Ελλαδα

Κορωνοϊός - Σούπερ μάρκετ: Τι ισχύει τελικά με τη χρήση μάσκας

Για ποιους είναι υποχρεωτική - Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για το ωράριο λειτουργίας και τους ισχύοντες κανόνες - Τι ισχύει στις λαϊκές αγορές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Για ποιους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ
Κορωνοϊός: Για ποιους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ/ © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ: Ποιοι πρέπει να τη φορούν υποχρεωτικά - Κανόνες και ωράριο λειτουργίας - Τι χρειάζεται να ξέρετε για τις λαϊκές αγορές.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό και καταναλωτές θέλουν να μάθουν τι ισχύει τελικά με τη χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

Ήδη, η Υγειονομική Επιτροπή έχει δημοσιεύσει τις βασικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας και το πού είναι υποχρεωτική.

Διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και σε άλλους κλειστούς χώρους έδωσαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως έγινε γνωστό, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για τους υπαλλήλους στα σούπερ μάρκετ που εργάζονται σε τομείς με μη τυποποιημένα τρόφιμα (κρεοπωλείο, οπωροπωλείο, τμήμα με θαλασσινά). Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωτικό να φορούν, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλους τους καταναλωτές.

Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή σύσταση σε κάθε καταναλωτή που θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, όταν και καταργούνται τα SMS και το έγγραφο μετακίνησης, να χρησιμοποιούν μάσκα είτε αυτή είναι μιας χρήσης ή άλλου τύπου (π.χ. υφασμάτινή).

Σούπερ μάρκετ - Κορωνοϊός: Κανόνες λειτουργίας και μέτρα προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου ισχύουν στο ακέραιο όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, για τα σούπερ μάρκετ:

  • Παραλαβή κάρτας εισόδου στην πόρτα.
  • Ένα άτομο ανά 15 τ.μ.
  • Δύο μέτρα η ελάχιστη απόσταση.
  • Μέχρι 5 καταναλωτές στην ουρά σε κάθε ταμείο.
  • Κάθε καταναλωτής που περιμένει να εξυπηρετηθεί σε ταμείο, πρέπει να βρίσκεται πίσω από την ειδική διαγράμμιση η οποία υπάρχει σε κάθε διάδρομο.
  • Παραμένουν οι περιορισμοί στην πώληση αντισηπτικών (δύο ανά καταναλωτή).

Σούπερ μάρκετ - Κορωνοϊός: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε τομείς με μη τυποποιημένα τρόφιμα
Σούπερ μάρκετ - Κορωνοϊός: Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μόνο για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε τομείς με μη τυποποιημένα τρόφιμα/© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για τις λαϊκές αγορές:

  • Παραμένει η μείωση κατά 50% των πάγκων για εμπόρους και παραγωγούς.
  • Δεν επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών (σ.σ. ξεκινά στο δεύτερο στάδιο άρσης των μέτρων για τον κορωνοϊό, από 11 Μαΐου 2020).
  • Η απόσταση του κάθε πάγκου από τον άλλο παραμένει στα 5 μέτρα.
  • Συνεχίζεται η λειτουργία των παράλληλων λαϊκών -ένα μέτρο επιτυχημένο που μείωσε τον συνωστισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το νέο εθνικό ωράριο των υπεραγορών τροφίμων (σούπερ μάρκετ) από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή είναι από τις 07.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.

Το συγκεκριμένο ωράριο παραμένει σε ισχύ έως και τις 9 Μαΐου 2020, όταν και θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ