- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηνωμένο Βασίλειο: Επιδημία μισογυνισμού στα σχολεία της χώρας
Τα ανησυχητικά στοιχεία έρευνας για τις επιθέσεις εναντίον καθηγητριών και μαθητριών από έφηβα αγόρια
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο μισογυνισμός στα σχολεία ανησυχεί εκπαιδευτικούς και αρμόδιες αρχές
Αντιμέτωπο με μία άνευ προηγουμένου μισογυνιστική κρίση βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι αυτήν την περίοδο, αυτό που συμβαίνει στα σχολεία της χώρας μόνο ως «κρίση αρρωστημένης αρρενωπότητας» μπορεί να εκληφθεί, με αναρίθμ ητες μισογυνιστικές επιθέσεις εναντίον γυναικών μελών του προσωπικού να αυξάνονται, αφήνοντας τα θύματα «τραυματισμένα», «ταπεινωμένα» και «εξευτελισμένα».
Σχεδόν το ένα τέταρτο των γυναικών εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε μια έρευνα του συνδικάτου εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι έχουν αποτελέσει στόχο μισογυνισμού από κάποιον μαθητή τους τελευταίους 12 μήνες – το υψηλότερο ποσοστό στις έρευνες των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Μια εκπαιδευτικός ανέφερε ότι ένας μαθητής την αποκάλεσε «γ@μ@μένη πόρνη». Μια άλλη είπε ότι ένας μαθητής είχε δημιουργήσει γυμνές εικόνες της με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, ενώ άλλα αγόρια έκαναν χυδαία αστεία για το πώς θα ήταν αν βίαζαν τις συμμαθήτριές τους και μάλιστα γέλασαν όταν τους έγινε παρατήρηση από το καθηγητητικό προσωπικό.
Η έρευνα που διεξήχθη από το συνδικάτο εκπαιδευτικών NASUWT σε 5.000 άτομα κατέγραψε μια αυξανόμενη τάση μισογυνισμού εναντίον γυναικών εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια, από 17,4% το 2023, σε 19,5% το 2024, 22,2% το 2025, και 23,4% φέτος.
Ο μισογυνισμός ως ωρολογιακή βόμβα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Ματ Ρακ, γενικός γραμματέας της NASUWT, προειδοποίησε για μια ωρολογιακή βόμβα –εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος- και ζήτησε καλύτερη υποστήριξη και κατάρτιση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της «ανδρόσφαιρας» στα σχολεία.
«Πάνω από το 70% του εκπαιδευτικού σώματος είναι γυναίκες», είπε. «Αν οι γυναίκες εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την επιθετικότητα με βάση το φύλο στις τάξεις τους – και αυτό ακριβώς λένε στη NASUWT – τότε έχουμε μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας», εξηγεί ο Ρακ και συνεχίζει: «Αυτοί οι μαθητές είναι τα ίδια αγόρια και νεαροί άνδρες που θα γίνουν σύζυγοι, πατέρες και συνάδελφοι στον χώρο εργασίας. Μπορεί τελικά να αποκτήσουν επιρροή στη δημόσια σφαίρα. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς και τα θύματά τους – συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών – πριν να είναι πολύ αργά».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο μισογυνισμός ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας διάσκεψης της αδελφής ένωσης της NASUWT, της Εθνικής Ένωσης Εκπαίδευσης (NEU), η οποία συνέδεσε την αύξηση μισογυνιστικών επιθέσεων στα σχολεία με ακραίο διαδικτυακό περιεχόμενο και προσωπικότητες.
Ο ρόλος του διαδικτύου και της προώθησης της ανδρόσφαιρας
Ο Ντάνιελ Κεμπέντε, γενικός γραμματέας της NEU, δήλωσε: «Οι εθιστικοί αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τα παιδιά μας με επιβλαβές περιεχόμενο σε καθημερινή βάση. Το περιεχόμενο αυτό έχει σαφείς αρνητικές επιπτώσεις».
Το πρόβλημα μισογυνισμού έτσι όπως καλλιεργείται μεταξύ αγοριών και νεαρών ανδρών έχει επίσης τεθεί στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στο ντοκιμαντέρ του Λούις Θέρου, Inside the Manosphere, και πριν από αυτό χάρη στην πολυβραβευμένη δραματική σειρά Adolescence.
Η τελευταία δημοσκόπηση επικεντρώνεται στο γυναικείο προσωπικό και όχι στους μαθητές. Οι γυναίκες εκπαιδευτικοί περιέγραψαν ότι μέσα στην τάξη και στο ευρύτερο σχολικό περιβάλλον τις αγνοούν, τις χλευάζουν και τις αντιμετωπίζουν στη χειρότερη με επιθετικότητα και στην καλύτερη με περιφρόνηση από τους μαθητές. «Σε φωνάζουν ‘’αγάπη’’, αν κάνεις παρατήρηση σου λένε ότι ‘’πρέπει να ηρεμήσεις’’ και αν έρθεις σε αντιπαράθεση μαζί τους σου λένε ότι μπορείς να είναι ‘’εκείνες οι μέρες του μήνα’’», εξηγεί μία από τις καθηγήτριες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Πολλές ακόμα γυναίκες εκπαιδευτικοί π αραπονέθηκαν για σεξουαλικά υπονοούμενα ήχους και χειρονομίες, που χρησιμοποιούνται για να τις ταπεινώσουν και να τις εξευτελίσουν, καθώς και για την ανεπαρκή υποστήριξη από τους γονείς ή τη διοίκηση του σχολείου. «Οι γονείς [των παιδιών] μου έχουν πει ότι αν δεν μπορώ να χειριστώ έφηβα αγόρια, τότε πρέπει να “δουλέψω σε κάποιο γ@μ@μένο νηπιαγωγείο”».
Μια άλλη είπε: «Με εξαντλεί και με θυμώνει όταν δεν το παίρνουν αρκετά σοβαρά οι διοικητικοί (οι οποίοι είναι κυρίως άνδρες) που ίσως δεν αξιολογούν σωστά τον αντίκτυπο που έχει όλο αυτό».
Ο Wrack ζήτησε περισσότερη κατάρτιση του προσωπικού. «Στα σχολεία μας εκτυλίσσεται μια κρίση αρρενωπότητας. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται απεγνωσμένα περισσότερη υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν αυτό το νέο μέτωπο στη διαχείριση της συμπεριφοράς – επηρεάζει την ευημερία όλων όσων βρίσκονται στην τάξη. Χρειαζόμαστε υποχρεωτικά προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης για να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να αναγνωρίζουν, να αμφισβητούν και να μετριάζουν με ασφάλεια συμπεριφορές που έχουν τις ρίζες τους στη ριζοσπαστικοποίηση μέσω του διαδικτύου, τον σεξισμό και το μίσος»
Αγόρια που μισούν τις γυναίκες, κορίτσια που τρέμουν τις επιθέσεις
Η Rebecca Hitchen, επικεφαλής πολιτικής και εκστρατειών στην Κοινότητα «End Violence Against Women», ζήτησε αυστηρές κυρώσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας που δεν καταπολεμούν τη διάδοση του μισογυνισμού στο διαδίκτυο.
«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν για άλλη μια φορά πώς τα σχολεία – και ιδίως οι γυναίκες εκπαιδευτικοί και οι μαθήτριες – υφίστανται το κύριο βάρος της αύξησης του μισογυνισμού που τροφοδοτείται από εταιρείες τεχνολογίας που επιδιώκουν το κέρδος. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και την ασφάλεια στην τάξη, αλλά έχει και αποθαρρυντικό αντίκτυπο στην ισότητα σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να διαθέτουν βιώσιμους και επαρκείς πόρους για να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες προκλήσεις και να διασφαλίσουν ότι οι νέοι διαθέτουν τα εργαλεία για να έχουν υγιείς ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους», σημειώνει η Χίτσεν.
Οι επικαιροποιημένες οδηγίες μας για την εκπαίδευση σε θέματα σχέσεων, σεξουαλικότητας και υγείας έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζουν ότι όλοι οι νέοι μπορούν να εντοπίζουν θετικά πρότυπα, ενώ παρέχουμε πόρους για να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να αναγνωρίζουν τα σημάδια των ιδεολογιών των «incel», ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά».
ΠΗΓΗ: Guardian.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.