- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποια είναι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2025
Hγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο
Ποια είναι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2025
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε σήμερα (10.10) την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης για το 2025. Το βραβείο απονέμεται στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα.
Η Ματσάδο κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης «για την ακούραστη δουλειά της στην προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού της Βενεζουέλας και για τον αγώνα της για μια δίκαιη και ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία», ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ στην ανακοίνωσή της.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2025
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2025 #NobelPeacePrize to Maria Corina Machado for her tireless work promoting democratic rights for the people of Venezuela and for her struggle to achieve a just and peaceful transition from dictatorship to… pic.twitter.com/Zgth8KNJk9
«Το Νόμπελ Ειρήνης 2025 απονέμεται σε μια γενναία και αφοσιωμένη υπέρμαχο της ειρήνης – σε μια γυναίκα που κρατάει αναμμένη τη φλόγα της δημοκρατίας μέσα σε ένα αυξανόμενο σκοτάδι», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο έχει δείξει ότι τα εργαλεία της δημοκρατίας είναι επίσης εργαλεία ειρήνης. «Ενσαρκώνει την ελπίδα ενός διαφορετικού μέλλοντος, ενός μέλλοντος όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών προστατεύονται και οι φωνές τους ακούγονται», πρόσθεσε η Επιτροπή.
Ως ηγέτιδα του κινήματος για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θεωρείται ένα από τα πιο εξαιρετικά παραδείγματα θάρρους των πολιτών στη Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε μια βασική ενωτική προσωπικότητα σε μια πολιτική αντιπολίτευση που κάποτε ήταν βαθιά διχασμένη – μια αντιπολίτευση που βρήκε κοινό έδαφος στο αίτημα για ελεύθερες εκλογές και αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. «Αυτό ακριβώς βρίσκεται στην καρδιά της δημοκρατίας: η κοινή μας προθυμία να υπερασπιστούμε τις αρχές της λαϊκής διακυβέρνησης, παρόλο που διαφωνούμε. Σε μια εποχή που η δημοκρατία απειλείται, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπιστούμε αυτό το κοινό έδαφος», ανέφερε η Επιτροπή.
Η νορβηγική επιτροπή σημειώνει πως τον τελευταίο χρόνο, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο αναγκάστηκε να ζει κρυμμένη. Παρά τις σοβαρές απειλές κατά της ζωής της, παρέμεινε στη χώρα, μια επιλογή που έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Ποια είναι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2025
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο Παρίσκα είναι πολιτικός από τη Βενεζουέλα και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης. Διετέλεσε μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας από το 2011 έως το 2014 και επί του παρόντος είναι η εθνική συντονίστρια του πολιτικού κινήματος Vente Venezuela. Η υποψηφιότητά της είχε αποκλειστεί στις προεδρικές εκλογές της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στις 28 Ιουλίου του 2024, και η Ματσάδο είχε παραχωρήσει τη θέση της στον πρώην πρεσβευτή Γκονσάλες Ουρούτια.
Στην εκλογική αναμέτρηση επικράτησε ο Νικολάς Μαδούρο, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι η νίκη του οφειλόταν σε καλπονοθεία.
Η 58χρονη Μαρία Κορίνα Ματσάδο Παρίσκα το 2025 ήταν ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο στη Βενεζουέλα της έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα. Την 1η Αυγούστου 2024, η Ματσάδο δημοσίευσε μια επιστολή στη Wall Street Journal, δηλώνοντας ότι είχε κρυφτεί «φοβούμενη για τη ζωή μου, την ελευθερία μου και των συμπατριωτών μου από τη δικτατορία του Νικολά Μαδούρο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα της συμμαχίας του έπειτα από 16 χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Παράλληλα, ένα διαφορετικό μοντέλο πατρότητας φαίνεται να αναδύεται στα social media
Από κινητά μέχρι τρακτέρ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.