- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τόσκας στον Guardian για ροές μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο: «Όλα υπό έλεγχο»
Η Αθήνα φοβάται και ετοιμάζεται για νέα κρίση μετά την έλευση 3.000 μεταναστών τον Απρίλιο
«Η Ελλάδα σπεύδει να ενισχύσει τα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», γράφει ο βρετανικός Guardian για την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο μήνα στον Έβρο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των αστυνομικών, ενώ οι τοπικές αρχές στον Έβρο ανησυχούν διότι οι εισροές μεταναστών από ξηράς έχουν αρχίσει να θυμίζουν αλλά και να ξεπερνούν τις εισροές προσφυγών από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μόνο τον μήνα Απρίλιο διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως και 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο Guardian είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο οποίος διαβεβαίωσε: «Όλα υπό έλεγχο. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό».
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Δημήτρης Μαυρίδης δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Τόσκα και περιγράφει στο βρετανικό έντυπο τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις «υποδομές υποδοχής, που είναι υπερπλήρεις». «Τα πράγματα είναι στο όριο να ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο. Έρχονται περισσότεροι από αυτούς που μπορούμε να καταγράψουμε. Η κυβέρνηση έστειλε επιπλέν 120 αστυνομικούς, αλλά αυτό είναι προσωρινό και όχι αρκετό μέτρο. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η Frontex», σημείωσε.
«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε την αλλαγή, αλλά ανησυχούμε ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός και η στάθμη του νερού υποχωρεί, τότε ολοένα και περισσότεροι θα τολμούν το ταξίδι γιατί θα είναι ευκολότερο το πέρασμα» δηλώνει εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου παλαιότερα κέντρα υποδοχής αλλά και να επεκτείνει τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχόντων αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η αντίδραση μπορεί να μην είναι τόσο άμεση», είπε ο δήμαρχος Ορεστιάδας.
Αποδίδει, δε, την αύξηση αυτή αφενός στο γεγονός ότι «οι μετανάστες αυτοί δεν καλύπτονται από τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ» και αφετέρου στο ότι «έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική». Προσθέτει, μάλιστα: «Καθημερινά έχουμε τέσσερα λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και είναι γεμάτα με μετανάστες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού φτάσουν και καταγραφούν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Οι δικαστές έδωσαν όνομα, τόπο βάπτισης και όρισαν διατροφή σε υπόθεση διαζευγμένων γονέων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.