Μακρόν για Βενεζουέλα: Χαιρετίζει την απομάκρυνση Μαδούρο, ζητά άμεση δημοκρατική μετάβαση
Εξέφρασε τη στήριξη του στον Εδμουντο Γκονσάλες
O Μακρόν για Βενεζουέλα: Χαιρετίζει την απομάκρυνση Μαδούρο, ζητά άμεση δημοκρατική μετάβαση
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία, καλώντας ωστόσο σε μια γρήγορη, ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα. Σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «ο λαός της Βενεζουέλας απαλλάχθηκε από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο και μπορεί μόνο να χαίρεται», υπξογραμμίζοντας πως η επόμενη φάση πρέπει να «σέβεται τη βούληση του λαού».
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Εδμούντο Γκονσάλες, αντίπαλο του Μαδούρο στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2024 και αναγνωρισμένο νικητή από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, να διασφαλίσει άμεσα την ομαλή μετάβαση. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να «διοικήσουν τη χώρα» μέχρι να υπάρξει «σωστή» μετάβαση.
Η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ που οδήγησε στη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
«Η στρατιωτική επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο παραβιάζει την αρχή της μη καταφυγής στη βία, η οποία αποτελεί θεμέλιο του διεθνούς δικαίου. Η Γαλλία επαναλαμβάνει ότι καμία βιώσιμη πολιτική λύση δεν μπορεί να επιβληθεί έξωθεν και ότι μόνο ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του», έγραψε ο Μπαρό στο X.
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι ο Μαδούρο «οδήγησε τη χώρα του στην καταστροφή» και είχε «προβληματικό ρόλο στην περιοχή», επισημαίνοντας όμως την ανάγκη να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο και να αποφευχθεί νέα πολιτική αστάθεια στη Βενεζουέλα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, γεννήσεις, θάνατοι
Τουλάχιστον 40 νεκροί - Στο μικροσκόπιο οι γραμμές των τρένων
Οι σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης στο επίκεντρο
Όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους
Τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.