- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λιβύη: Η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ στην Τρίπολη δέχθηκε επίθεση πυραύλου
Η επίθεση έπληξε ένα σπίτι στα προάστια της πόλης χωρίς να υπάρξουν θύματα
Μετά την πτώση του Καντάφι το 2011, η Λιβύη δεν έχει σταθεροποιηθεί και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία
Η έδρα της αποστολής διαμεσολάβησης του ΟΗΕ (Manul )στην Τρίπολη τέθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο στόχαστρο ρουκέτας η οποία προσγειώθηκε χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή θύματα, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών και η αποστολή του διεθνούς οργανισμού.
Η Manul «ενημερώθηκε για ρίψη ρουκέτας κοντά στο συγκρότημά της στη διάρκεια της ενημέρωσης της ειδικής εκπροσώπου (του ΟΗΕ στη Λιβύη) Χάνα Τέτεχ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X.
Το υπουργείο Εσωτερικών στην Τρίπολη ανακοίνωσε επίσης ότι «απόπειρα επίθεσης με πύραυλο SPG απετράπη χάρη στην επαγρύπνηση των δυνάμεων της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας».
Κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο προηγούμενο» για την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την ενημέρωση της ειδικής αντιπροσώπου, το υπουργείο ανέφερε ότι «επεξεργάστηκε ένα ρωμαλέο σχέδιο προκειμένου να ασφαλίσει την έδρα της Manul και των υπόλοιπων διπλωματικών αντιπροσωπειών».
Ο μηχανισμός έπληξε «ένα σπίτι στην πόλη Τζανζούρ (προάστιο της Τρίπολης), χωρίς να προκαλέσει ζημιές», σύμφωνα με το υπουργείο που είπε πως κατέσχεσε ένα ημιφορτηγό που μετέφερε άλλους δύο πυραύλους και ράμπα εκτόξευσης. «Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους υπόπτους ώστε να τους συλλάβουν και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη», είπε.
«Η έδρα της αποστολής δεν επηρεάστηκε από το συμβάν», επιβεβαίωσε η Manul, ευχαριστώντας τις αρχές για «τα γρήγορα μέτρα που έλαβαν προκειμένου να διεξαγάγουν εις βάθος έρευνα και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών».
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ «καταδίκασε με τους πιο έντονους όρους την αποτυχημένη προσπάθεια να τεθεί στο στόχαστρο η έδρα» της αποστολής, που αποτελεί «σοβαρή ενέργεια που αποσκοπούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα και να βλάψει τις σχέσεις της Λιβύης με τη διεθνή κοινότητα».
Η κυβέρνηση επανέλαβε τη «δέσμευσή της να οικοδομήσει επαγγελματικές και ενιαίες δυνάμεις ασφαλείας και να θέσει τέλος στο φαινόμενο του σχηματισμού παράνομων ένοπλων ομάδων».
Μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη δεν έχει σταθεροποιηθεί και δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: στη δυτική Λιβύη, εκείνη του Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, που αναγνωρίζεται διεθνώς, και στην ανατολική Λιβύη μια παράλληλη κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Τον Μάιο, κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Τρίπολη ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ένοπλες ομάδες --που η κυβέρνηση ανέλαβε να διαλύσει-- οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τη Manul.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της υπόθεσης
Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του τραγουδιστή μετά τη δολοφονία της 14χρονης και τις προσπάθειες να καλύψει τα ίχνη του
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες
Σε κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου μετά τις αιχμές Μερτς για το Ιράν
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Η Ελλάδα απάντησε στον ΟΗΕ ότι ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν υφίσταται βάσει των διεθνών συνθηκών
Συζήτηση 90 λεπτών με εστίαση σε εκεχειρία στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή και ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Εκρηκτική κατάθεση για το OpenAI
Ο Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα δηλώνει 14% Έλληνας και ανακοίνωσε επίσκεψη στην Ελλάδα
Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που βρέθηκε στο επίκεντρο για αντίστοιχο «ολίσθημα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.