- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διχασμένοι οι Ιρανοί για την άνοδο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στην εξουσία
Ο 56χρονος νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη δημόσια εμφάνιση ή ομιλία
Διχασμένοι οι Ιρανοί για την άνοδο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στην εξουσία
Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ορίστηκε ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν και διάδοχος του πατέρα του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ορισμένα φιλοκαθεστωτικά πλήθη έχουν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν τον διορισμό ενός σκληροπυρηνικού, στενού συνεργάτη του ισχυρού Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), αλλά άλλοι Ιρανοί εκτιμούν ότι η άνοδός του στην εξουσία δεν θα φέρει την αλλαγή.
Επί χρόνια, υπάρχουν φήμες ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ασκούσε σημαντική επιρροή, αν και στο παρασκήνιο. Πολλοί αναμένουν ότι θα συνεχίσει τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του πατέρα του στο Ιράν. Μια γυναίκα περίπου 20 ετών στην Τεχεράνη είπε ότι πίστευε ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ θα ήταν «ακόμα πιο καταπιεστικός από τον πατέρα του».
Πώς υποδέχονται τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ οι Ιρανοί;
Από την Κυριακή το βράδυ, το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων IRINN μεταδίδει συγκεντρώσεις υπέρ του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις, όπως η Τεχεράνη, η Κομ και η βορειοανατολική πόλη Μασάντ, η γενέτειρά του.
Στο βίντεο, πλήθη φαίνονται να κυματίζουν τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αλλά ο ίδιος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ δεν έχει ακόμη κάνει δημόσια εμφάνιση ή ομιλία.
Το BBC Persian και το BBC Verify επαλήθευσαν επίσης βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή το βράδυ, το οποίο περιελάμβανε συνθήματα «Θάνατος στον Μοτζτάμπα», καθώς και συνθήματα «Αλλάχ Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος») σε ένδειξη υποστήριξης. Υποστηρικτές κρατούσαν αφίσες που απεικόνιζαν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ με τον εκλιπόντα πατέρα του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σε συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη.
Ο 56χρονος κληρικός διατήρησε σε μεγάλο βαθμό χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πατέρα του, αλλά υπήρχαν μακροχρόνιες φήμες για την επιρροή του ως φύλακα του εκλιπόντος ανώτατου ηγέτη. Αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, που δημοσιεύθηκαν από τα WikiLeaks στα τέλη της δεκαετίας του 2000, τον περιέγραφαν ως «την δύναμη πίσω από το καθεστώς και θεωρούνταν ευρέως ως «ικανός και δυναμικός ηγέτης» .
Εκτός από το ότι είναι στενός συνεργάτης του IRGC, έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές και για διοίκηση της παραστρατιωτικής δύναμης Basij. Οι υποστηρικτές τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ενγκελάμπ της Τεχεράνης τη Δευτέρα για να γιορτάσουν τον νέο ηγέτη τους, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε μεγάλα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να δηλώσουν πίστη την Κυριακή.
Οι άνθρωποι κρατούσαν φωτογραφίες του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και του πατέρα του και κυμάτιζαν σημαίες καθώς τα αυτοκίνητα χτυπούσαν τις κόρνες τους. «Τώρα είμαστε βέβαιοι ότι η πορεία θα συνεχιστεί με την ηγεσία του», δήλωσε ένας άνδρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μια γυναίκα περιέγραψε την «βαθιά της ευτυχία», λέγοντας ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ «έμοιαζε πολύ με τον πατέρα του».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ήθελε να διαδραματίσει ρόλο στην επιλογή του νέου ανώτατου ηγέτη του Ιράν και ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ήταν «απαράδεκτος». Και λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί ο διορισμός, ο Τραμπ δήλωσε ότι, χωρίς την έγκρισή του, όποιος κι αν αναλάβει τα καθήκοντά του «δεν θα διαρκέσει για πολύ».
Πηγή: BBC
Διαβάστε επίσης → Explainer: Γιατί το Ιράν επέλεξε τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Οι σχέσεις του με τους Φρουρούς της Επανάστασης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.