Κοσμος

Βρετανία: Κοινοβουλευτική έρευνα για τις συνεχείς αποτυχίες στη Eurovision

Επιτροπή βουλευτών καλεί το BBC για εξηγήσεις μετά τις διαδοχικές χαμηλές πτήσεις

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βρετανία θα εξετάσει τις επιλογές της χώρας στη Eurovision και τα αίτια των χαμηλών επιδόσεων στον διαγωνισμό τραγουδιού
Η βρετανική Βουλή εξετάζει τις αιτίες των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Eurovision © EPA/Neil Hall

Κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βρετανία θα εξετάσει τις επιλογές της χώρας στη Eurovision και τα αίτια των χαμηλών επιδόσεων στον διαγωνισμό τραγουδιού

Η πρόεδρος ισχυρής κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Βρετανία αποφάσισε να διερευνήσει γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τόσο κακή απόδοση στη Eurovision τα τελευταία χρόνια.

Η Ντέιμ Κάρολαϊν Ντίνεϊτζ, επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού, δήλωσε στο BBC ότι η επιτροπή θέλει να διαλευκάνει ποιος επιλέγει τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στη Eurovision, με ποια κριτήρια, και αν η θλιβερή πορεία των τελευταίων ετών οφείλεται σε κακή επιλογή τραγουδιού, αδύναμη ερμηνεία ή κάτι άλλο.

Πριν από το 2000, η Βρετανία μπορούσε να είναι υπερήφανη για τις επιδόσεις της. Κατατασσόταν στην πρώτη δεκάδα κάθε χρόνο, με εξαίρεση τις διοργανώσεις του 1978, του 1987 και του 1999, ενώ είχε κερδίσει τον διαγωνισμό το 1997 με το «Love Shine a Light» των Katrina and the Waves.

Έκτοτε όμως, έχει βρεθεί στην πρώτη δεκάδα μόλις τρεις φορές και έχει τερματίσει στην τελευταία θέση έξι φορές: το 2003, το 2008, το 2010, το 2019, το 2021 και το 2026.

Ο καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τη Βρετανία επιλέγεται από το BBC, με τη στήριξη δισκογραφικής εταιρείας ή εταιρείας διαχείρισης καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοβουλευτική επιτροπή των Κοινοτήτων αναμένεται τους επόμενους μήνες να ακούσει τις απόψεις στελεχών του BBC, καθώς και ειδικών από τη μουσική βιομηχανία.

Η φετινή τελευταία θέση

Το 2026, η Βουλγαρία κέρδισε τον διαγωνισμό, με την Ντάρα να κατακτά τη νίκη με το τραγούδι «Bangaranga». Η 27χρονη τραγουδίστρια χάρισε στη χώρα την πρώτη της νίκη στη Eurovision, καθώς η Βουλγαρία συμμετείχε για πρώτη φορά το 2005 και είχε απουσιάσει από τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις.

Η Βρετανία τερμάτισε τελευταία με τον Look Mum No Computer, γνωστό και ως Σαμ Μπάτλ. Ο YouTuber, ο οποίος κατασκευάζει τα δικά του συνθεσάιζερ, δεν κατάφερε να πείσει το κοινό με το τραγούδι «Eins, Zwei, Drei». Το τραγούδι συγκέντρωσε μηδέν βαθμούς στην ψηφοφορία του κοινού, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη δεκάδα σε καμία από τις χώρες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Ο διαγωνισμός έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο έντονη πολιτική διάσταση, κυρίως λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, το οποίο λαμβάνει μέρος στη Eurovision από το 1973.

Η Ιρλανδία πρόκειται να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω του πολέμου στη Γάζα. Ήταν μία από τις πέντε χώρες, μαζί με την Ισλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, διαμαρτυρόμενες για τη συμμετοχή του Ισραήλ.

(Με πληροφορίες The Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY