- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για απόπειρα δολοφονίας: Προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον
Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ ότι αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, ενώ διαβεβαίωσε πως η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον, παρά την ισραηλινή και αμερικανική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων τον περασμένο μήνα.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου επίθεση εύρους άνευ προηγουμένου εναντίον του Ιράν, πρώτη πράξη του πολέμου 12 ημερών. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε πως σκοπός ήταν να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενδεχόμενο που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή.
Η Τεχεράνη αρνείται πάντα πως έχει τέτοιες βλέψεις και διατρανώνει πως είναι δικαίωμά της να έχει πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, ιδίως για την παραγωγή ενέργειας.
Τα ισραηλινά πλήγματα, σχεδόν όλα από αέρος, σκότωσαν ανώτατους αξιωματικούς του ιρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων ηγετών των Φρουρών της Επανάστασης, και κάπου δέκα επιστήμονες που συμμετείχαν στο πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, τουλάχιστον 1.060 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου (13η Ιουνίου-24η Ιουνίου).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον και μεταδόθηκε χθες Δευτέρα, ο κ. Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπάθησε να τον δολοφονήσει, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.
«Προσπάθησαν, ναι. Αλλά απέτυχαν», τόνισε. «Ήμουν σε συνάντηση (...) προσπάθησαν να βομβαρδίζουν την περιοχή όπου διεξαγόταν αυτή η συνάντηση», ανέφερε ο ιρανός πρόεδρος τονίζοντας πως επρόκειτο για ενέργεια «του Ισραήλ», σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του στα αγγλικά από διερμηνέα.
Εν μέσω του πολέμου, οι ΗΠΑ, παρότι διεξήγαγαν έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, βομβάρδισαν την 22η Ιουνίου τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, την υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, νότια της Τεχεράνης, κι άλλες δυο στην Ισφαχάν και στη Νατάνζ (κεντρικά).
Η έκταση των ζημιών δεν είναι σαφής.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ιρανική διπλωματία ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί επίσης έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο να διατάξει να σκοτωθεί ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ προκειμένου να «τελειώσει ο πόλεμος» με το Ιράν, σε δική του συνέντευξη στο ABC News τη 16η Ιουνίου.
Ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο ως προς τη λήψη αποφάσεων στο Ιράν, εμφανίστηκε το Σάββατο για πρώτη φορά δημόσια μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στην πρωτεύουσα.
Παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν τόνισε ότι η χώρα του δεν θα είχε «κανένα πρόβλημα» να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο έκτος κύκλος των συνομιλιών, με μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ιράν, που προβλεπόταν να γίνει τη 15η Ιουνίου, ακυρώθηκε εν μέσω της επίθεσης του Ισραήλ.
Ο ιρανός πρόεδρος διερωτήθηκε ωστόσο «πώς» η χώρα του «μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη» στις ΗΠΑ.
«Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά ότι εν μέσω διαπραγματεύσεων το ισραηλινό καθεστώς δεν θα λάβει ξανά (αμερικανική) έγκριση να μας επιτεθεί;» είπε ο πρόεδρος Πεζεσκιάν, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος να ξαναρχίσει τον διάλογο με τη Δύση ώστε να εξασφαλίσει την άρση των κυρώσεων, που πλήττουν σκληρά την ιρανική οικονομία.
Πάντως, σε περίπτωση που συναπτόταν συμφωνία, «τίποτε δεν θα εμπόδιζε» ακόμη και το να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις στο Ιράν, αφού αίρονταν οι κυρώσεις, υπογράμμισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποχρεωτικά τα ιταλικά για γονείς ξένων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει λόγο για μια σημαντική δυναμική στη διπλωματία
Ξεπέρασε το 55% η συμμετοχή των πολιτών
Πώς τα αποτελέσματα σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αποδεικνύουν πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι πια η ίδια
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην παλιά καλή εποχή»
Τι δείχνουν τα exit polls
«Συγχαρητήρια, κέρδισες, τα παρατάω»
Νέες απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ιράν
Συναγερμός στη ρωσική πρωτεύουσα
Η δικαστική διαμάχη του κωμικού με τον μουσικό Μπράιαν Έβανς
Το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι έπεσε έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ από τον βρετανικό Τύπο
Η Ελλάδα του 2026 δεν είναι εκείνη του 2010. Είναι στο χέρι μας να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να προστατευτούμε καλύτερα από ό,τι μέλλει να έρθει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Καμπ Ντέιβιντ
Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έρχεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την κίνηση ως παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος
Τι περιλαμβάνουν οι όροι
Προειδοποιεί ότι η πραγματική έκταση των παραβιάσεων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη
Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα
Στο προσκήνιο μια συνομιλία που, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγο μετά τον θάνατο της αδελφής του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.