- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες - Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι δεν είναι αρκετή
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού κινδυνεύει με λιμό - Φορτηγά λεηλατούνται από πεινασμένους κατοίκους


Περιορισμένη βοήθεια εισήλθε στη Γάζα για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες - Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι δεν αρκεί για την αποτροπή λιμού.
Μια περιορισμένη ποσότητα τροφίμων παραδόθηκε σε απελπισμένους Παλαιστινίους στη Γάζα για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου την Τετάρτη, αλλά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι η προμήθεια «δεν είναι καθόλου επαρκής» για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν την ελπίδα πως περισσότερη βοήθεια θα παραδοθεί σήμερα Πέμπτη. Οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι μεγάλο μέρος της Γάζας κινδυνεύει με λιμό αν δεν επιτραπεί η είσοδος μεγάλης ποσότητας προμηθειών.
Μέχρι αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ είχε απαγορεύσει κάθε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, επικαλούμενο ότι η Χαμάς την έκλεβε και επωφελούνταν από αυτή.

Ανεπαρκής ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης
Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, έγραψε στην πλατφόρμα X την Πέμπτη: «Σε στενή επαφή με την ομάδα στη #Γάζα. Σήμερα θα είναι κρίσιμη μέρα. Φορτηγά με σωτήρια βοήθεια επιτέλους κινούνται ξανά».

Περισσότερα από 90 φορτηγά με αλεύρι, παιδικά συμπληρώματα και άλλα τρόφιμα άρχισαν να διανέμουν βοήθεια στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης μεταφορών της Γάζας, Ναχίντ Σουχαϊμπέρ. Ο Καμέλ Ατζούρ, ιδιοκτήτης των αρτοποιείων Ατζούρ, δήλωσε ότι μέρος του αλευριού θα μοιραστεί σε φούρνους στον νότο για άμεση λειτουργία. Δύο φορτηγά λεηλατήθηκαν από πεινασμένους κατοίκους.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε ότι πέντε κουζίνες επαναλειτούργησαν, ενώ πέντε άλλες έκλεισαν λόγω έλλειψης προμηθειών. Σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία COGAT, πέντε φορτηγά μπήκαν τη Δευτέρα, 93 την Τρίτη και 100 την Τετάρτη.

Η διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, προειδοποίησε: «Τα λίγα φορτηγά που μπήκαν δεν επαρκούν και δεν έφτασαν σε αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη. Οι προμήθειες στη Γάζα εξαντλούνται, όπως και ο χρόνος».
Καθυστερήσεις προκλήθηκαν από διαφωνίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των οργανώσεων σχετικά με τις εσωτερικές διαδρομές. Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε: «Επιτράπηκε μόνο μία διαδρομή, υπερφορτωμένη και ανασφαλής».

Επιδεινούμενες συνθήκες για εκτοπισμένους και νοσοκομεία
Κρίσιμα είδη όπως προϊόντα υγιεινής και καύσιμα δεν επιτρέπονται από τις ισραηλινές αρχές. Το Ισραήλ στηρίζει σχέδιο του πρέσβη των ΗΠΑ, Μάικ Χάκαμπι, για διανομή βοήθειας μέσω ιδιωτικής οργάνωσης, το οποίο ο ΟΗΕ θεωρεί ανεπαρκές.
Καθώς η βοήθεια αρχίζει να φτάνει, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ επεκτείνονται, περιορίζοντας τον άμαχο πληθυσμό σε μικρότερο χώρο. Το OCHA αναφέρει ότι το 80% της Γάζας είναι υπό εντολές εκκένωσης ή σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες.

Τα νοσοκομεία πλήττονται επίσης. Την Τετάρτη επλήγη το νοσοκομείο Αλ Άουντα στη βόρεια Γάζα, ενώ το Καμάλ Αντβάν έκλεισε. Το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το κλείσιμο του Ινδονησιακού Νοσοκομείου άφησε 400.000 άτομα χωρίς ιατρική φροντίδα.
Στον νότο, το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο παραμένει εκτός λειτουργίας. Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού έλαβε ένα φορτηγό με ιατρικό εξοπλισμό για το νοσοκομείο της στη Ράφα αλλά η αποκατάσταση των ελλείψεων θα πάρει χρόνο.
Τέλος, η ύδρευση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης είναι σε εκκενωμένη περιοχή και η Αλ-Μαουάσι δεν έχει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης. Ο Ασέμ Αλνάμπιχ δήλωσε ότι η κρίση επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων και τις υψηλές θερμοκρασίες.
(Πηγή: CNN)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντίδραση της Τεχεράνης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
Tης χρωστάει περισσότερες από 837.000 λίρες
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία»
Το σκυλάκι της επέζησε από θαύμα
Η αξία υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο δολάρια
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει σε ομιλία του ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «έχει ξεπεράσει από καιρό τον Αδόλφο Χίτλερ»
Πώς οι μεγάλες εταιρείες αναδιπλώνονται στα ζητήματα διαφορετικότητας και ένταξης υπό την πίεση ενός εχθρικού πολιτικού κλίματος
Ο Λίαμ Όγκ Ο’ Άναϊ αμφισβητεί τη νομιμότητα της υπόθεσης - Πλήθος θαυμαστών έξω από το δικαστήριο
Οι αστυνομικοί φέρονται να διατηρούσαν εξωσυζυγική σχέση - Αναζητείται το άτομο που τράβηξε το βίντεο
Είχαν κλέψει τεθωρακισμένο φορτηγό
H διαδικασία ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα
«Η Τεχεράνη θα απαντήσει αποφασιστικά εάν οι ΗΠΑ έχουν άμεση εμπλοκή στα ισραηλινά πλήγματα» απαντάει το Ιράν
Το νέο challenge, το πολιτικό ζήτημα και ο προβληματισμός για όσα διοργανώνει η συγκεκριμένη
Νέα κόντρα για τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου στα social media
Τελευταία προστέθηκαν 50.000 τροχοφόρα
Περιστατικό που προφανώς έγινε viral
Δευτερόλεπτα μετά την απογείωση ένα σήμα κινδύνου εκπέμφθηκε από το πιλοτήριο
Συνεχίζει τη σταδιακή επιστροφή της στα δημόσια καθήκοντα - Τι ανακοίνωσε το παλάτι
Η Κομισιόν εντείνει την πίεση στον κινεζικό κολοσσό για την ασφάλεια των καταναλωτών
Κατηγορίες για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα - Υποστηρίζει πως εκπλήρωνε το καθήκον της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.