- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξέπλυμα χρήματος 350 δισ. δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων: Συναγερμός από νέα έκθεση
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Κρυπτονομίσματα: Το νέο «καταφύγιο» για το ξέπλυμα 350 δισ. δολαρίων - Έκθεση αποκαλύπτει πώς εγκληματίες και κράτη όπως η Ρωσία παρακάμπτουν τις κυρώσεις
Οι παγκόσμιοι μηχανισμοί ξεπλύματος χρήματος στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα κρυπτονομίσματα, με νέα έκθεση να εκτιμά ότι περίπου 350 δισ. δολάρια έχουν διακινηθεί παράνομα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που εκπονήθηκε για το βρετανικό think tank Henry Jackson Society και κοινοποιήθηκε στο Politico, το ξέπλυμα χρήματος έχει μετατοπιστεί δραματικά προς τα κρυπτονομίσματα, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Βρετανία να καταγράφουν τις περισσότερες επιβεβαιωμένες υποθέσεις.
Η έρευνα βασίζεται σε βάση δεδομένων 164 τεκμηριωμένων περιστατικών την περίοδο 2005-2025 και καταρτίστηκε από τον Αλεξάντερ Μπράουντερ, γιο του γνωστού χρηματοοικονομικού και ακτιβιστή κατά της διαφθοράς Μπιλ Μπράουντερ. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το πραγματικό ύψος των παράνομων κεφαλαίων ενδέχεται να είναι «πολλαπλάσιο» των ήδη καταγεγραμμένων ποσών.
Ελλιπής επιβολή και χαμηλές καταδίκες
Το 79% των υποθέσεων δεν έχει οδηγήσει σε καταδίκες, ενώ μόλις το 29% των κεφαλαίων έχει ανακτηθεί από τις αρχές. Οι ερευνητές προτείνουν τη δημιουργία νέου Γραφείου Ανάκτησης Κρυπτογραφικών Περιουσιακών Στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα διαχειρίζεται και θα επιστρέφει τα ανακτηθέντα ποσά στους νόμιμους δικαιούχους.
Ο βουλευτής Κρις Κόγκλαν, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι η ταχύτητα και η τεχνολογική υπεροχή των κυκλωμάτων ξεπερνούν την ικανότητα των κυβερνήσεων να αντιδράσουν αποτελεσματικά.
Πολιτικές διαστάσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία
Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεχθεί επικρίσεις για τις σχέσεις του με τον κλάδο, ενώ πέρυσι διαλύθηκε μονάδα του υπουργείου Δικαιοσύνης που ερευνούσε απάτες σχετικές με crypto.
Στη Βρετανία, το δεξιό κόμμα Reform UK του Nigel Farage έγινε το πρώτο μεγάλο κόμμα που δέχθηκε δωρεές σε κρυπτονομίσματα. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης πολιτικών δωρεών μέσω crypto.
Ρωσία και darknet στο επίκεντρο
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Ρωσία για την παράκαμψη κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Μπράουντερ, τα μισά από τα παράνομα ανταλλακτήρια που καταγράφονται στη βάση δεδομένων εδρεύουν στη Ρωσία.
Επιπλέον, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ομάδες ransomware έχουν ρωσική βάση, ενώ αγορές του darknet όπως η Hydra έχουν διακινήσει πάνω από 5 δισ. δολάρια από πωλήσεις ναρκωτικών και άλλων παράνομων υπηρεσιών.
Όπως προειδοποιεί η έκθεση, εγκληματικά δίκτυα και «απείθαρχα καθεστώτα» κινούνται ταχύτερα από τις διωκτικές αρχές ΗΠΑ, Βρετανίας και ΕΕ, αφήνοντας τα θύματα χωρίς επαρκή αποζημίωση και δικαιοσύνη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σχέδιο αφορά κυρίως εποχικούς εργαζομένους
Η ανάλυση βασίστηκε σε ψηφιακά ίχνη χρήσης ιστοσελίδων και εφαρμογών
Στρατηγικά βομβαρδιστικά έπληξαν στόχους βαθιά στο εσωτερικό του Ιράν, αναφέρει η CENTCOM
Πώς θα επιλεγεί ο νέος ανώτατος ηγέτης
Οι δηλώσεις των ηγετών - Από την ανοιχτή καταδίκη του Σάντσεθ έως τις ελπίδες για «νέα εποχή» στην Τεχεράνη
«Η Τουρκία θα εντείνει τις επαφές σε όλα τα επίπεδα για άμεση κατάπαυση πυρός» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Έρευνα αποκαλύπτει θεαματική στροφή του παγκόσμιου οικονομικού εγκλήματος - Η Ρωσία στο επίκεντρο
Οι διπλωματικές συνομιλίες στη Γενεύη κατέρρευσαν σε 48 ώρες σε κλίμα έντασης, οδηγώντας στην έναρξη των βομβαρδισμών
Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει τα αντίποινα όσο διαρκούν οι επιθέσεις εναντίον του
Τιμήθηκε με πολυάριθμα παράσημα για τη δράση του
Μόνο το 2009 συμμετείχε σε περίπου 550 επίσημες εκδηλώσεις
Αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία για να τους χτυπήσουμε
Διχασμένοι οι νομικοί για τις επιχειρήσεις - Τι προβλέπει ο Χάρτης του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο
Ο λόγος που δεν εντοπίστηκαν για να αναχαιτιστούν
Αύξηση πυρηνικών κεφαλών ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος από τη βάση του Λονγκ
Ο αριθμός των καταφυγίων καλύπτει περίπου το 45% του συνολικού πληθυσμού
«Η επίθεση του Ιράν στη βάση μας στην Κύπρο δεν είναι αντίποινα για τη στάση μας»
Το Ριάντ αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο διαφυγής
«Έχουμε τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο και τον χρησιμοποιούμε»
Φιλοτέχνησε το έργο το 1633 σε νεαρή ηλικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.