- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γαλλία σε πολιτική κρίση – Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης για τον Φρανσουά Μπαϊρού
Τα βασικά σενάρια
Η Γαλλία σε πολιτική κρίση – Σήμερα η ψήφος εμπιστοσύνης για τον Φρανσουά Μπαϊρού
Η Γαλλία εισέρχεται σε νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς το απόγευμα της Δευτέρας η Εθνοσυνέλευση καλείται να αποφανθεί για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού. Η έκβαση θεωρείται προδιαγεγραμμένη: οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες δεν αφήνουν περιθώρια στον Μπαϊρού να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, γεγονός που θα τον οδηγήσει σε παραίτηση.
Σε περίπτωση καταψήφισης, ο Μπαϊρού οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα κληθεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας. Τα σενάρια περιλαμβάνουν πρόσωπα από την κεντροαριστερά ή τεχνοκρατικές επιλογές, καθώς οι προηγούμενες τέσσερις κεντροδεξιές κυβερνητικές προσπάθειες απέτυχαν να ελέγξουν το κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ, ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί.
Η επιλογή πρόωρων εκλογών θεωρείται απίθανη, καθώς ο ίδιος ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του εκτιμούν ότι μια διάλυση της Βουλής θα όξυνε αντί να επιλύσει την κρίση. Ωστόσο, ακροδεξιά και ριζοσπαστική αριστερά πιέζουν δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής πίεσης. Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο 113,9% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα υπερδιπλασιάζει το ευρωπαϊκό όριο του 3%. Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται κύμα διαδηλώσεων του κινήματος «Bloquons Tout», στις 12 Σεπτεμβρίου η Fitch θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου τα συνδικάτα ετοιμάζονται για απεργίες και κινητοποιήσεις.
Ο Μπαϊρού, τέταρτος πρωθυπουργός του Μακρόν από την επανεκλογή του, επέλεξε να δέσει την πολιτική του επιβίωση με μια φιλόδοξη δημοσιονομική στρατηγική, ζητώντας εξοικονομήσεις ύψους 44 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση «πολιτική αυτοκτονία» και φαίνεται ότι θα βάλει τίτλους τέλους στην κυβερνητική του θητεία.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καραντίνα 21 ημερών για όσους εισέρχονται στη χώρα
Και τώρα ζητά από την εταιρεία 5 εκατ. δολάρια
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται αντιμέτωπη με περιστατικά stalking
Οκτώ χρόνια μετά τη φωτιά, το ιστορικό μουσείο του Ρίο ανασυνθέτει συλλογές και ταυτότητα
Η τροποποίηση του Συντάγματος διχάζει τα Σκόπια και μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία
Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται λόγω διαφωνιών για αυστηρότερες δεσμεύσεις στην online ασφάλεια ανηλίκων
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και σχόλια από ειδικούς
Η νέα ρύθμιση δεν επηρεάζει τα ήδη υπάρχοντα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωση
Η Τεχεράνη φέρεται να εξετάζει πλαίσιο αποκλιμάκωσης με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρα και δεν μπορούσαν να βγουν
Το προσωπικό στις εταιρείες αυτές θα επιτρέπεται ακόμα και να οπλοφορεί
Προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους
Η 60χρονη πολιτικός υποβλήθηκε σε θεραπεία και βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης
Ο Μπλερ επιτέθηκε στον Μπέρναμ και στον συνυποψήφιό του για την ηγεσία, Γουές Στρίτινγκ
«Η Ευρώπη χτίστηκε για ένα κλίμα που πλέον δεν υπάρχει» προειδοποιούν ειδικοί
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.