Ελλαδα

Εμβόλιο: Ανοίγει τη Δευτέρα 11/1 η πλατφόρμα για τα ραντεβού

Αφορά πολίτες άνω των 85 ετών - Αναλυτικά η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα με το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα με το εμβόλιο της Pfizer © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Αφορά ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, οι οποίοι μπαίνοντας σε αυτήν την πλατφόρμα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για το πότε θα κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό πολιτών στην Ελλάδα -το οποίο συνεχίζεται να υλοποιείται βήμα βήμα- στις 20 Ιανουαρίου 2021 ξεκινά η δεύτερη φάση, με ηλικιωμένους άνω των 85 ετών να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στο πλαίσιο της προτεραιοποίησης από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Στις 20 Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση  στο σχέδιο «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσης, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα.

Πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού

Μέσω της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους: 

  • Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή. 
  • Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιοκωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).  
  • Με επίσκεψη σε ΚΕΠ ή φαρμακείο

Προγραμματισμός ραντεβού για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα - Πώς μπορείτε να ορίσετε ημέρα και ώρα για το εμβόλιο

Αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και  το μόνο που χρειάζεται να κάνει, είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού:

  1. Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr
  2. Μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Σημειώνεται ότι για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, μπορούν να κλείνουν και να επιβεβαιώνουν το ραντεβού τους με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία

Σε κάθε περίπτωση ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός 

Υπενθύμιση ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πώς θα γίνεται

Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί. 

Διενέργεια Εμβολιασμού - Αναλυτικά η διαδικασία την ημέρα που γίνεται το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. 

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακο-επαγρύπνησης. Τέλος, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης του εμβολίου.

Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πόσοι έχουν κάνει μέχρι στιγμής το εμβόλιο

Μέχρι χθες, Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021, είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer 40.163 άτομα.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ