- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: Αδύναμη και σε παρακμή η Ευρώπη - Υπαινιγμοί για αποχώρηση από την Ουκρανία
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία - Επέκρινε την Ευρώπη ως «αδύναμη» και «σε παρακμή»
Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε την πρόσφατη κριτική της κυβέρνησής του προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «αδύναμη» και «σε αποσύνθεση» και ισχυριζόμενος ότι «καταστρέφεται μόνη της» μέσω της μετανάστευσης.
Σε μια συνέντευξη στο Politico, της οποίας το πλήρες κείμενο δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δυσκολεύτηκε να κατονομάσει άλλες ουκρανικές πόλεις πέρα από το Κίεβο, παρερμήνευσε στοιχεία της πορείας του πολέμου και ανακύκλωσε ακροδεξιά αφηγήματα σχετικά με τη μετανάστευση στην Ευρώπη, τα οποία αντανακλούν τη θεωρία «μεγάλης αντικατάστασης».
Πίεση στον Ζελένσκι
Ο Τραμπ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί την πρότασή του να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα διατηρεί το «πάνω χέρι» και ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι πρέπει να «παίξει το παιχνίδι».
Στις συχνά διακοπτόμενες δηλώσεις του, ο Τραμπ πήγαινε από θέμα σε θέμα ενώ επαναλάμβανε θεωρίες συνωμοσίας. Αρνήθηκε επίσης επανειλημμένα να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στη Βενεζουέλα ως μέρος της προσπάθειάς του να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
Οι αναφορές για την Ευρώπη
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε επανειλημμένα στην περιγραφή των προβλημάτων της Ευρώπης με καθαρά φυλετικούς όρους, αποκαλώντας κάποιους ανώνυμους ευρωπαίους ηγέτες «πραγματικά ηλίθιους».
«Αν συνεχίσει με τον τρόπο που πηγαίνει, η Ευρώπη δεν θα είναι... κατά τη γνώμη μου... πολλές από αυτές τις χώρες δεν θα είναι πλέον βιώσιμες χώρες. Η μεταναστευτική τους πολιτική είναι καταστροφή. Αυτό που κάνουν με τη μετανάστευση είναι καταστροφή. Είχαμε μια καταστροφή να έρθει, αλλά μπόρεσα να τη σταματήσω», δήλωσε.
Η συνέντευξη ακολούθησε τη δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα μιας νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ που υποστήριζε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πολιτισμική εξάλειψη» λόγω της μαζικής μετανάστευσης και προσέφερε σιωπηρή υποστήριξη σε ακροδεξιά κόμματα.
Τη Δευτέρα, ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι το σήμα ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τα εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης ήταν απαράδεκτο, προσθέτοντας: «Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι η απειλή παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Επίθεση στον δήμαρχο του Λονδίνου
Αναφερόμενος σε αλλαγές που υποστηρίζει ότι βλέπει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, ο Τραμπ έκανε σαφές ότι θεωρεί πως αυτές δεν είναι πλέον αρκετά «λευκές». Επανέλαβε την κριτική του στον Σαντίκ Καν, τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου.
«Το Παρίσι είναι εντελώς διαφορετικό πια. Το λάτρεψα κάποτε. Αν κοιτάξεις το Λονδίνο, έχεις δήμαρχο τον Καν. Είναι απαίσιος δήμαρχος», είπε μεταξύ άλλων.
«Στην Ευρώπη έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τη Μέση Ανατολή, αλλά και από το Κονγκό. Τεράστιοι αριθμοί. Και ακόμα χειρότερα, έρχονται και από τις φυλακές του Κονγκό και πολλών άλλων χωρών».
Ερωτηθείς αν η πορεία αυτή σημαίνει ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είναι πλέον σύμμαχοι των ΗΠΑ, απάντησε: «Εξαρτάται. Θα αλλάξουν ιδεολογία, προφανώς, επειδή οι άνθρωποι που έρχονται έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογία. Θα αποδυναμωθούν, θα είναι πολύ πιο αδύναμες και διαφορετικές».
Παρότι αρνήθηκε ότι έχει συγκεκριμένο όραμα για την Ευρώπη, παραδέχτηκε πως «στήριξε ανθρώπους που πολλοί Ευρωπαίοι δεν συμπαθούν», όπως τον Βίκτορ Όρμπαν.
«Δεν έχω όραμα για την Ευρώπη. Θέλω μόνο μια ισχυρή Ευρώπη. Το όραμά μου είναι για τις ΗΠΑ. “Make America Great Again”», δήλωσε, προσθέτοντας: «Βλέπω τι συμβαίνει. Έχω γνώση. Λαμβάνω αναφορές που εσείς δεν θα δείτε ποτέ. Και πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη είναι φρικτό».
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σκέψη δημιουργίας ενός διεθνούς «άξονα λογικής» αποκτά χαρακτήρα επείγοντος λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο Τραμπ στο Ιράν
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.