- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ουκρανία: Ο αρχηγός του στρατού υποστηρίζει ότι οι στόχοι της Ρωσίας για το 2025 απέτυχαν
Η κατάληψη του συνόλου του Ντονέτσκ είναι βασικός στόχος του Κρεμλίνου
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λέει ότι οι στόχοι της Ρωσίας για το 2025 απέτυχαν
Οι ρωσικές επιθέσεις φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι απέτυχαν στους στόχους τους, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εξαπολύει διπλάσια πυρά πυροβολικού σε σχέση με την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι μικρές προελάσεις έχουν υψηλό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Και οι δύο πλευρές σπανίως μιλούν για τις απώλειές τους, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων υπηρεσιών πληροφοριών της Δύσης ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στην Ουκρανία ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.
«Μπορεί να πει κανείς ότι οι εκστρατείες των Ρώσων την άνοιξη και το καλοκαίρι ουσιαστικά αποδιοργανώθηκαν», δήλωσε ο Σίρσκι σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Ρωσία σημειώνει κέρδη σε διάφορα τμήματα της γραμμής του μετώπου, μετά την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drone) αναγνώρισης και εφόδου που απέτρεψε την προέλαση που είχε καταγραφεί το 2022.
Μικρές επιθέσεις του ρωσικού πεζικού
Ο Σίρσκι δήλωσε ότι η γραμμή του ενεργού μετώπου έχει επιμηκυνθεί κατά 200 χιλιόμετρα μέσα σε ένα χρόνο και φθάνει τώρα τα 1.250 χιλιόμετρα, μεγαλύτερη από την απόσταση από τον βορρά έως τον νότο της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 712.000 Ρώσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Σίρσκι δήλωσε ότι τα ρωσικά σχέδια να δημιουργηθεί μια «ουδέτερη ζώνη» στις περιφέρειες του Σούμι και του Χαρκόβου, να καταληφθεί η πόλη Ποκρόβσκ και το σύνολο της περιφέρειας Ντονέτσκ απέτυχαν.
Η κατάληψη του συνόλου του Ντονέτσκ είναι βασικός στόχος του πολέμου για τη Ρωσία, που αυτή τη στιγμή ελέγχει πάνω από το 70% της περιοχής και προελαύνει με αργούς ρυθμούς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Γιουνακίβκα, στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι
Ο Σίρσκι δήλωσε ότι από την αρχή του καλοκαιριού οι Ρώσοι επιτίθενται με μια τακτική που περιλαμβάνει πολλαπλές μικρές επιθέσεις πεζικού και την οποία περιέγραψε ως «χίλιες τομές», μια μορφή βασανιστηρίου με πολλά μικρά κοψίματα.
«Αυτή συνίσταται στην ταυτόχρονη χρήση μεγάλου αριθμού μικρών ομάδων εφόδου - 4 με 6 στρατιώτες που προχωρούν χρησιμοποιώντας το έδαφος, τις ρεματιές και δασώδεις περιοχές, με βασικό στόχο να διεισδύσουν όσο το δυνατόν βαθύτερα στο έδαφός μας».
Ο στόχος: να «παραλύσει» η ουκρανική επιμελητεία και να «κατακτηθούν εδάφη χωρίς να ενεργοποιείται μεγάλος αριθμός στρατιωτών», δήλωσε ο Σίρσκι.
Μιλώντας για μια σημαντική πρόοδο των Ρώσων τον Αύγουστο κοντά στην πόλη Ντομπροπίλια στο Ντονέτσκ, ο Σίρσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία απέκοψε τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του ποταμού Καζένι Τόρετς, κάνοντας λόγο για «παγίδα».
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων πρόσθεσε ότι τους δύο τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έχει πλήξει 85 στρατιωτικές, ή στρατιωτικοβιομηχανικές εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος, όπως αεροπορικές βάσεις, αποθήκες και εργοστάσια.
Μίλησε επίσης για την αντιαεροπορική άμυνα απέναντι στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις που στοχοθετούν ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές επιθέσεις με drones, η Ουκρανία σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη, δύο μέσα που έχουν αποδειχθεί «αποτελεσματικά», όπως δήλωσε.
Αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε ξαφνικά την άποψή του για τον πόλεμο και, ενώ υποστήριζε ότι το Κίεβο δεν έχει άλλα χαρτιά για να ρίξει στο τραπέζι, δήλωσε τώρα ότι η Ουκρανία μπορεί να πάρει πίσω όλα τα εδάφη που έχει χάσει μέχρι στιγμής –περίπου το 20% του συνολικού εδάφους της. Δεν προσέφερε, ωστόσο, άλλη ουσιαστική νέα βοήθεια στην Ουκρανία για την επίτευξη αυτών των στόχων και έριξε το βάρος στους Ευρωπαίους συμμάχους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Η χώρα έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της σχεδόν το 20% της ουκρανική επικράτειας
Το προφίλ του νέου επικεφαλής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.