- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πλειοψηφία υπέρ Ματσάδο στη Βενεζουέλα – Διχασμός για τη σύλληψη Μαδούρο σε γκάλοπ
Δημοσκόπηση του AtlasIntel δείχνει προβάδισμα της αντιπολίτευσης και επιφυλάξεις για την επέμβαση των ΗΠΑ
Δημοσκόπηση αποτυπώνει στήριξη στη Ματσάδο και επιφυλάξεις για την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση
Η πλειοψηφία των Βενεζουελάνων επιθυμεί τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο στο «τιμόνι» της χώρας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της AtlasIntel για το Bloomberg, μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ευρήματα αντικρούουν τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης δεν διαθέτει επαρκή λαϊκή στήριξη για να κυβερνήσει.
Ισχυρό προβάδισμα Ματσάδο
Σύμφωνα με την έρευνα της AtlasIntel για το Bloomberg, το 51,6% των πολιτών που ζουν στη Βενεζουέλα θεωρεί ότι η Ματσάδο πρέπει να ηγηθεί της χώρας. Αντίθετα, μόλις το 14% δηλώνει υποστήριξη προς την Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία ανέλαβε την προεδρία αυτόν τον μήνα, μετά τη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ματσάδο, βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης 2025 για τις προσπάθειές της υπέρ της δημοκρατικής αποκατάστασης, παραμένει η δημοφιλέστερη πολιτικός στη χώρα. Παρά τις αμφισβητήσεις από τον Λευκό Οίκο, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα τον Λευκό Οίκο.
Διχασμένη κοινή γνώμη για τη σύλληψη Μαδούρο
Σε περιφερειακό επίπεδο, περίπου το 60% των πολιτών στη Λατινική Αμερική εγκρίνει την αμερικανική επιχείρηση σύλληψης του Μαδούρο, παρά τις διεθνείς επικρίσεις περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, εντός Βενεζουέλας η εικόνα είναι πιο σύνθετη: το 47% δηλώνει υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης, ενώ το 25,4% την αποδοκιμάζει, εν μέσω φόβων για περαιτέρω βία και καταστολή.
Τέλος, περίπου το 18% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε τη Ματσάδο ούτε τη Ροντρίγκες στην ηγεσία της χώρας.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από 5 έως 11 Ιανουαρίου σε δείγμα 11.285 ατόμων σε όλη τη Λατινική Αμερική, εκ των οποίων 1.539 στη Βενεζουέλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η χώρα έχει τα δικά της συστήματα που έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά»
Δείτε το εξώφυλλο του περιοδικού
«Ξεκίνησαν τον πόλεμο πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την πρωτοβουλία Board of Peace»
Οι πύραυλοι Blue Sparrow και η τεχνολογία που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση
Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου
«Η σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια τους»
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιστροφή του τραμπισμού πιέζουν την Ευρώπη να ορίσει τη δική της στρατηγική και αξιακή κατεύθυνση.
«Δεν έχω την παραμικρή ανησυχία για αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για την κρίση στη Μέση Ανατολή
«Το πρόβλημά μας είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις για αυξημένη απειλή επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων και ριζοσπαστικοποίησης
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σκοτώθηκε το προηγούμενο Σάββατο μετά από βομβαρδισμό
Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο – Στα τέλη Σεπτεμβρίου πιθανό το δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με ΕΕ
Το υψηλό κόστος των Patriot οδηγεί ΗΠΑ και χώρες του Κόλπου σε ουκρανικά anti-drones χαμηλού κόστους
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου προαναγγέλλει «και άλλες εκπλήξεις» για την Τεχεράνη
Ο Τραμπ επιτίθεται στον Χέρτζογκ και ζητά άμεση χάρη στον Νετανιάχου - Το Ισραήλ επικαλείται το κράτος δικαίου
Στη θέση της ο γερουσιαστής Μαρκγουέιν Μάλιν από την Οκλαχόμα
Απομακρύνθηκε βίαια από φρουρούς ενώ φώναζε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης σε ακρόαση της Γερουσίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.