- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τραμπ δηλώνει ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς το Ιράν
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει αποστολή αμερικανικής «αρμάδας» στη Μέση Ανατολή, ενώ οι νεκροί από την καταστολή στο Ιράν ξεπερνούν τους 5.000.
Την αποστολή αμερικανικής «αρμάδας» προς τη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν, την ώρα που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από την καταστολή των διαδηλώσεων σε 5.002.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους εντός του Air Force One, επιστρέφοντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «πολλά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή, για κάθε ενδεχόμενο», προσθέτοντας ότι ελπίζει να μη χρειαστεί στρατιωτική εμπλοκή, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τίποτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και αρκετά αντιτορπιλικά με κατευθυνόμενους πυραύλους αναμένεται να φτάσουν στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες, ενώ αναπτύσσονται και επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, κυρίως γύρω από αμερικανικές και ισραηλινές βάσεις. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την αποστολή μαχητικών Eurofighter Typhoon της RAF στο Κατάρ, κατόπιν αιτήματος της Ντόχα.
Την ίδια στιγμή, η οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA) έκανε λόγο για 5.002 νεκρούς από τις συγκρούσεις στο Ιράν, μεταξύ των οποίων 4.716 διαδηλωτές, 203 άτομα που συνδέονται με το καθεστώς, 43 παιδιά και δεκάδες πολίτες που δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον, εκτιμάται ότι πάνω από 26.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά τη ραγδαία υποτίμηση του ριάλ, και γρήγορα εξελίχθηκαν σε αντικυβερνητικό κίνημα, προκαλώντας τη σοβαρότερη και πιο αιματηρή κοινωνική αναταραχή στο Ιράν από την επανάσταση του 1979. Παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις έχουν περιοριστεί λόγω της σκληρής καταστολής και του εκτεταμένου μπλακάουτ στο διαδίκτυο, συνθήματα κατά του καθεστώτος εξακολουθούν να ακούγονται σε κηδείες θυμάτων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ιρανικού στρατιωτικού συντονιστικού οργάνου Χατάμ αλ-Ανμπίγια, Αλί Αμπντολάχι Αλιαμπαντί, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ θα καταστήσει «νόμιμους στόχους» όλες τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν υποστήριξε ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε αιματηρή σύγκρουση λόγω «συνωμοσίας εχθρών της χώρας», ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσαντ, απέδωσε τις εξελίξεις στις αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι η οικονομική πίεση οδήγησε στην κοινωνική έκρηξη.
Παρά τη σκληρή ρητορική, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να δίνεται περιθώριο στη διπλωματία, με την Ουάσινγκτον να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινήσεων, χωρίς όμως άμεση στρατιωτική δράση.
(Με πληροφορίες The Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Ο αποκλεισμός του mobile internet έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ρώσους τους τελευταίους μήνες
Όσα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές εταιρείες
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με μια μικρή ομάδα αντιπροσώπων
Η συγκινητική ιστορία του πιτσιρικά που έκλεψε την παράσταση
Η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω του πολέμου στο Ιράν και η οικονομική αβεβαιότητα βουλιάζουν τα ποσοστά αποδοχής του
Η μακροσκελής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ιαπωνίας, δεύτερη σε έκταση μετά από εκείνη του 2025 στο Όφουνατο
Επιχειρησιακό πλαίσιο για το Άρθρο 42.7 με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ
Γυναίκα περιγράφει τη διαδικασία λίγο πριν το τέλος
Έκθεση προειδοποιεί για ζοφερές προοπτικές το 2026
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του ο γνωστός ράπερ
Νέα διαγραφή καναλιών λόγω παραβίασης όρων - Εντείνεται η ανησυχία για επικίνδυνες πρακτικές
«Ποιον από τους δύο;» είπε ατάραχη στους αστυνομικούς - Πιθανή η θανατική ποινή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.