- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Unicef προειδοποιεί: Παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από δίψα στη Γάζα
Καταρρέουν τα συστήματα ύδρευσης - Τρόμος για λιμό και λειψυδρία
Η Unicef προειδοποιεί πως παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από δίψα, καθώς η Γάζα αντιμετωπίζει κατάρρευση των υποδομών και κρίση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε δραματική προειδοποίηση προχώρησε η Unicef, τονίζοντας ότι παιδιά στη Γάζα απειλούνται άμεσα με θάνατο από δίψα, λόγω της κατάρρευσης των υποδομών ύδρευσης και της έλλειψης καυσίμων.
Όλα αυτά ενώ η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές και την ασφυκτική ανθρωπιστική κρίση.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef Τζέιμς Έλντερ από τη Γενεύη: «Βρισκόμαστε πολύ κάτω από τα ελάχιστα πρότυπα έκτακτης ανάγκης για πόσιμο νερό. Τα παιδιά θα αρχίσουν να πεθαίνουν από δίψα. Μόνο το 40% των εγκαταστάσεων παραγωγής πόσιμου νερού παραμένει λειτουργικό».
Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ τα θύματα αυξάνονται. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές υγείας που επικαλείται ο Guardian, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν βοήθεια νότια του Νετσαρίμ, ενώ άλλοι 12 σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.
«43 μάρτυρες έπεσαν από τα ξημερώματα λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, εκ των οποίων 26 περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε στο AFP ο Μοχάμαντ αλ-Μουγκαγίρ, επικεφαλής προμηθειών του Πολιτικού Σώματος Άμυνας της Γάζας.
Η ισραηλινή πλευρά αναφέρει πως μέσα στην εβδομάδα χτύπησε 300 «τρομοκρατικούς στόχους», περιλαμβανομένων μαχητών και αποθηκών όπλων. Αρνείται, ωστόσο, ότι επιτίθεται σε αμάχους που αναζητούν βοήθεια, υποστηρίζοντας πως στοχεύει «ύποπτα πρόσωπα» που θεωρούνται απειλή.
Σύμφωνα με τη Unicef και ανθρωπιστικές οργανώσεις, η διανομή βοήθειας είναι πλέον αδύνατη. Η νέα οργάνωση Gaza Humanitarian Foundation (GHF), με υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, προσπαθεί να καλύψει τα κενά, όμως η αξιοπιστία και η προσβασιμότητά της αμφισβητούνται. Πολλές πληροφορίες για τα σημεία διανομής κοινοποιούνται μόνο στο Facebook, το οποίο συχνά δεν είναι προσβάσιμο λόγω της κατάρρευσης του διαδικτύου στη Γάζα.
Η GHF υποστηρίζει πως έχει διανείμει πάνω από 30 εκατ. γεύματα, όμως οργανώσεις του ΟΗΕ καταγγέλλουν το νέο μοντέλο διανομής ως ανεπαρκές και ηθικά προβληματικό.
Η συνολική εικόνα είναι ζοφερή: η έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων οδηγεί εκατομμύρια πολίτες της Γάζας στα όρια της απόγνωσης. Η πλειονότητα των μονάδων αφαλάτωσης, αποχέτευσης και ύδρευσης έχει καταστραφεί, ενώ το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή ρεύματος στις κύριες εγκαταστάσεις ύδρευσης από τον Μάρτιο.
Η επίσημη καταμέτρηση των νεκρών στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου ξεπερνά πλέον τους 55.600, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η ανθρωπιστική καταστροφή βαθαίνει, και οι εκκλήσεις για τερματισμό της βίας και άμεση παροχή βοήθειας γίνονται όλο και πιο επείγουσες.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.