- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Reuters: Οι μουλάδες του Ιράν δεν θα πέσουν εύκολα - Τι αναφέρει έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
Το καθεστώς των Αγιατολάχ επιβιώνει και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από αεροπορικές επιθέσεις
Το καθεστώς στο Ιράν δεν θα καταρρεύσει σύντομα, καθώς οι μουλάδες διατηρούν τον έλεγχο της κοινωνίας και της οικονομίας, παρά την πίεση από ΗΠΑ και Ισραήλ
Το καθεστώς των Αγιατολάχ στο Ιράν παρουσιάζεται περισσότερο ανθεκτικό σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Ως εκ τούτου, δεν είναι ορατό στο άμεσο μέλλον το ενδεχόμενο κατάρρευσης των μουλάδων στο Ιράν παρά τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ και Ισραήλ.
Το συμπέρασμα είναι ότι το καθεστώς των Αγιατολάχ στο Ιράν εξακολουθεί να ελέγχει τη χώρα και την κοινωνία, διατηρώντας τη συνοχή του παρά την έντονη στρατιωτική πίεση. Οι μουλάδες παραμένουν σε θέση ισχύος και δεν κινδυνεύουν άμεσα, παρά το γεγονός ότι οι «ευαίσθητες» πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες παραμένουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι η αμερικανική επιχείρηση «Επική Οργή» θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όμως, φαίνεται να έχουν άλλη γνώμη, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αλλαγή ηγεσίας μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, την πρώτη ημέρα των επιθέσεων, στις 28 Φεβρουαρίου. Το καθεστώς βγήκε αλώβητο, με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ να αναλαμβάνει τα ηνία.
Επίσης, παρά τον θάνατο δεκάδων κορυφαίων αξιωματούχων στους «Φρουρούς της Επανάστασης», οι επόμενοι στη διαδοχή ανέλαβαν άμεσα και συνέχισαν να ασκούν τον έλεγχο σε κομβικούς τομείς της στρατιωτικής και οικονομικής ζωής.
Πόσο πιθανή είναι μια χερσαία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν
Αναλυτές του Politico έχουν υπογραμμίσει ότι παρά την εσωτερική ρευστότητα στην κοινωνία του Ιράν, η κατάσταση παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος. Εξ ου και, σύμφωνα με το BBC, ενδεχόμενη ανατροπή των μουλάδων δεν μπορεί να γίνει χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος του Ιράν. Ωστόσο, με γνώμονα το τι συνέβη σε Ιράκ και Αφγανιστάν τις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, το ενδεχόμενο να πατήσουν αμερικανικές μπότες σε ιρανικό έδαφος φαντάζει διόλου πιθανό.
Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τον θάνατο Χαμενεΐ, όταν διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης για να πανηγυρίσουν, η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν έχει πετύχει να ανάψει τη σπίθα μιας εσωτερικής επανάστασης, με μαζικές διαδηλώσεις ανάλογες του διμήνου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αποκάλυψη που είχε κάνει ο ίδιος σε ένα από τα θύματά του
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από την ανακοίνωση του διορισμού του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Απίθανο να φτάσει το πετρέλαιο τα 200 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας
Το καθεστώς των Αγιατολάχ επιβιώνει και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από αεροπορικές επιθέσεις
Οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο στο βόρειο τμήμα της χώρας
Η σκοτεινή πλευρά της γαστρονομικής τελειότητας είχε δείξει τα δόντια της on camera
Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή
Οι πρώτες πληροφορίες
Ο «διπλωμάτης με στολή» πίσω από την επιχείρηση «Επική Οργή»
Ένα ακόμη ιρανικό χτύπημα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
«Οι ενέργειες της Ελλάδας βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μας»
Προειδοποίηση: Το κείμενο περιέχει περιγραφές σεξουαλικής φύσης
Οι φρεγάτες των ευρωπαϊκών χωρών και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου
Μαγνητικές, αγκυροβολημένες και νάρκες βυθού που συνήθως τοποθετούνται χειροκίνητα
Αρκετά εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
Τον κατηγορούσαν για περιστατικά ταπείνωσης και για απειλές απέλασης
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της σπουδαίας ανακάλυψης
Η φωτιά στο πλοίο τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.