- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πρώην βασιλιάς Ισπανίας Χουάν Κάρλος: «Ζητώ συμφιλίωση — δεν θέλω να πεθάνω στην εξορία»
Ο πρώην μονάρχης εξέδωσε τα απομνημονεύματα του
Πρώην βασιλιάς Ισπανίας Χουάν Κάρλος: «Ζητώ συμφιλίωση — δεν θέλω να πεθάνω στην εξορία»
Ο Χουάν Κάρλος, o άλλοτε δημοφιλέστερος μονάρχης της Ευρώπης, κυκλοφόρησε την Τετάρτη τα απομνημονεύματά του, επιχειρώντας να ξαναγράψει την εικόνα του μετά από χρόνια σκανδάλων, αυτοεξορίας και ρήξης με την οικογένειά του.
Με τίτλο «Ιστορίες μιας ζωής», το βιβλίο αποτελεί προσπάθεια προσωπικής εξομολόγησης. Ο Χουάν Κάρλος, πρώην βασιλιάς περιγράφει την πορεία του από παιδί σε εξορία έως τον θρόνο, επιμένοντας ότι ο ίδιος —και όχι οι ισχυροί του καθεστώτος— οδήγησε τη χώρα στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975. Θυμάται την αποφασιστική τηλεοπτική παρέμβασή του το 1981, όταν απέτρεψε το πραξικόπημα και εδραίωσε τη δημοκρατική πορεία της Ισπανίας.
Στις σελίδες του βιβλίου, ο Χουάν Κάρλος δεν αποφεύγει τις σκοτεινές στιγμές: τη ζωή ως «bon viveur», τις εξωφρενικές κυνηγετικές εξορμήσεις, το σκάνδαλο φοροδιαφυγής που οδήγησε την κόρη του σε δίκη, και τις αποκαλύψεις για μυστικούς λογαριασμούς και χρήματα από Σαουδάραβα μονάρχη. Παραδέχεται ότι αυτά τα γεγονότα έπληξαν την αξιοπιστία του, ενώ μιλά για «βαθιά λύπη» αναφορικά με την απόσταση που τον χωρίζει πλέον από τον γιο του και νυν βασιλιά, Φελίπε ΣΤ’.
Η αυτοεξορία του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2020 παρουσιάζεται ως «αναγκαία θυσία» για την προστασία της μοναρχίας. Ο πρώην βασιλιάς γράφει πως ελπίζει σε μια μέρα όπου θα «επιστρέψει κανονικά στην Ισπανία, όχι ως σκάνδαλο, αλλά ως μέρος της ιστορίας της».
Παρότι οι εισαγγελείς έκλεισαν τις έρευνες λόγω παραγραφής, το βάρος των αποκαλύψεων παραμένει. Το βιβλίο είναι η πιο καθαρή απόπειρά του να ανακτήσει —έστω και στο τέλος— τον έλεγχο της αφήγησης.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
: Συμβιβασμός 400.000 λιρών
Kαθώς ο Φλάβιο Μπολσονάρο αμφισβητεί την ήττα του
Η μόνιμη απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ μεταξύ Selfridges και IKEA
Μήνυμα προς την Τουρκία και τη Λιβύη έστειλαν από τον ΟΗΕ η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Νέες επιθέσεις ανακοίνωσαν οι Χούθι
Ο Λούλα μετέτρεψε εκατομμύρια υποστηρικτές σε δίκτυο διανομής, ενώ διεκδικούσε δικαστικά ίση μεταχείριση στις πλατφόρμες
Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο
Η απάντηση του δισεκατομμυριούχου στον Κρίστοφερ Νόλαν μέσω Grok διχάζει το κοινό
Η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη
Ο Τούρκος πρόεδρος υπερασπίστηκε τη συμφωνία με τη Λιβύη
Οι διάλογοι που έρχονται στο φως μετά τις αποκαλύψεις για το υλικό παιδικής πορνογραφίας που βρέθηκε στην κατοχή του
Το φοιτητικό ψηφοδέλτιο έχει δεσμευτεί κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και της ένταξης στο ΝΑΤΟ
Τι εξετάζουν τώρα οι τουρκικές αστυνομικές αρχές
Ανοιχτά παραμένουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση
Ο Λεονάρντο Μαρία Ντελ Βέκιο υποστηρίζει ότι θα διατηρούσε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία της
Οι Βρετανοί το ξανασκέφτονται 10 χρόνια μετά τη μεγάλη έξοδο από την ΕΕ
Τι νόημα έχει να διαδηλώνεις και να εξεγείρεσαι και να τα σπας όταν σε λίγες μέρες μπορείς να αλλάξεις την κυβέρνηση;
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στη δημιουργία της παράταξης
Μήπως το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας είναι το πολιτικό πρόβλημα της ΕΕ;
Το στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.