Κοσμος

Πόλη της Ιαπωνίας κλείνει 94 σχολεία μετά από πρωτοφανή εμφάνιση αρκούδας

Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αρκούδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουτσουνομίγια της Ιαπωνίας, οδηγώντας στο κλείσιμο 94 σχολείων και σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Μια πόλη στην Ιαπωνία έκλεισε και τα 94 δημοτικά και γυμνάσια της, μετά την πρώτη εμφάνιση αρκούδας στα όριά της © EPA/Franck Robichon

Αρκούδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουτσουνομίγια της Ιαπωνίας, οδηγώντας στο κλείσιμο 94 σχολείων και σε αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Οι αρχές της ιαπωνικής πόλης Ουτσουνομίγια αποφάσισαν να κλείσουν και τα 94 δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία της περιοχής, έπειτα από την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση αρκούδας εντός των διοικητικών της ορίων.

Η Ουτσουνομίγια, πόλη περίπου 500.000 κατοίκων που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής όταν μια μεσαίου μεγέθους ασιατική μαύρη αρκούδα, μήκους περίπου ενός μέτρου, εντοπίστηκε κοντά σε πάρκο το Σάββατο.

Το ζώο καταγράφηκε εκ νέου από κάμερες ασφαλείας τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, να τρέχει μπροστά από δύο νεαρούς άνδρες στο κέντρο της πόλης. Αργότερα την ίδια ημέρα εμφανίστηκε σε κατοικημένες περιοχές, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη, περίπου δύο χιλιόμετρα από το κέντρο.

Οι δημοτικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να διατηρούν κλειστές πόρτες και παράθυρα, να μην πλησιάζουν την αρκούδα σε περίπτωση που τη συναντήσουν και να καταφεύγουν στο πλησιέστερο κτίριο. Παράλληλα, οχήματα με μεγάφωνα περιπολούν στις γειτονιές για την ενημέρωση του κοινού, ενώ η αστυνομία και η τοπική κυνηγετική ένωση συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του ζώου.

Το περιστατικό εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση αύξησης των εμφανίσεων αρκούδων στην Ιαπωνία. Φέτος έχουν καταγραφεί περίπου 50.000 θεάσεις αρκούδων, κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, η παρουσία τους τόσο κοντά στο Τόκιο θεωρείται ασυνήθιστη.

Την περασμένη εβδομάδα, αρκούδα στην επαρχία Φουκουσίμα τραυμάτισε τέσσερα άτομα, εισέβαλε σε γραφεία εταιρείας τραυματίζοντας έναν εργαζόμενο και στη συνέχεια μπήκε σε εργοστάσιο, από όπου εκτιμάται ότι διέφυγε ανοίγοντας παράθυρο από το εσωτερικό.

Οι επιθέσεις αρκούδων στην Ιαπωνία παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, με τον αριθμό νεκρών και τραυματιών να φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ως απάντηση, οι τοπικές αρχές εξετάζουν νέες μεθόδους παρακολούθησης, μεταξύ των οποίων κάμερες ασφαλείας που συνδέονται με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση και καταγραφή των μετακινήσεων των ζώων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο νησί Χονσού ζουν σήμερα από 12.000 έως 42.000 ασιατικές μαύρες αρκούδες, ενώ ο πληθυσμός τους φαίνεται να αυξάνεται. Τα ζώα αυτά μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως 1,5 μέτρο και βάρος έως 120 κιλά.

Στο βόρειο νησί Χοκάιντο ζουν οι μεγαλύτερες καφέ αρκούδες της Ιαπωνίας, με τα αρσενικά να φτάνουν κατά μέσο όρο τα δύο μέτρα σε μήκος και βάρος έως 400 κιλά. Ο πληθυσμός τους υπολογίζεται σε περίπου 12.000 άτομα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την αυξανόμενη παρουσία αρκούδων κοντά σε κατοικημένες περιοχές τόσο στις διακυμάνσεις της παραγωγής φυσικών τροφών, όπως τα βελανίδια, όσο και στη μείωση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Η ερήμωση της υπαίθρου δημιουργεί πιο ήσυχα περιβάλλοντα, γεγονός που διευκολύνει την είσοδο των αρκούδων σε χωριά και πόλεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες επαφής με ανθρώπους.

(Με πληροφορίες Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY