Ελλαδα

Emvolio.gov.gr και εμβολιασμοί - Οι νέες ανακοινώσεις

Το χρονοδιάγραμμα άφιξης των εμβολίων από την ΕΕ - Γιατί εμβολιάζονται πρώτα τα άτομα άνω των 85 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί ελέγχους για Covid-19 με rapid test στη Νέα Σμύρνη
Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ διενεργεί ελέγχους για Covid-19 με rapid test στη Νέα Σμύρνη © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εμβόλιο για κορωνοϊό, εμβολιασμοί στην Ελλάδα και πλατφόρμα για τα ραντεβού, emvolio.gov.gr: Οι ανακοινώσεις που έγιναν στη νέα ενημέρωση από το Υπ. Υγείας.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 στο Υπουργείο Υγείας η προγραμματισμένη live ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Νέες ανακοινώσεις έκαναν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το emvolio.gov.gr και την πλατφόρμα για τα ραντεβού σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προτεραιοποίησης από το Υπουργείο Υγείας, ραντεβού μπορούν να κλείσουν μέσω του emvolio.gov.gr οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία το επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με την κωδική ονομασία «Ελευθερία», μπαίνει στη δεύτερη φάση του, καθώς ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών -των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» κατά του κορωνοϊού. Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Μαρία Θεοδωρίδου για εμβόλιο κορωνοϊού: Γιατί εμβολιάζονται πρώτοι οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ότι ο λόγος που τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών έρχονται πρώτα στην προτεραιοποίηση του Υπουργείου Υγείας, συνδέεται με το γεγονός ότι έχει αποδειχτεί πως αποτελεί την πιο «ευάλωτη ομάδα» στην πανδημία κορωνοϊού.

«Η ηλικία αυτή αποτελεί από μόνη της τον σημαντικότερο παράγοντα αυξημένου κινδύνου» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών είναι αυτά που εμβολιάζονται πρώτα μετά τους υγειονομικούς σε όλες τις χώρες που έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων για τον κορωνοϊό. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» των νεότερων να βοηθήσουν τα άτομα αυτά να εμβολιαστούν.

«Οι νεότεροι στην ηλικία, έχουν μια ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα να πάνε στους τόπους εμβολιασμού. Ένα είδος "αντίδωρου" για τη φροντίδα που είχαν σε μικρή ηλικία από αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Απαραίτητες οι δύο δόσεις για να υπάρξει ανοσοποίηση

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της επανέλαβε ότι το εμβόλιο για την Covid-19 θα γίνεται σε δύο δόσεις. Όπως είπε, οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση του οργανισμού, επισημαίνοντας ότι αν κάποιος δεν πάρει τη δεύτερη δόση, τότε ο εμβολιασμός θα είναι ανεπαρκής.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, διακινούνται στον Τύπο διάφορα σχήματα, που εμφανίζουν ως δυνατή την ανοσοποίηση με μόνο μια δόση. Και εξήγησε ότι η πρώτη δόση, η πρωτογενής ανοσοποίηση, είναι η δόση που γνωρίζει το αντιγόνο του εμβολίου στο ανοσοποιητικό. «Αναπτύσσονται αντισώματα και η πρώτη παρακαταθήκη των υπεύθυνων κυττάρων για τη μακρόχρονη ανοσία. Μετά τη δεύτερη δόση, υπάρχει μια ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράξει περισσότερα αντισώματα, να καταστήσει πιο μακρόχρονη ανοσία» διευκρίνισε.

«Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση και αν κάποιος ξεχάσει ή αναβάλει την πρώτη δόση, ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής. Είναι δικαιολογημένη μια αναβολή κάποιων ημερών, ποτέ δεν χάνεται η πρώτη δόση, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να γίνει και η δεύτερη» ξεκαθάρισε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε την επιχείρηση εμβολιασμού ως ένα ταξίδι με τρένο, το οποίο επιταχύνει και οι επιβάτες τους αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι ο προορισμός είναι κοινός: Η ελευθερία. Σημειώνεται ότι η κα Θεοδωρίδου έκανε και μια αναφορά για το εμβόλιο και τον εμβολιασμό κατά την κύηση, παρουσιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Μάριος Θεμιστοκλέους για εμβόλιο και εμβολιασμούς: Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις από την ΕΕ

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το τελευταίο 24ωρο εμβολιάστηκαν 3.873 άνθρωποι, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έχουν χορηγηθεί 49.661 δόσεις, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να φθάνει στο 0,46%.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέλυσε στη συνέχεια το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις αφίξεις των δόσεων από εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τόσο της Pfizer όσο και των άλλων εταιρειών.

«Η Ελλάδα λαμβάνει το 2,35% από τα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει εξασφαλίσει όλα όσα δικαιούται. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και υιοθετείται για λόγους ασφαλείας.

» Η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει παραλάβει 1.448.425 δόσεις εμβολίων από την Pfizer. Εντός Ιανουαρίου αναμένονται επίσης 200.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία Moderna που έχει λάβει επίσης έγκριση. Ενώ, αν το εμβόλιο της Astra Zeneca λάβει έγκριση, μέχρι τον Μάρτιο η Ελλάδα θα παραλάβει ακόμα 400.000 δόσεις. Εγκριση αναμένεται και για το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon που είναι μιας δόσης και διαχειρίζεται ευκολότερα» εξήγησε.

Κυριάκος Πιερρακάκης για εμβολιασμό: Οι τρόποι για να κλείσει κάποιος ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι είναι διαθέσιμη πλέον η πλατφόρμα για τα ραντεβού, emvolio.gov.gr.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες θα μπορούν:

  1. Να μεταβούν σε φαρμακεία και ΚΕΠ μόνο με τον ΑΜΚΑ και την ταυτότητα τους για να κλείσουν ραντεβού. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ειδικά για τα ΚΕΠ, υπάρχει μία πρόσθετη μέριμνα για τρίτο πρόσωπο, σε περίπτωση που εμβολιαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στο σημείο.
  2. Να μπουν στην πλατφόρμα για τα ραντεβού, emvolio.gov.gr
  3. Να περιμένουν SMS αν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ