- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες - Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι δεν είναι αρκετή
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινδυνεύει με λιμό - Φορτηγά λεηλατούνται από πεινασμένους κατοίκους
Περιορισμένη βοήθεια εισήλθε στη Γάζα για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες - Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι δεν αρκεί για την αποτροπή λιμού.
Μια περιορισμένη ποσότητα τροφίμων παραδόθηκε σε απελπισμένους Παλαιστινίους στη Γάζα για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου την Τετάρτη, αλλά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η προμήθεια «δεν είναι καθόλου επαρκής» για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την ελπίδα πως περισσότερη βοήθεια θα παραδοθεί σήμερα Πέμπτη. Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι μεγάλο μέρος της Γάζας κινδυνεύει με λιμό αν δεν επιτραπεί η είσοδος μεγάλης ποσότητας προμηθειών.
Μέχρι αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ είχε απαγορεύσει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, επικαλούμενο ότι η Χαμάς την έκλεβε και επωφελούνταν από αυτή.
Ανεπαρκής ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης
Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, έγραψε στην πλατφόρμα X την Πέμπτη: «Σε στενή επαφή με την ομάδα στη #Γάζα. Σήμερα θα είναι κρίσιμη μέρα. Φορτηγά με σωτήρια βοήθεια επιτέλους κινούνται ξανά».
Περισσότερα από 90 φορτηγά με αλεύρι, παιδικά συμπληρώματα και άλλα τρόφιμα άρχισαν να διανέμουν βοήθεια στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης μεταφορών της Γάζας, Ναχίντ Σουχαϊμπέρ. Ο Καμέλ Ατζούρ, ιδιοκτήτης των αρτοποιείων Ατζούρ, δήλωσε ότι μέρος του αλευριού θα μοιραστεί σε φούρνους στον νότο για άμεση λειτουργία. Δύο φορτηγά λεηλατήθηκαν από πεινασμένους κατοίκους.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι πέντε κουζίνες επαναλειτούργησαν, ενώ πέντε άλλες έκλεισαν λόγω έλλειψης προμηθειών. Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία COGAT, πέντε φορτηγά μπήκαν τη Δευτέρα, 93 την Τρίτη και 100 την Τετάρτη.
Η διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε: «Τα λίγα φορτηγά που μπήκαν δεν επαρκούν και δεν έφτασαν σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη. Οι προμήθειες στη Γάζα εξαντλούνται, όπως και ο χρόνος».
Καθυστερήσεις προκλήθηκαν από διαφωνίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των οργανώσεων σχετικά με τις εσωτερικές διαδρομές. Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε: «Επιτράπηκε μόνο μία διαδρομή, υπερφορτωμένη και ανασφαλής».
Επιδεινούμενες συνθήκες για εκτοπισμένους και νοσοκομεία
Κρίσιμα είδη όπως προϊόντα υγιεινής και καύσιμα δεν επιτρέπονται από τις ισραηλινές αρχές. Το Ισραήλ στηρίζει σχέδιο του πρέσβη των ΗΠΑ, Μάικ Χάκαμπι, για διανομή βοήθειας μέσω ιδιωτικής οργάνωσης, το οποίο ο ΟΗΕ θεωρεί ανεπαρκές.
Καθώς η βοήθεια αρχίζει να φτάνει, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ επεκτείνονται, περιορίζοντας τον άμαχο πληθυσμό σε μικρότερο χώρο. Το OCHA αναφέρει ότι το 80% της Γάζας είναι υπό εντολές εκκένωσης ή σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες.
Τα νοσοκομεία πλήττονται επίσης. Την Τετάρτη επλήγη το νοσοκομείο Αλ Άουντα στη βόρεια Γάζα, ενώ το Καμάλ Αντβάν έκλεισε. Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το κλείσιμο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου άφησε 400.000 άτομα χωρίς ιατρική φροντίδα.
Στον νότο, το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο παραμένει εκτός λειτουργίας. Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού έλαβε ένα φορτηγό με ιατρικό εξοπλισμό για το νοσοκομείο της στη Ράφα αλλά η αποκατάσταση των ελλείψεων θα πάρει χρόνο.
Τέλος, η ύδρευση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης είναι σε εκκενωμένη περιοχή και η Αλ-Μαουάσι δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης. Ο Ασέμ Αλνάμπιχ δήλωσε ότι η κρίση επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων και τις υψηλές θερμοκρασίες.
(Πηγή: CNN)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κωστούλας και ο αρθρογράφος Νικόλας Μολφέτας μιλούν για την εκλογική ήττα του Τραμπ, την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τις διεθνείς επιπτώσεις
Τα ίχνη του χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «Στέρνα»
Η ανατριχιαστική απάντηση του παιχνιδιού σε ερώτηση που δεν άκουσε καλά
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν «τις εγκαταστάσεις», «τον εξοπλισμό» και «το προσωπικό»
Το διακύβευμα της ευρωπαϊκής ισχύος σε έναν κόσμο χωρίς κανόνες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο στενός του σύμβουλος Στίβεν Μίλερ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωπάρχη από τη Δευτέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.