- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας προωθούν το «μεγάλο, όμορφο» νομοσχέδιο του Τραμπ σε κρίσιμη ψηφοφορία
Πέρασε το πρώτο εμπόδιο με οριακή ψήφο 51-49 το μεγα-νομοσχέδιο για φόρους, άμυνα και μετανάστευση
ΗΠΑ: Με ψήφους 51-49, προωθείται το νομοσχέδιο Τραμπ για φόρους, άμυνα και σύνορα - Έντονες αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και τον Έλον Μασκ.
Η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία των ΗΠΑ προώθησε το φιλόδοξο φορολογικό και δημοσιονομικό νομοσχέδιο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια κρίσιμη διαδικαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να εγκριθεί η αποκαλούμενη από τον ίδιο «μεγάλη, όμορφη» νομοθετική πρόταση τις επόμενες ημέρες.
Το μέτρο, που αποτελεί την κορυφαία νομοθετική προτεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, πέρασε το πρώτο διαδικαστικό εμπόδιο με 51 ψήφους υπέρ και 49 κατά, ενώ δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές το καταψήφισαν.
Το αποτέλεσμα ήρθε μετά από ώρες παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν Ρεπουμπλικανικά στελέχη και ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς, επιχειρώντας να πείσουν τους επιφυλακτικούς γερουσιαστές.
Η ψηφοφορία, που ανοίγει τη συζήτηση για το 940 σελίδων νομοσχέδιο, καθυστέρησε αρκετές ώρες και παρέμεινε ανοιχτή για περισσότερες από τρεις, καθώς οι γερουσιαστές Τομ Τίλις, Ρον Τζόνσον και Ραντ Πολ συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς στην αντίθεσή τους. Άλλοι τρεις Ρεπουμπλικάνοι – Ρικ Σκοτ, Μάικ Λι και Σύνθια Λούμις – διαπραγματεύονταν μέχρι αργά για μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες.
Τελικά, ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν άλλαξε στάση και ψήφισε υπέρ, αφήνοντας μόνο τους Πολ και Τίλις αντίθετους μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τραμπ, μέσω των κοινωνικών δικτύων, χαιρέτισε τη «μεγάλη νίκη» για το «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιό» του.
Το νομοσχέδιο επεκτείνει τις φοροαπαλλαγές του 2017, μειώνει άλλους φόρους και αυξάνει τις στρατιωτικές και συνοριακές δαπάνες.
Ωστόσο, η πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ο Έλον Μασκ, βασικός υποστηρικτής του Τραμπ, καταφέρθηκε εναντίον της εκδοχής της Γερουσίας, υποστηρίζοντας ότι «θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας» και «βλάπτει στρατηγικά τη χώρα». Ειδικός στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσε ότι αυξάνει τη φορολογία σε νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα.
Οι Δημοκρατικοί επέκριναν σφοδρά το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι οι φοροαπαλλαγές ευνοούν τους πλούσιους σε βάρος κοινωνικών προγραμμάτων, όπως η περίθαλψη μέσω Medicaid και η διανομή τροφίμων.
Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, απαίτησε να διαβαστεί δημόσια το νομοσχέδιο πριν την έναρξη της συζήτησης, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σπεύδουν να περάσουν ένα «ριζοσπαστικό νομοσχέδιο».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση φόρων στα φιλοδωρήματα, αύξηση δαπανών για την εθνική ασφάλεια κατά 350 δισ. δολάρια – περιλαμβανομένης της μαζικής απέλασης μεταναστών – και σημαντικές περικοπές σε Medicaid και κοινωνικά επιδόματα. Η τελική μορφή περιλαμβάνει ένα ταμείο 25 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των αγροτικών νοσοκομείων.
Η ανεξάρτητη Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτίμησε ότι η πρόταση της Βουλής θα οδηγήσει σε 10,9 εκατ. επιπλέον ανασφάλιστους και 3 εκατ. λιγότερους δικαιούχους επισιτιστικής βοήθειας. Η έκδοση της Γερουσίας περιλαμβάνει ακόμη βαθύτερες περικοπές.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.