- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια 40 δισ. ευρώ λέει ο Ρουμπινί
«Το ρόλο του “κακού αστυνόμου” είχε ο Βαρουφάκης»
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια μεταξύ 30 δισ. και 40 δισ. ευρώ . «Η Ελλάδα, ρεαλιστικά, χρειάζεται 30 με 40 δισ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων», είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
Ο Νουριέλ Ρουμπινί κατέστησε σαφές, πάντως, πως η νέα χρηματοδότηση δεν πρέπει να επέλθει μέσω ενός τρίτου μνημονίου, λόγω των «απωλειών κυριαρχίας που κάτι τέτοιο συνεπάγεται». Αντίθετα, είπε, τα χρήματα αυτά «θα πρέπει να τα εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμέσου διαφόρων οδών, ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να διατηρήσει μόνο έναν ρόλο απλής τεχνικής υποστήριξης».
Ο Ρουμπινί υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αύξησης της χρηματοδοτικής βοήθειας των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Έκτατου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάλεσε δε τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να κάνει εκ νέου αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Καθοριστικής σημασίας είναι, για τον οικονομολόγο, και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ. «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης αποφασίζουν μια χρηματοδότηση-γέφυρα υπέρ της Αθήνας, πέρα από κάθε μνημόνιο. Το Ταμείο θα εκδώσει ειδικά ομόλογα που θα πρέπει να αγοραστούν και από την ΕΚΤ, η οποία έχει την δυνατότητα να το πράξει διότι προβλέπεται ότι μπορεί να αγοράσει - στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης - και ένα ποσοστό ομολόγων που εκδίδονται από υπερεθνικούς θεσμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή, ακριβώς, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης» ανέφερε, παρουσιάζοντας την πρόταση διάσωσης της Ελλάδας.
Όσον αφορά στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Νουριέλ Ρουμπινί εκτίμησε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης χρησιμοποιήθηκε ως ένας «κακός αστυνόμος», ο οποίος κάνει την έφοδο στον στόχο που έχει τεθεί και στη συνέχεια αφήνει το πεδίο ελεύθερο σε πιο διπλωματικούς συναδέλφους. Πρέπει όμως να ληφθεί υπ’ όψιν, ότι αν ο Βαρουφάκης δεν έπαιζε τον ρόλο του κακού και υιοθετούσε μια πιο συγκαταβατική στάση, τότε ο Τσίπρας θα έπρεπε να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε, ενώ, τώρα, τέθηκε εκ των πραγμάτων ως απευθείας συνομιλητής της Μέρκελ, με μια διαπραγμάτευση πολιτικού χαρακτήρα, κατέληξε ο οικονομολόγος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Μια ματιά στην κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, με βάση νέα στοιχεία του YouGov και την επικαιρότητα
Δεν θα φιλοξενεί πλέον κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα
Από το «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back»
Κλιμακώνεται η κρίση - Πληροφορίες ότι το ένα πλοίο είναι ελληνικό
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Ο νέος πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση των καταλοίπων της περιόδου Όρμπαν
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί
Από την Πέμπτη μαίνεται η πυρκαγιά βόρεια της Μαδρίτης
Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο – Το πρώτο τηλέφωνο στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.