- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H απρόσωπη φάτνη στις Βρυξέλλες, ο φόβος τρομοκρατικών επιθέσεων τα Χριστούγεννα και αυτολογοκρισία: πώς η Ευρώπη, στο όνομα της ασφάλειας, χάνει ταυτότητα και πολιτισμό
Ξεκίνησε με την αποκάλυψη της φάτνης «Étoffes de la Nativité» στην ιστορική Grote Markt των Βρυξελλών, δημιουργία της σχεδιάστριας Victoria-Maria. Η εν λόγω φάτνη τράβηξε αμέσως τα βλέμματα καθότι…απρόσωπη. Καμία φιγούρα στην αναπαράσταση της Γεννήσεως δε διέθετε πρόσωπο με σαφή χαρακτηριστικά, όλα τους ήταν φτιαγμένα από ένα ψηφιδωτό ανακυκλωμένων υφασμάτων σε διαφορετικά χρώματα, με στόχο βεβαίως, τι άλλο, την συμπερίληψη. Όλοι λοιπόν θα πρέπει να μπορούμε να ταυτιστούμε -να αναγνωρίσουμε δηλαδή αυτάρεσκα και το δικό μας προσωπείο στο εικαστικό, όχι να συμμεριστούμε το πνεύμα κατάνυξης- με την τεράστιας σημασίας και ειδικού βάρους θρησκευτικής αλλά και πολιτισμικής στιγμής της Γεννήσεως. Αυτή είναι η μία πλευρά θέασης, η «ανοιχτή και πολύχρωμη». Η άλλη είναι πως, εάν κανείς παρατηρήσει καλύτερα τα αόριστα υφασμάτινα πρόσωπα, η εικόνα ίσως και να του θυμίσει το λεγόμενο «μωσαϊκό», που χρησιμοποιούν τα δελτία ειδήσεων, όταν θέλουν να αποκρύψουν την ταυτότητα ενός προσώπου. Τα πρόσωπα αυτά είναι, συνήθως, είτε μάρτυρες ειδικού ενδιαφέροντος, είτε δράστες αξιόποινων πράξεων. Σε κάθε περίπτωση, το μωσαϊκό χρησιμοποιείται προκειμένου να μην εξεγερθούν τα πλήθη ή να μην στοχοποιηθούν τα εν λόγω άτομα και γίνουν αποδέκτες πράξεων βίας. Ιδού λοιπόν μία άλλη ερμηνεία, σαφώς λιγότερο «συμπεριληπτική». Μία «απρόσωπη» φάτνη διατρέχει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να ερεθίσει τα βίαια ένστικτα όσων βλέπουν γύρω τους «άπιστους» να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι αγορές στη Γερμανία. «Μεταμφιεσμένα» αντιαρματικά φράγματα, βαμμένα σε «γιορτινά» χρώματα ή καλυμμένα με στολισμένους μουσαμάδες, για την αποφυγή επιθέσεων με αυτοκίνητο επάνω στο ανυποψίαστο εύθυμο πλήθος στήθηκαν περιμετρικά σε αγορές και χριστουγεννιάτικα χωριά. Ήδη έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα πως υπήρξαν πέντε συλλήψεις στη Βαυαρία, υπόπτων αιγυπτιακής, μαροκινής και συριακής καταγωγής, οι οποίοι φέρεται να είχαν οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις με ισλαμιστικά κίνητρα. Και εδώ ο στόχος ήταν οργανωμένη επίθεση με όχημα πάνω στο πλήθος. Άλλες αγορές σε μικρότερες γερμανικές πόλεις δεν άνοιξαν καθόλου φέτος, λόγω του δυσανάλογου κόστους που απαιτούν τα μέτρα ασφαλείας, σε σχέση με τη διοργάνωση και την προσέλευση του κοινού. Και ήρθε και η σειρά της Γαλλίας. Στο Παρίσι, η ετήσια και καθιερωμένη συναυλία στα Ηλύσια Πεδία το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκε. Δεν κρίθηκε εφικτό να γίνει, ούτε καν με διευρυμένα μέτρα ασφαλείας, καθώς η αναμενόμενη μαζική συμμετοχή πολιτών θεωρήθηκε απαγορευτική για τη δυνατότητα διατήρησης της ασφάλειας. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η γαλλική αστυνομία έκανε λόγο για κίνδυνο από τις «απρόβλεπτες μετακινήσεις μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων» υπό τον φόβο βίαιων επεισοδίων, συμπλοκών ή και τρομοκρατικών χτυπημάτων. Και τελικά, μόλις πριν λίγες ημέρες στην Αυστραλία, το χειρότερο δεν μπόρεσε να αποτραπεί: στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϋ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον εορτασμό της εβραϊκής γιορτής Χανουκά, δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 29. Ο ένας από τους δύο δράστες έχει ήδη αναγνωρισθεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές: πρόκειται για τον 24χρονο Ναρβίντ Άκραμ, Πακιστανικής καταγωγής. Ο επικεφαλής της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας (ASΙΟ), Μάικ Μπέρτζες, δήλωσε μεταξύ άλλων πως ο δράστης ήταν «γνωστός στις αρχές», αλλά δεν αποτελούσε άμεση απειλή. Μέχρι που αποτέλεσε, και ο αδηφάγος αντισημιτισμός που μαστίζει τη Δύση έβαψε με αίμα και την Αυστραλία.
Πάντοτε με αφορμή τέτοια τραγικά περιστατικά επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο το έργο του Samuel Huntington περί «Σύγκρουσης Πολιτισμών». Ορισμένοι το βλέπουν ως μία σκοτεινή προφητεία που εκπληρώνεται ξανά και ξανά, άλλοι ως μία γενικευτική απλούστευση ενός κόσμου που γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος, ολοένα και πιο τεχνοκρατικός, μην αφήνοντας χώρο για τέτοιου είδους μεταϋλιστικές ανησυχίες. Ο ίδιος ο Huntington, στο ομότιτλο άρθρο που είχε συγγράψει για το περιοδικό Foreign Affairs, τόνιζε πως, ο λόγος που υπάρχει έδαφος για σύγκρουση, είναι πως οι διαφορές πολιτισμού είναι καθαυτές θεμελιώδεις, δεν ενυπάρχουν στην σφαίρα του φανταστικού. Ιστορία, Γλώσσα, Παράδοση και βεβαίως, Θρησκεία. Εάν λοιπόν σε ορισμένους η προειδοποίηση του Huntington φάνταζε ακραία ή και διχαστική, ίσως να πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την έννοια της σύγκρουσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συγκρουστείς με κάτι: να το περιθωριοποιήσεις, να το απομονώσεις, μέχρι τον τελικό αφανισμό του. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός φαίνεται να το έχει καταλάβει καλά αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί η ύπαρξη του φόβου τυχόν δράσης και όχι η ίδια η δράση.
Η «λογοκρισία» σε κάθε πολιτικό και πολιτιστικό συγκείμενο (διότι περί βίαιης πολιτισμικής λογοκρισίας πρόκειται, «εάν γιορτάσεις δημοσίως θα σε τιμωρήσουμε»), έχει ως απώτερο στόχο την αυτολογοκρισία: μην εκδηλώνεις καθόλου τους θρησκευτικούς εορτασμούς σου και θα είσαι ασφαλής. Σιγή ίσον ασφάλεια λοιπόν. Το απώτατο λάφυρο είναι αυτή η σιγή, δείγμα «Υποταγής», για να θυμηθούμε και τον Μισέλ Ουελμπέκ, έναν άλλο δυτικό «προφήτη». Βεβαίως, στις «ανοιχτές» μας δυτικές φιλελεύθερες κοινωνίες, δεν ισχύει το ίδιο για τις ισλαμικές παραδόσεις και εορτές· αυτές γιορτάζονται ελεύθερα, ανοιχτά και σε κάθε πλατεία. Αλίμονο σε όποιον «ακροδεξιό» τολμήσει να τις κατακρίνει, είπαμε, «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» αλλά η ανοχή έχει και ένα όριο. Και η Ευρώπη το όριο της δικής της ανοχής φαίνεται να το έχει ξεπεράσει προ πολλού, νερώνοντας την πολιτισμική της ταυτότητα, «μικραίνοντας» την ίδια της την ύπαρξη, σε βαθμό που μοιάζει κι αυτή να έχει καλυφθεί από ένα μεγάλο μωσαϊκό πολιτισμικής ουδετερότητας: όσο δεν «προκαλεί», είμαστε όλοι ασφαλείς. Μέχρι που δεν είμαστε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Αντιμετωπίζουν 59 συνολικά κατηγορίες
Στο επίκεντρο η αποκάλυψη των πηγών πίσω από τα δημοσιεύματα για το Air Force One
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.