Κοσμος

Θέουτα: Τουλάχιστον 5.000 μετανάστες παραμένουν στον θύλακα - Στα όριά τους τα κέντρα υποδοχής

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 72, με 11 από αυτούς να έχουν καταγραφεί στη μαροκινή πλευρά

Athens Voice News
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θέουτα: Τουλάχιστον 5.000 μετανάστες παραμένουν στον θύλακα - Στα όριά τους τα κέντρα υποδοχής
© EPA/REDUAN

Η Θέουτα, όπως και η Μελίγια, αποτελούν συχνά σημεία εισόδου για μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των μεσογειακών ακτών του Μαρόκου

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν δημιουργήσει έναν προσωρινό καταυλισμό σε μια παραλία του ισπανικού θύλακα της Θέουτα, ενώ οι τοπικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες να διαχειριστούν τη μεταναστευτική κρίση.

Η Ισπανία υπολογίζει ότι κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, περίπου 69.500 μετανάστες έχουν επιστρέψει στο Μαρόκο από τη Θέουτα, μετά από αρχικές εκτιμήσεις για περίπου 50.000 αφίξεις την Πέμπτη.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 72, με 11 από αυτούς να έχουν καταγραφεί στη μαροκινή πλευρά.

Αρκετοί από τους μετανάστες δήλωσαν ότι αποχώρησαν εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων, της εχθρικής αντιμετώπισης από ορισμένους ντόπιους, αλλά και της αδυναμίας τους να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ισπανία.

Η Θέουτα, όπως και η Μελίγια, αποτελούν συχνά σημεία εισόδου για μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω των μεσογειακών ακτών του Μαρόκου.

Οπτικό υλικό του πρακτορείου Reuters απεικονίζει δεκάδες μετανάστες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, να αναπαύονται στην άμμο της παραλίας Ελ Τραμπολίν. Πολλοί είναι τυλιγμένοι με πετσέτες για προστασία από τον άνεμο, ενώ οχήματα του στρατού και της αστυνομίας περιπολούν τον παρακείμενο δρόμο.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Θέουτα, Χουάν Χεσούς Βίβας, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco ότι 3.000 έως 5.000 μετανάστες βρίσκονται ακόμη στον θύλακα, προσθέτοντας ότι τα δύο κέντρα υποδοχής της πόλης, ένα για ενήλικες και ένα για ανηλίκους, έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ο τοπικός αξιωματούχος Αλμπέρτο Γκαϊτάν σημείωσε ότι η πόλη εξετάζει τα αιτήματα 862 ανήλικων μεταναστών, οι οποίοι δικαιούνται ειδικής νομικής προστασίας που απαγορεύει την απέλασή τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της El Pais και του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena SER, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι το Μαρόκο δεν σχεδίασε τη μαζική διέλευση, αλλά την επέτρεψε.

Οι έλεγχοι στα σύνορα του Μαρόκου φέρεται να χαλάρωσαν σταδιακά τον Ιούλιο και να σταμάτησαν εντελώς κατά την εθνική εορτή της Ημέρας του Θρόνου, καθώς πλήθη συνέρρεαν στο σημείο διέλευσης Ταρατζάλ.

Το μαροκινό Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, είχε αναφέρει ότι το Μαρόκο είναι «δεσμευμένο στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, δήλωσε το Σάββατο ότι η υπηρεσία πληροφοριών CNI δεν τον είχε προειδοποιήσει για την επικείμενη αύξηση των ροών, με την El Pais να αναφέρει την ύπαρξη έντασης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών υποβάθμισε τις πληροφορίες περί εντάσεων.

Η υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, απέφυγε να αποκαλύψει αν η CNI διέθετε πληροφορίες, τονίζοντας τον απόρρητο χαρακτήρα του έργου της και επαινώντας την «εξαιρετική» δουλειά των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY