Ελλαδα

Θεμιστοκλέους: Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα νησιά

Πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας © EUROKINISSI

Ξεπερνούν τις 372.000 τα ραντεβού για εμβολιασμό στην Ελλάδα, με καμία δόση του εμβολίου να πηγαίνει χαμένη, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Συνολικά 84.639 πολίτες στην Ελλάδα έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.


Μιλώντας τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό των νησιών με εμβόλια τηρείται, απαρέγκλιτα, με 31 μεγάλα νησιά να εφοδιάζονται ως το τέλος Γενάρη και όλα τα νησιά της χώρας να λαμβάνουν δόσεις μέσα στον Φεβρουάριο.

Όπως είπε, στα νησιά με λίγους κατοίκους, ο εμβολιασμός για την Covid-19 μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χωρίς να υπάρχει αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί για τα άτομα άνω των 85 ετών.

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό - Στο 0.77% η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα

Αναφορικά με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό ανέρχεται στο 0,77%. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.000 περίπου ραντεβού για το υγειονομικό προσωπικό έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα (emvolio.gov.gr).

Όπως είπε, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, έγιναν 3.777 ραντεβού, εκ των οποίων 3.585 πολίτες προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό προσέλευσης 95% την πρώτη ημέρα. Όσοι πολίτες δεν προσήλθαν στα προγραμματισμένα ραντεβού, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών, θα μπορούν να κλείσουν και πάλι το ραντεβού τους χωρίς να αναμένουν πέντε ημέρες, όπως προβλέπεται.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μειωμένες οι νέες δόσεις για τον κορωνοϊό από την Pfizer

Αναφορικά με τις νέες δόσεις του εμβολίου που έστειλε η Pfizer στην Ελλάδα, ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι αυτές ήταν μειωμένες.

Σήμερα, η Ελλάδα παρέλαβε 49.160 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, μειωμένες σε σχέση με την αναμενόμενη ποσότητα. Αυτές αφορούν όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία. «Για να μην κυκλοφορούν ανυπόστατες και κακόβουλες φήμες, ο προγραμματισμός για όλους του πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση, εξασφαλίζει και τη δεύτερη δόση» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ανάλογα θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε να ξεπεράσουμε τα 1.000. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε για τα κέντρα εμβολιασμού πως «έχουμε στη φαρέτρα μας και άλλες λύσεις όπως τα MEGA εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και ενίσχυση, αν χρειαστεί από τον ιδιωτικό τομέα».

Πώς γίνεται η επικύρωση του ραντεβού - Τι ισχύει με τη δυνατότητα αναβολής

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στη διαδικασία για την επικύρωση ενός ραντεβού. Όπως είπε, αν αυτό γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού που του έχει σταλεί ή μέσω πλατφόρμας (emvolio.gov.gr) είτε μέσω κάποιου φαρμακείου. Και επανέλαβε ότι αν κάποιος θέλει να αλλάξει ραντεβού, μπορεί να το κάνει μόνο μέχρι 72 ώρες πριν.

Αν ένας πολίτης κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού, έναν μήνα μετά από τον αρχικό προγραμματισμό, πρόσθεσε. Ο λόγος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι για να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Καμία δόση χαμένη από το εμβόλιο της Pfizer στην Ελλάδα

Ο ίδιος εξήγησε πως αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο εμβόλιο που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για 5 ημέρες. «Η μη προσέλευση δημιουργεί κίνδυνο να χαθούν δόσεις» είπε και συμπλήρωσε πως ως σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

Όπως τόνισε, έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν προσέρχονται σε ραντεβού. Αυτά, χορηγούνται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που μπορούν να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ