μιλάμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό τη στιγμή που οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Δεν θα κάνουμε Πάσχα όπως πέρσι κλεισμένοι στα σπίτια, θα μπορούμε να πάμε στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών με μάσκα και αποστάσεις, που νομίζω ότι είναι πολύ καλύτερα από πέρσι.

Αρνητικοί στο Πάσχα στο χωριό εμφανίστηκαν η Ελένη Γιαμαρέλλου και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Χαράλαμπος Γώγος: Eίναι πάρα πολύ δύσκολο να απελευθερωθεί η πασχαλινή έξοδος

Αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Μανώλης Δερμιτζάκης: Ναι στις μετακινήσεις το Πάσχα με self test

Τη λύση των «μικρών ανοιγμάτων» για να ελεγχθεί η πανδημία του κορωνοϊού προκρίνει ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ τάσσεται υπέρ των μετακινήσεων με self test το Πάσχα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να καθορίζει η πίεση στα νοσοκομεία τις αποφάσεις σχετικά με την κοινωνία.

«Πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί», τόνισε σημειώνοντας ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο τι θα γίνει με ορισμένους ασθενείς και οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς.

Εξήγησε ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν μέτρα που άσκησαν από τις μεγαλύτερες πιέσεις, το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ