Ελλαδα

Πάσχα- Μετακινήσεις: Απομακρύνεται το άνοιγμα- Κρίσιμη συνεδρίαση

Τα νέα δεδομένα και το διάγγελμα Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πασχαλινά αυγά με μάσκα - Τσούγκρισμα
Πασχαλινά αυγά με μάσκα - Τσούγκρισμα © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΟΥ ΣΤΕΛΑ

Πάσχα 2021 - Μετακίνηση εκτός νομού: Σήμερα η συνεδρίαση των ειδικών - Γιατί απομακρύνεται το σενάριο για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και οι αργίες του Πάσχα πλησιάζουν, όμως, το σενάριο για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για «Πάσχα στο χωριό» απομακρύνεται, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες να απευθύνει διάγγελμα, στο οποίο αναμένεται να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παραμένει το «στοπ» στις μετακινήσεις εκτός νομού για δεύτερο Πάσχα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προβεί σε ανακοινώσεις για το ποιες μετακινήσεις θα επιτραπούν το Πάσχα και ποιος περιορισμός ατόμων θα τεθεί στα πασχαλινά τραπέζια.

Σήμερα, Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, και όχι την Παρασκευή, συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφανθεί για τις τελικές εισηγήσεις που θα κάνει στην κυβέρνηση. Από εχθές, υποεπιτροπή ειδικών του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε για να εκτιμήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, που εξακολουθούν να μην είναι ευνοϊκά για άνοιγμα των μετακινήσεων.

Άλλωστε, το απόγευμα της Τρίτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.789 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με την Αττική να καταγράφει τα 1.799 εξ αυτών

 

Πάσχα 2021: Τα δεδομένα που απομακρύνουν το σενάριο για τις μετακινήσεις στο χωριό

Έλεγχοι για τη μετακίνηση εκτός νομού
Πάσχα: Έλεγχοι για τη μετακίνηση εκτός νομού © EUROKINISSI

Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη (19/4) «έκρηξη» του ιικού φορτίου στα λύματα τριών περιοχών της χώρας, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς προμηνύει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες. Το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 171% στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης είχαμε «εκρηκτική αύξηση» κατά 360%. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στο Ρέθυμνο (+120%).  

Ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό εχθές ότι στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν 847 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς.

Με αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε με περίπου 850 συμπατριώτες μας στις ΜΕΘ και με την πίεση που υφίσταται αυτή η στιγμή το σύστημα υγείας, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και κάποιες απελευθερώσεις εκπαιδευτικής και οικονομικής δραστηριότητας, να πάρουμε ένα επιπλέον ρίσκο αυτή τη στιγμή, όταν μάλιστα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με ένα άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τον Μάιο» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση να κάνει μια έκκληση στους πολίτες ότι το Πάσχα θα το περάσουμε εκεί που ζούμε, δεν υπάρχει κάποιος λόγος μεταφοράς εκατοντάδων χιλιάδων, ίσως και πάνω από ένα εκατομμύριο συμπατριωτών μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς περιοχές όπου η ένταση της πανδημίας δεν είναι ίδια με αυτή που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με ένα άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα, η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και των σχολείων που έχει θέσει σε χρονικό ορίζοντα μετά το Πάσχα. Ανάμεσά τους και το άνοιγμα του Τουρισμού, που, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αποτελεί χρονικό ορόσημο για την επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας

Πάσχα 2021: Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα - Τι ώρα θα κάνουμε Ανάσταση

Το μεσημέρι της Τρίτης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε την απόφασή της για τη λειτουργία των ιερών ναών την περίοδό του Πάσχα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει φέτος η Ανάσταση, παρουσία πιστών. 

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις Τύπου ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, η Εκκλησία θα μεταφέρει χρονικά την ώρα των Ιερών Ακολουθιών την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, με ώρα έναρξης τις 18:30, με την αναλογία ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Αναφορικά με την τελετή της Αναστάσεως ομόφωνα αποφάσισε πως αυτή θα τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών, ενώ αποφασίστηκε η χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Πάσχα - Αναμμένες λαμπάδες μέσα σε εκκλησία
Πάσχα - Αναμμένες λαμπάδες μέσα σε εκκλησία © EUROKINISSI

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις εκκλησίες - Τι αναφέρει για Ανάσταση και περιφορά Επιταφίου

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.
Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Ως προς τις εκφρασθείσες δημοσίως, αποκλίνουσες θεολογικά, απόψεις κληρικού τινος η Ιερά Σύνοδος επελήφθη καθηκόντως ήδη και κατά την προηγουμένη και κατά την σημερινή Συνεδρία Αυτής.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ