- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο - Προσπαθούν να την οριοθετήσουν
Τεράστια η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας - Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κατάσβεση της φωτιάς στην Ελαφόνησο, με τους πυροσβέστες να επιδιώκουν οριοθέτησή της πριν από τη δύση του ηλίου.
Για δεύτερο 24ωρο δοκιμάζεται η Ελαφόνησος από την πυρκαγιά που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου σε κοντινή απόσταση από το κάμπινγκ του νησιού και συνεχίζει να καίει μέχρι αυτήν την ώρα. Οι θυελλώδεις άνεμοι άλλαξαν άρδην το σκηνικό και από εκεί που η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη το πρωί της Κυριακής, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δεν επέτρεψαν να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Σε λιγότερο από 24 ώρες δόθηκε για δεύτερη φορά η εντολή για εκκένωση του κάμπινγκ και του οικισμού Παναγιά. Κατά διαστήματα ο δρόμος που ενώνει το λιμάνι με το κάμπινγκ έκλεινε ανάλογα με την εξέλιξη του πύρινου μετώπου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι φλόγες έφθασαν κοντά σε κατοικίες, όπως φαίνεται και από εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media. Η απομάκρυνση κατοίκων και επισκεπτών του νησιού τόσο από το κάμπινγκ όσο και από τον οικισμό έγινε για προληπτικούς λόγους, καθώς ο έντονος καπνός καθιστούσε αποπνικτική την ατμόσφαιρα.
Big fire behind Domathia Me Tea on 11/08 #elafonisos #simosbeach pic.twitter.com/zK7oA6PyaG
— Davide Piaser (@dpvolley) August 11, 2019
Η στιγμή που εκκενώνεται το κάμπινγκ...
Τρέχουν να προλάβουν τη δύση του ηλίου
Έχοντας την υποστήριξη εναέριων μέσων που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού, οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για να οριοθετήσουν την πυρκαγιά πριν από τη δύση του ηλίου, όταν τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη θα πρέπει να αποσυρθούν από την επιχειρηση κατάσβεσης.
Το καλό νέο είναι ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει. Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση στο νησί κατά τη διάρκεια της Κυριακής, ήταν η απόφαση για ενίσχυση τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων. Μάλιστα, επιστρατεύτηκαν και δύο ερπυστριοφόρα του Στρατού Ξηράς σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.
Συγκεκριμένα, αυτήν την ώρα στην περιοχή επιχειρούν:
- 60 πυροσβέστες,
- μία αερομεταφερόμενη ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 7 πυροσβέστες,
- 7 ομάδες πεζοπόρο τμήμα με 54 πυροσβέστες,
- 23 πυροσβεστικά οχήματα
- δύο μηχανήματα έργα του στρατού
- τέσσερα οχήματα ΟΤΑ και
- μια υδροφόρα.
Συνεχείς ρίψεις μέχρι τη δύση του ηλίου
Δύο αεροσκάφη, δύο πετζετέλ και πέντε ελικόπτερα δεν σταματούν τις ρίψεις νερού, όπου κρίνεται απαραίτητο -κάτι το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας.
Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της επιχείρησης κατάσβεσης, έχει σηκωθεί και ένα ακόμη ελικόπτερο, το οποίο δίνει συνεχώς πληροφορίες για την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο.
Οικολογική και οικονομική καταστροφή
Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας σε δηλώσεις της νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν καταγράφηκε κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός, ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στο πλοίο της γραμμής για να περάσουν απέναντι στην ηπειρωτική χώρα.
«Η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τζανετέα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη επιχείρηση συνδρομής από Λιμενικό και άλλα ρυμουλκά
Επιτήδειοι στέλνουν SMS με ψεύτικα πρόστιμα - Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες
Με σύνθημα: «Μαρφίν - 16 χρόνια μετά δεν ήταν ατύχημα ήταν δολοφονία»
Ανησυχία από παρουσία λύκου κοντά στην Πάρνηθα - Οδηγίες προστασίας από τον Δήμο Αχαρνών
Επεισόδιο με δύο δράστες, ανήλικος στο νοσοκομείο με κάταγμα γνάθου και μώλωπες
Πρωινό περιστατικό στη Γραμμή 1: Ο συρμός δεν άνοιξε πόρτες και αποσύρθηκε για έλεγχο
«Προτιμώ να τον κρατήσω στη μνήμη μου χαμογελαστό και δραστήριο», σημειώνει
Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού
Συντονισμός φορέων και επαφές με Ryanair για διευκρινίσεις σχετικά με το μέλλον των πτήσεων
Χάρης Δούκας: «Ελάτε να γίνετε μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Σύλληψη υπεύθυνου καταστήματος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι ώρα θα αναχωρήσουν οι τελευταίοι συρμοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.