- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υεμένη: Πάνω από 80 νεκροί και 150 τραυματίες από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ
Με στόχο την πρωτεύουσα Σανάα και τα περίχωρά της
Σκοπός των βομβαρδισμών ήταν να εξαλειφθεί η πηγή καυσίμων για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι
Βομβαρδισμοί στην Υεμένη είχαν ως αποτέλεσμα 80 νεκρούς και τουλάχιστον 150 τραυματίες σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα από την έναρξη της αμερικανικής εκστρατείας κατά του Χούθι.
Συγκεκριμένα, οι αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον λιμένα στον οποίο βρίσκονταν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας στην Υεμένη είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80 άνθρωποι, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι Χούθι, στη φονικότερη επιδρομή από την έναρξη της αμερικανικής εκστρατείας πριν από 15 μήνες εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της εμπόλεμης Υεμένης, έκαναν λόγο χθες βράδυ για νέους βομβαρδισμούς, που απέδωσαν στις ΗΠΑ, με στόχο την πρωτεύουσα Σανάα και τα περίχωρά της, υπό τον έλεγχό τους.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως στοχοποίησαν και «κατέστρεψαν» το λιμάνι Ρας Ίσα, στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά), στα χέρια των Χούθι.
Σκοπός των βομβαρδισμών αυτών ήταν «να εξαλειφθεί αυτή η πηγή καυσίμων για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι και να στερηθούν παράνομα έσοδα που χρηματοδοτούσαν τις ενέργειες των Χούθι για να κατατρομοκρατείται ολόκληρη την περιοχή για πάνω από δέκα χρόνια», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε μέσω X.
Ο απολογισμός των θυμάτων των αμερικανικών πληγμάτων στο λιμάνι «ανήλθε σε 80 νεκρούς και 150 τραυματίες», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των Χούθι, ο Ανίς Αλασμπάχι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αφότου οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εντατικοποιήθηκαν, στα μέσα Μαρτίου, έχουν σκοτωθεί 198 άνθρωποι.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη 15η Μαρτίου ότι ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των Χούθι για να τους αναγκάσει να σταματήσουν να απειλούν εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.
Η επίθεση στο λιμάνι Ρας Ίσα «προκάλεσε μεγάλες ζημιές» που «θα πλήξουν τη ναυσιπλοΐα και τον εφοδιασμό με πετρέλαιο (...) επιτείνοντας τα δεινά του υεμενίτικου λαού», σύμφωνα με ανακοίνωση των λιμενικών αρχών που αναμετέδωσε το Αλ Μασίρα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε πλάνα τραβηγμένα νύχτα, στα οποία διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα να κείτονται στο έδαφος, μέλη σωστικών συνεργείων να μεταφέρουν θύματα με φορεία, ανάμεσά τους ένα με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια.
Στο οπτικό υλικό αυτό εικονίζεται επίσης η στιγμή ενός από τα πλήγματα, με σφαίρα φωτιάς να φωτίζει τομέα όπου είναι αγκυροβολημένα πλοία.
Σε πελώρια διαδήλωση που οργανώθηκε χθες Παρασκευή στη Σανάα, ο εκπρόσωπος των Χούθι για τις στρατιωτικές υποθέσεις Γιαχία Σάρια διαβεβαίωσε πως οι αντάρτες εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες το πρωί πως αναχαιτίστηκε πύραυλος που είχε εκτοξευτεί από την Υεμένη.
Οι Χούθι ανέφεραν επίσης πως έβαλαν στο στόχαστρο δυο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που πλέουν ανοικτά της Υεμένης, τα USS Harry Truman και USS Carl Vinson.
«Η συνέχιση της επίθεσης εναντίον της χώρας μας δεν θα κάνει τίποτε άλλο παρά να αυξήσει τις επιχειρήσεις» των Χούθι, διατράνωσε ο κ. Σάρια απευθυνόμενος σε πλήθος που συγκεντρώθηκε για να διαδηλώσει εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών και να εκφράσει την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε άλλες περιοχές στα χέρια των Χούθι, ιδίως στη Σαάντα (βόρεια), όπου εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία φωνάζοντας το σύνθημα «θάνατο στην Αμερική, θάνατο στο Ισραήλ», σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το Αλ Μασίρα.
Η Τεχεράνη καταδίκασε τις «βάρβαρες» αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη.
Οι ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν εκ νέου τους Χούθι «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε βάρος τράπεζας της Υεμένης και των βασικών ηγετών της λόγω της «ουσιώδους» υποστήριξης του πιστωτικού ιδρύματος στο κίνημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.