- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ιράν αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για δύο εβδομάδες εκεχειρίας και ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την κατάπαυση πυρός
Το Ιράν αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για δύο εβδομάδες εκεχειρίας και ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ
Το Ιράν αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για δύο εβδομάδες εκεχειρίας και έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις απειλές του για καταστροφικές επιθέσεις στο Ιράν, λιγότερο από δύο ώρες πριν από την προθεσμία που έθεσε στην Τεχεράνη για να συνθηκολογήσει.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναβάλλει τις επιθέσεις του σε ιρανικές γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και άλλους πολιτικούς στόχους, με την επιφύλαξη της συμφωνίας της Τεχεράνης σε μια κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων και του ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ, της πλωτής οδού μέσω της οποίας μεταφέρεται το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου σε καιρό ειρήνης.
Ιρανικά ΜΜΕ: Ξεκινούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ την Παρασκευή - «Δεν ισοδυναμούν με το τέλος του πολέμου»
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν δήλωσε ότι αποδέχτηκε υπό όρους μια κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων, εφόσον σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ θα επιτρέπεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες υπό ιρανική στρατιωτική διαχείριση. Την ίδια ώρα, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα διεξαχθούν στην Ισλαμαμπάντ για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών μιας συμφωνίας, με στόχο την «επιβεβαίωση των επιτευγμάτων του Ιράν στο πεδίο της μάχης». Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 10 Απριλίου και ενδέχεται να παραταθούν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, ανέφεραν επίσης ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν ισοδυναμούν με το τέλος του πολέμου.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεμπάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε ότι το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός παντού, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου. Ο Σαρίφ υπήρξε βασικό πρόσωπο στην προσπάθεια επίτευξης διπλωματικής λύσης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών. Στη δήλωσή του, ο Σαρίφ κάλεσε αντιπροσωπείες στην Ισλαμαμπάντ την «Παρασκευή, 10 Απριλίου 2026, για περαιτέρω διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία για την επίλυση όλων των διαφορών».
Τραμπ: Το Ιράν είχε προτείνει ένα εφικτό ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων
Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν είχε προτείνει ένα «εφικτό» ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων. Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά από όρους που οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων η ελεγχόμενη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ σε συντονισμό με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις και η απόσυρση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από τις περιφερειακές βάσεις. Η ιρανική πρόταση θα απαιτούσε επίσης την άρση όλων των πρωτογενών και δευτερογενών κυρώσεων, την καταβολή πλήρους αποζημίωσης στο Ιράν και την αποδέσμευση όλων των παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων.
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το σχέδιο των 10 σημείων για την εξασφάλιση του τερματισμού του πολέμου θα απαιτούσε από την Ουάσινγκτον να αποδεχτεί το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της - μια προηγούμενη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση Τραμπ. Ακόμα και όταν προτάθηκε η κατάπαυση του πυρός, οι συναγερμοί για πυραύλους συνεχίστηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ισραήλ.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.