Ελλαδα

Μάτι: Αγανάκτηση από τους κατοίκους για τα πλημμελήματα (video)

«Δεν γίνεται να θεωρώ δικαίωση μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kamena-mati-kokkino-limanaki.jpg
© Athens Voice / Κατερίνα Καμπόσου

Οργισμένες είναι  οι αντιδράσεις των κατοίκων μετά τις ποινικές διώξεις – για πλημμελήματα – που ασκήθηκαν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 100 νεκρούς.

Οι κάτοικοι που έζησαν την τραγωδία  βλέποντας να πεθαίνουν δικοί τους άνθρωποι και να γίνονται στάχτη περιουσίες , αδυνατούν να πιστέψουν ότι ο ποινικός απολογισμός για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου θα περιελάμβανε ποινικές ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος σε μόνο 20 πρόσωπα.

Η οργή των κατοίκων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη βλέποντας την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να επιχειρεί ακόμη και σήμερα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την τραγωδία και να δηλώνει με θράσος ακόμη  ότι έπραξε το καθήκον της.

«Δεν γίνεται να θεωρώ δικαίωση μια ενδεχόμενη ποινή πέντε ετών που μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Οι 100 άνθρωποι στο Μάτι δεν πέθαναν ανασταλτικά. Μου φαίνεται άδικο. Πέρασα 66 ημέρες στο νοσοκομείο, έχω κάνει δυο επεμβάσεις και πρέπει να κάνω άλλες δύο ακόμα και τώρα δυσκολεύομαι να περπατήσω», αναφέρει κάτοικος της περιοχής στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Η κάτοικος Γιώτα Βλαχέα  δήλωσε στα νέα:  «Πάνω που καταλιαγιάζει ο φόβος μας και η οργή, ακούμε για τις συγκεκριμένες διώξεις και σβήνει η ελπίδα για δικαίωση. Ξέρουμε ότι οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω. Δεν θα κάνουμε σε κανένα τη χάρη να σιγήσει η φωνή μας και να ξεχαστούμε. Ακούσαμε χίλια δύο απίστευτα πράγματα ακόμα και μετά την πυρκαγιά. Θα παλέψουμε για τη δίκαιη τιμωρία των υπευθύνων».

«Αισθάνομαι θυμό. Τόσο για την κατηγορία του πλημμελήματος όσο και τον ανασταλτικό χαρακτήρα που μπορεί να έχει η ποινή», λέει η ίδια. 

Ενδεικτικό της οργής που επικρατεί στο Μάτι είναι η έκρηξη κατοίκου το πρωί στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. 

«Σεβαστείτε, τουλάχιστον για λίγες μέρες ακόμα. Δείξε τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που κλαίνε τους δικούς τους. Που περίμεναν το πόρισμα με αγωνία. Είναι γελοίο να ακούγονται τέτοια σχόλια, τέτοια μέρα», τόνισε

Η ίδια κάτοικος περιέγραψε τις δραματικές στιγμές το απόγευμα της «μαύρης Δευτέρας», στις 23 Ιουλίου. Τα περισσότερα θύματα, είπε, «ήταν έξω από τα σπίτια τους. (…) Οι άνθρωποι δεν κάηκαν γιατί δεν έβρισκαν τη θάλασσα. Κάηκαν από την εκκωφαντική σιωπή και απουσία του κράτους εκείνη την ημέρα. Οι περισσότερες οικογένειες κάηκαν έξω από τα σπίτια τους, 50 μέτρα από τη Μαραθώνος».

«Νιώθουμε μεγαλύτερη ευθύνη εμείς οι κάτοικοι από τον κάθε θεσμοθετημένο φορέα.

Ήταν όλοι απόντες, αναλάβαμε μόνοι μας να σώσουμε τον κόσμο, να μεταφέρουμε ανθρώπους, να κλείσουμε τους δρόμους. Δεν μιλάμε, αλλά νισάφι! Δεν μπορώ να ακούω και την κάθε μαλ@@@α του κάθε δημοσιογράφου!

Εγώ έκλεισα το δρόμο και σταμάτησαν να έρχονται τα αυτοκίνητα από τη Μάκρηγια να μπουν στο Μάτι. Εγώ έχω κάνει το καλύτερο που μπορούσα. Δεν πήρα τα παιδιά μου θα φύγω! Αδειάζαμε πολυκατοικίες. Παίρναμε τους νεκρούς με τα χέρια και τους πηγαίναμε στα ασθενοφόρα», πρόσθεσε.

Όταν ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον Δημήτρη Χατζηνικόλα αν ήθελε να απαντήσει κι εκείνος απάντησε αρνητικά, η γυναίκα εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο. «Τι να την κάνω; Μη σας πω που να τη βάλει την απάντηση ο κ. Χατζηνικόλας», είπε και λέγοντας «άντε γα@@@ου», πέταξε το ακουστικό κι έφυγε.
mati ant1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ