- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ισραήλ ισοπεδώνει τον Λίβανο - Νέοι σαρωτικοί βομβαρδισμοί
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή
Προϋπόθεση για να συνεχιστεί η εκεχειρία με το Ιράν, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο, προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν
Το Ισραήλ δεν σταματά να βομβαρδίζει τον Λίβανο, σκορπώντας τον τρόμο, τον θάνατο και την καταστροφή σε αμάχους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η πρόσφατη εκεχειρία στο Ιράν δεν περιλαμβάνει τον Λίβανο, όπου υπάρχουν ακόμα ενεργά κέντρα της Χεζμπολάχ (στενού συμμάχου της Τεχεράνης), τα οποία απειλούν περιοχές στο νότιο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ ανακήρυξε τη Μεγάλη Πέμπτη 9/4 ημέρα εθνικού πένθους, μετά τη σειρά καταιγιστικών βομβαρδισμών των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ με σχεδόν 200 νεκρούς στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
Η σημερινή θα είναι «ημέρα εθνικού πένθους για τους μάρτυρες και τους τραυματίες στις ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες στοχοποίησαν εκατοντάδες αθώους και ανυπεράσπιστους αμάχους», τόνισε ο κ. Σαλάμ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.
Σύμφωνα με το κείμενο, ο πρωθυπουργός Σαλάμ θέλει να «κινητοποιηθούν όλοι οι πολιτικοί και διπλωματικοί πόροι του Λιβάνου για να σταματήσει η ισραηλινή μηχανή θανάτου».
Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι τουλάχιστον 182 νεκροί και 890 τραυματίες, σύμφωνα με ακόμη μη οριστικούς αριθμούς του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.
Έκκληση Μακρόν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο
Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι η κατάπαυση πυρός με το Ιράν πρέπει να περιλαμβάνει και τον Λίβανο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιρανό Μασούντ Πεζεσκιάν.
Όπως είπε, αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση», ωστε η εκεχειρία να είναι «αξιόπιστη και διαρκής».
«Εξέφρασα την ελπίδα μου ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί πλήρως από τον καθένα από τους αντιμαχόμενους, σε όλα τα πεδία μαχών, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η κατάπαυση του πυρός να είναι αξιόπιστη και διαρκής» τόνισε ο κ. Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συζήτησε με τον Ιρανό πρόεδρο Πεζεσκιάν, αφού ανακοινώθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η συμφωνία αυτή πρέπει «να ανοίξει τον δρόμο για να διεξαχθεί συνολική διαπραγμάτευση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια για όλους στη Μέση Ανατολή», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος, που συμφωνεί σε αυτό με πολλούς άλλους ηγέτες.
Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Η όποια συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που εγείρουν το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, αλλά και την περιφερειακή πολιτική του και τα μέτρα παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία «θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο» που της αναλογεί, «σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στη Μέση Ανατολή», προσβλέποντας σε μια «γερή και διαρκής ειρήνη».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.