- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μπουτάρης: Δεν με νοιάζει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι
5.000 Τούρκοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη πέρσι στις 10 Νοεμβρίου, επέτειο του θανάτου του «πατέρα» της Τουρκίας
«Η Θεσσαλονίκη έχει το προνόμιο να είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Για τους Έλληνες έχουμε δημιουργήσει το αφήγημα ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς. Σήμερα, αυτό που λέω στους πολίτες μου, είναι πως δεν με νοιάζει αν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν φονιάς ή όχι. Δεν με νοιάζει αν ήταν καλός ή κακός άνθρωπος. Αυτό που με νοιάζει είναι ότι εμείς ως Έλληνες πάμε στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Σαμψούντα και στην Τραπεζούντα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας. Έτσι αισθάνεται και ο τουρκικός λαός απέναντι στον Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι ο πατέρας της Τουρκίας. Οι Τούρκοι θέλουν να επισκεφθούν το γενέθλιο τόπο του Κεμάλ. Εγώ θέλω να τους δώσω αυτή τη δυνατότητα. Όταν οι Τούρκοι έρθουν στην Θεσσαλονίκη, οι πολίτες της πόλης θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν θέλουν να μας σκοτώσουν, δεν θέλουν τον πόλεμο. Νιώθουν ότι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και ότι τα πράγματα αμβλύνονται», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» με αφορμή την επίσκεψή του στην Άγκυρα όπου πήγε για συνομιλίες σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. Μια γραμμή που αναμένεται να εγκαινιαστεί στις αρχές του 2017.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη πέρσι στις 10 Νοεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Κεμάλ. «Η Θεσσαλονίκη ήταν μία συντηρητική πόλη και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι' αυτό. Έχουμε τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έχουμε τον τουρκικό κίνδυνο. Όλα αυτά είναι παρεξηγημένα. Όταν δημιουργείς έναν εχθρό, αποσπάς την προσοχή από τα καθημερινά προβλήματα», υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι σήμερα η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική.
«Πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν γείτονες, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eναλλάξ διακοπές κυκλοφορίας σε δεξιά ή αριστερή λωρίδα
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αύξησαν σημαντικά τα διαθέσιμα αποθέματα νερού
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.