- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στα άκρα Τραμπ–New York Times: Κυβερνητική έρευνα για τις πηγές των δημοσιογράφων, στο στόχαστρο και τηλέφωνα συγγενών
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Στα άκρα Τραμπ–New York Times: Κυβερνητική έρευνα για τις πηγές των δημοσιογράφων, στο στόχαστρο και τηλέφωνα συγγενών
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τα τηλεφωνικά αρχεία αρκετών δημοσιογράφων των New York Times, αλλά και συγγενικών τους προσώπων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τις εμπιστευτικές πηγές που αποκάλυψαν πληροφορίες για το νέο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, το οποίο προσφέρθηκε ως δώρο από το Κατάρ.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα επιθετική προσπάθεια αποκάλυψης των πηγών των δημοσιογράφων και εγείρει νέες ανησυχίες για τη σχέση της κυβέρνησης με τον Τύπο.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν τη Δευτέρα, τα αιτήματα για τα τηλεφωνικά δεδομένα ήταν ευρύτερα από ό,τι είχε γίνει αρχικά γνωστό και αφορούσαν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο των επίμαχων δημοσιευμάτων. Οι δικηγόροι των New York Times υποστήριξαν ότι δύο κλήσεις για αρχεία αφορούσαν δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου 2026, δηλαδή πολύ πριν από τα γεγονότα που αποτέλεσαν την αφορμή της έρευνας, γεγονός που –όπως ανέφεραν– δείχνει προσπάθεια συλλογής πληροφοριών για τις σχέσεις των δημοσιογράφων με τις πηγές τους γενικότερα.
Τα αιτήματα για τα τηλεφωνικά αρχεία προστέθηκαν σε κλητεύσεις ενόρκων που είχαν ήδη επιδοθεί σε τρεις δημοσιογράφους στις 10 Ιουλίου και ζητούσαν να καταθέσουν για την ταυτότητα των πηγών τους. Οι New York Times προσέφυγαν κατά των κλητεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ενήργησε με «κακή πίστη», παραβίασε τις δικές της διαδικασίες και επιχείρησε να αποκτήσει δημοσιογραφικές πληροφορίες χωρίς επαρκή έρευνα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι οι δημοσιογράφοι δεν αποτελούν στόχο της έρευνας, αλλά εκείνοι που διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίες κάνουν λόγο για απειλή προς την ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Οι δικηγόροι των New York Times αποκάλυψαν ότι μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνονταν τηλεφωνικά αρχεία της μητέρας ενός δημοσιογράφου και δύο συζύγων δημοσιογράφων, γεγονός που χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η διαμάχη εντάσσεται σε μια ευρύτερη σύγκρουση της κυβέρνησης Τραμπ με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με το νέο Air Force One και τα ζητήματα ασφαλείας που το συνοδεύουν.
Πηγή: Associated Press
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.