- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: Αδύναμη και σε παρακμή η Ευρώπη - Υπαινιγμοί για αποχώρηση από την Ουκρανία
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία - Επέκρινε την Ευρώπη ως «αδύναμη» και «σε παρακμή»
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε την πρόσφατη κριτική της κυβέρνησής του προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη» και «σε αποσύνθεση» και ισχυριζόμενος ότι «καταστρέφεται μόνη της» μέσω της μετανάστευσης.
Σε μια συνέντευξη στο Politico, της οποίας το πλήρες κείμενο δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δυσκολεύτηκε να κατονομάσει άλλες ουκρανικές πόλεις πέρα από το Κίεβο, παρερμήνευσε στοιχεία της πορείας του πολέμου και ανακύκλωσε ακροδεξιά αφηγήματα σχετικά με τη μετανάστευση στην Ευρώπη, τα οποία αντανακλούν τη θεωρία «μεγάλης αντικατάστασης».
Πίεση στον Ζελένσκι
Ο Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί την πρότασή του να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το «πάνω χέρι» και ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι πρέπει να «παίξει το παιχνίδι».
Στις συχνά διακοπτόμενες δηλώσεις του, ο Τραμπ πήγαινε από θέμα σε θέμα ενώ επαναλάμβανε θεωρίες συνωμοσίας. Αρνήθηκε επίσης επανειλημμένα να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στη Βενεζουέλα ως μέρος της προσπάθειάς του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Οι αναφορές για την Ευρώπη
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε επανειλημμένα στην περιγραφή των προβλημάτων της Ευρώπης με καθαρά φυλετικούς όρους, αποκαλώντας κάποιους ανώνυμους ευρωπαίους ηγέτες «πραγματικά ηλίθιους».
«Αν συνεχίσει με τον τρόπο που πηγαίνει, η Ευρώπη δεν θα είναι... κατά τη γνώμη μου... πολλές από αυτές τις χώρες δεν θα είναι πλέον βιώσιμες χώρες. Η μεταναστευτική τους πολιτική είναι καταστροφή. Αυτό που κάνουν με τη μετανάστευση είναι καταστροφή. Είχαμε μια καταστροφή να έρθει, αλλά μπόρεσα να τη σταματήσω», δήλωσε.
Η συνέντευξη ακολούθησε τη δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα μιας νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που υποστήριζε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πολιτισμική εξάλειψη» λόγω της μαζικής μετανάστευσης και προσέφερε σιωπηρή υποστήριξη σε ακροδεξιά κόμματα.
Τη Δευτέρα, ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι το σήμα ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης ήταν απαράδεκτο, προσθέτοντας: «Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι η απειλή παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Επίθεση στον δήμαρχο του Λονδίνου
Αναφερόμενος σε αλλαγές που υποστηρίζει ότι βλέπει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, ο Τραμπ έκανε σαφές ότι θεωρεί πως αυτές δεν είναι πλέον αρκετά «λευκές». Επανέλαβε την κριτική του στον Σαντίκ Καν, τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου.
«Το Παρίσι είναι εντελώς διαφορετικό πια. Το λάτρεψα κάποτε. Αν κοιτάξεις το Λονδίνο, έχεις δήμαρχο τον Καν. Είναι απαίσιος δήμαρχος», είπε μεταξύ άλλων.
«Στην Ευρώπη έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τη Μέση Ανατολή, αλλά και από το Κονγκό. Τεράστιοι αριθμοί. Και ακόμα χειρότερα, έρχονται και από τις φυλακές του Κονγκό και πολλών άλλων χωρών».
Ερωτηθείς αν η πορεία αυτή σημαίνει ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είναι πλέον σύμμαχοι των ΗΠΑ, απάντησε: «Εξαρτάται. Θα αλλάξουν ιδεολογία, προφανώς, επειδή οι άνθρωποι που έρχονται έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογία. Θα αποδυναμωθούν, θα είναι πολύ πιο αδύναμες και διαφορετικές».
Παρότι αρνήθηκε ότι έχει συγκεκριμένο όραμα για την Ευρώπη, παραδέχτηκε πως «στήριξε ανθρώπους που πολλοί Ευρωπαίοι δεν συμπαθούν», όπως τον Βίκτορ Όρμπαν.
«Δεν έχω όραμα για την Ευρώπη. Θέλω μόνο μια ισχυρή Ευρώπη. Το όραμά μου είναι για τις ΗΠΑ. “Make America Great Again”», δήλωσε, προσθέτοντας: «Βλέπω τι συμβαίνει. Έχω γνώση. Λαμβάνω αναφορές που εσείς δεν θα δείτε ποτέ. Και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι φρικτό».
(Με πληροφορίες Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημιουργείται νέα ερευνητική μονάδα μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Ελπίδες ότι ο νόμος θα φέρει πιο κοντά το τέλος του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές παραδέχτηκαν ότι διέπραξαν μια σειρά λαθών
Οι Ισπανοί πολίτες δεν νιώθουν ασφαλείς και το δείχνουν
Νωρίτερα φέτος διεξήχθη στη χώρα ένας πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρέματος σκύλου
Μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ και όταν περπατά, σέρνονται στο έδαφος
Περίπου 80 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την κρίση στη Θέουτα, αναφέρουν οι ισπανικές Αρχές
Το τελεσίγραφο της Ισπανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.