- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τιμ Ντέιβι: Ο άνθρωπος του μάρκετινγκ που έγινε γενικός διευθυντής του BBC
Τους τελευταίους μήνες, το BBC έχει αντιμετωπίσει σειρά σκάνδαλων και αντιδράσεων,
Τιμ Ντέιβι: Ο άνθρωπος του μάρκετινγκ που έγινε γενικός διευθυντής του BBC
Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, και η διευθύνουσα σύμβουλος των Ειδήσεων, Ντέμπορα Τέρνες, παραιτήθηκαν έπειτα από επικρίσεις ότι ένα ντοκιμαντέρ της εκπομπής BBC Panorama παραπλάνησε τους θεατές, καθώς αλλοίωσε —μέσω μοντάζ— μια ομιλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
«Αυτή είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση, και παραμένω πολύ ευγνώμων προς τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για την αταλάντευτη και ομόφωνη στήριξή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων ημερών», δήλωσε ο Τιμ Ντέιβι σε ανακοίνωσή του.
«Έχω σκεφτεί πολύ τις έντονες προσωπικές και επαγγελματικές απαιτήσεις που συνεπάγεται η διαχείριση αυτού του ρόλου επί πολλά χρόνια σε αυτούς τους τεταμένους καιρούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θέλω να δώσω στον διάδοχό μου χρόνο να συμβάλει στον σχεδιασμό των προγραμμάτων του χάρτη που θα αναλάβει να υλοποιήσει».
Ποιος είναι ο Τιμ Ντέιβι
Ο Τιμ Ντέιβι υπήρξε ένα από τα πιο μακροχρόνια στελέχη του BBC. Αφού αποχώρησε από τη θέση του αντιπροέδρου Μάρκετινγκ και Franchise στην PepsiCo, ο Ντέιβι ανέλαβε το 2005 τη διεύθυνση του τμήματος Μάρκετινγκ, Επικοινωνίας και Κοινού του BBC.
Το 2008, ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του τμήματος Ήχου και Μουσικής, το οποίο περιλάμβανε τη διαχείριση πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, όπως τα Radio 1, 2, 3 και 4.
Ήταν τότε που ο Ντέιβι ηγήθηκε των σχεδίων για την κατάργηση των σταθμών 6 Music και Asian Network, υποστηρίζοντας ότι ο οργανισμός είχε “πάρα πολλούς σταθμούς” και έπρεπε να επενδύσει σε “μοναδικό, υψηλής ποιότητας ραδιόφωνο”. Το BBC υποχώρησε τελικά από τα σχέδια κλεισίματος και των δύο σταθμών, έπειτα από τεράστια δημόσια αντίδραση.
Την ίδια χρονιά, ο Ντέιβι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τη διαμάχη που ξέσπασε μετά από φάρσα του Ράσελ Μπραντ και του Τζόναθαν Ρος, οι οποίοι τηλεφώνησαν στον ηθοποιό Άντριου Σακς στον αέρα του Radio 2.
Το 2012, ο Ντέιβι ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του εμπορικού σκέλους του οργανισμού, BBC Worldwide. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, έγινε προσωρινός γενικός διευθυντής του BBC μετά την παραίτηση του Τζορτζ Έντουιστλ, εν μέσω της κρίσης που είχε ξεσπάσει λόγω του σκανδάλου Τζίμι Σάβιλ.
Η θητεία του Ντέιβι, η οποία διήρκεσε λίγους μήνες έως την άφιξη του Τόνι Χολ, ήταν σύντομη αλλά έντονη. Κλήθηκε να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας εκπομπής του Newsnight που κατηγορούσε λανθασμένα τον λόρδο ΜακΆλπιν, μέλος των Συντηρητικών, για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Η επιστροφή του στο BBC συνέπεσε με την πώληση του ταξιδιωτικού εκδοτικού οίκου Lonely Planet, μιας εξαιρετικά ζημιογόνας επένδυσης που στοίχισε στον οργανισμό απώλεια 80 εκατ. λιρών, τον Μάρτιο του 2013.
Το 2018, ο Ντέιβι επέβλεψε τη συγχώνευση της BBC Worldwide με το παραγωγικό σκέλος του οργανισμού, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της BBC Studios, της κύριας εμπορικής θυγατρικής του BBC.
Υπήρξε το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος του οργανισμού, με αποδοχές 642.000 λιρών το 2019 – σημαντικά περισσότερες από τις 475.000 λίρες του Τόνι Χολ.
Το 2019, ο Ντέιβι απέρριψε πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της Premier League, προτού οριστεί νέος γενικός διευθυντής του BBC τον Ιούνιο του 2020, θέση που ανέλαβε επίσημα τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Ο ίδιος δήλωσε τότε ότι ήταν «τιμή» του να διοριστεί, προσθέτοντας ότι έχει «βαθιά δέσμευση για περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και αμεροληψίας».
Ο σερ Ντέιβιντ Κλεμέντι, τότε πρόεδρος του Δ.Σ. του BBC, τον χαρακτήρισε «ένα από τα πιο σεβαστά ονόματα του κλάδου», σημειώνοντας: «Η ηγεσία και η εμπειρία του, εντός και εκτός BBC, θα εξασφαλίσουν ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των επόμενων ετών».
Ο Ντέιβι αναγκάστηκε να δεχθεί μείωση αποδοχών όταν ανέλαβε την κορυφαία θέση, συμφωνώντας με τον μισθό του προκατόχου του έως τα μέσα του 2021, όταν αυτός αυξήθηκε σε 525.000 λίρες.
Υπήρξε επίσης πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Comic Relief, θέση που εγκατέλειψε προτού αναλάβει τη γενική διεύθυνση.
Η θητεία του ως γενικός διευθυντής σημαδεύτηκε από πολλές πολύκροτες διαμάχες, μεταξύ των οποίων και η σύντομη αναστολή του παρουσιαστή του Match of the Day, Γκάρι Λίνεκερ, το 2023.
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Αγγλίας είχε ανασταλεί από τα καθήκοντά του έπειτα από ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), όπου συνέκρινε τη γλώσσα της κυβέρνησης για το νέο σχέδιο ασύλου με εκείνη της Γερμανίας της δεκαετίας του 1930.
Ο Ντέιβι δέχθηκε σφοδρές πιέσεις, καθώς πολλοί παρουσιαστές και σχολιαστές αποχώρησαν από εκπομπές του BBC σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Λίνεκερ, ωστόσο υπερασπίστηκε την απόφαση.
Μετά την επιστροφή του Λίνεκερ, ο Ντέιβι ανακοίνωσε ανεξάρτητη έρευνα για τις οδηγίες του BBC σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησε συγγνώμη για μια «δύσκολη περίοδο για το προσωπικό, τους συνεργάτες, τους παρουσιαστές και, κυρίως, το κοινό μας».
Τους τελευταίους μήνες, το BBC έχει αντιμετωπίσει σειρά σκάνδαλων και αντιδράσεων, μεταξύ άλλων για τη ζωντανή μετάδοση της εμφάνισης του συγκροτήματος Bob Vylan στο Glastonbury, κατά την οποία οι καλλιτέχνες φώναζαν συνθήματα «Θάνατος, θάνατος στις IDF» [Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις], καθώς και για καταγγελίες ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά του πρώην παρουσιαστή του MasterChef, Γκρεγκ Γουάλας.
Τον περασμένο μήνα, η ρυθμιστική αρχή Ofcom επέβαλε κυρώσεις στο BBC για παραβίαση του Κώδικα Εκπομπών, εξαιτίας του ντοκιμαντέρ Gaza: How to Survive a Warzone, καθώς ο οργανισμός δεν αποκάλυψε ότι ο αφηγητής είχε δεσμούς με τη Χαμάς.
Ο Ντέιβι εντάχθηκε στο BBC προερχόμενος από την Pepsi, όπου ήταν υπεύθυνος για το ευρωπαϊκό μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας κατά την οποία ένα αεροσκάφος Concorde και η εφημερίδα Daily Mirror βάφτηκαν στο μπλε της Pepsi.
Πριν από αυτό, είχε προσληφθεί από την Procter & Gamble, ενώ σπούδαζε Αγγλική Φιλολογία στο Κέιμπριτζ, κάνοντας εκεί τα πρώτα του βήματα στο μάρκετινγκ.
Γεννημένος το 1967, ο Ντέιβι φοίτησε με υποτροφία στο ιδιωτικό σχολείο Whitgift στο South Croydon.
Υπήρξε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών (EBU), του κορυφαίου διεθνούς φορέα δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Υπήρξε επίσης διαχειριστής της Tate και της Royal Television Society, καθώς και συμπρόεδρος του Συμβουλίου Δημιουργικών Βιομηχανιών (Creative Industries Council).
Το 2018 τιμήθηκε με τον τίτλο Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) για τη συμβολή του στο διεθνές εμπόριο.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι γίνεται όταν το ακροατήριο δεν ακούει να μιλάνε τη γλώσσα του;
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.