- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer: Τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ;
Τα 4 συμπεράσματα του Κέντρου Ερευνών Pew
Explainer: Τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για την εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ; - Τα 4 συμπεράσματα του Κέντρου Ερευνών Pew
Τις πρώτες εβδομάδες της παραμονής του στο Οβάλ Γραφείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε αρκετές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική.
Απείλησε να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σχέδια για την «κατάληψη» της Γάζας και άρχισε να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι. Έκλεισε επίσης την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), την κύρια υπηρεσία της κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας στο εξωτερικό και την επιβολή δασμών.
Πολλές από αυτές τις κινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους απλούς Αμερικανούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ερευνών Pew. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 3.605 ενήλικες Αμερικανούς στα τέλη Μαρτίου - λίγο πριν ο Τραμπ επιβάλει σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθούν τέσσερα συμπεράσματα από την έρευνα του Pew.
Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσπαθήσουν να καταλάβουν τη Γροιλανδία ή τη Γάζα, λένε οι περισσότεροι
Ο Τραμπ έχει αυξήσει τη ρητορική του για την "κατάκτηση" της Γροιλανδίας και ο αντιπρόεδρος Βανς πραγματοποίησε πρόσφατα ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι στο νησί της Αρκτικής.
Ωστόσο, η Pew διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες (54%) δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν το έδαφος της Δανίας. Όταν ρωτήθηκαν αν πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει πράγματι το σχέδιο, το 23% το θεώρησε εξαιρετικά πιθανό, αλλά ένας μεγαλύτερος αριθμός (34%) δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν θα το πραγματοποιήσει.
Ο Τραμπ πρότεινε επίσης την αμερικανική κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, την επανεγκατάσταση δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε γειτονικές χώρες χωρίς δικαίωμα επιστροφής. Αυτό θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ως «ισοδύναμο με εθνοκάθαρση».
Από τους ερωτηθέντες, το 62% των Αμερικανών αντιτάχθηκε σε μια τέτοια κίνηση, σε σύγκριση με το 15% που την υποστήριξε. Οι γνώμες διχάστηκαν ως προς το κατά πόσον ο Τραμπ ήταν πιθανό να την επιδιώξει πράγματι. Και πάλι, ο μεγαλύτερος αριθμός (38%) το θεωρούσε πολύ ή εξαιρετικά απίθανο.
Ένας μεγαλύτερος αριθμός δεν εγκρίνει τον τερματισμό της USAID και την αποχώρηση από τον ΠΟΥ
Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και δήλωσε ότι η USAID θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό.
Περισσότεροι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν παρά εγκρίνουν τέτοιες κινήσεις, σύμφωνα με την έρευνα - αν και τα αποτελέσματα δεν είναι συντριπτικά.
- Το 45% αποδοκιμάζει τον τερματισμό των προγραμμάτων της USAID (σε σύγκριση με το 35% που εγκρίνει)
- Το 46% δεν συμφωνεί με την αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού (το 32% εγκρίνει)
- Το 52% αποδοκιμάζει την αποχώρηση από τον ΠΟΥ (το 32% εγκρίνει)
Ο Τραμπ ευνοεί υπερβολικά τη Ρωσία, πιστεύουν πολλοί
Στην αρχή της δεύτερης προεδρίας του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα "συνεργαστεί πολύ στενά" με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.
Η έρευνα της Pew διαπίστωσε ότι το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τραμπ ευνοεί υπερβολικά τη Ρωσία - ένας υψηλότερος αριθμός από το 31% που δήλωσε ότι επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών.
Από τότε που διεξήχθη η έρευνα, ωστόσο, η διάθεση του Τραμπ φαίνεται να έχει αλλάξει. Έχει δηλώσει ότι είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Τραμπ ευνοεί τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, το 31% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ευνοεί υπερβολικά τους Ισραηλινούς. Ακριβώς πίσω, σε ποσοστό 29%, βρίσκονταν εκείνοι που πίστευαν ότι ο Τραμπ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία.
Μεγαλύτερη από τις δύο αυτές ομάδες, ωστόσο, ήταν η ομάδα των ερωτηθέντων που δεν ήταν σίγουροι (37%). Μόλις το 3% θεωρούσε ότι ευνοούσε υπερβολικά τους Παλαιστίνιους.
Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν τα σχέδια του Τραμπ
Ενώ το Κέντρο Ερευνών Pew είναι μη κομματικό, οι ερωτηθέντες δεν ήταν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (64%) που χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους ως Ρεπουμπλικάνους - ή Ρεπουμπλικάνους- υποστήριξαν την κίνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να τερματίσει την USAID, για παράδειγμα.
Αυτό συγκρινόταν με μόλις το 9% των αντιτιθέμενων Δημοκρατικών - ή των ερωτηθέντων που κλίνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα - οι οποίοι αισθάνονταν το ίδιο, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο πόλωσης.
Σε γενικές γραμμές, είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες που υποστηρίζουν τις ενέργειες του Τραμπ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, περισσότερο από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες, σύμφωνα με την έρευνα.
Σε γενικές γραμμές, περισσότεροι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι δασμοί θα ήταν κακοί για τους ίδιους προσωπικά, αλλά όσοι ήταν Ρεπουμπλικάνοι ή έτειναν περισσότερο προς αυτό το κόμμα, πίστευαν ότι οι δασμοί θα ωφελούσαν τις ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Στοιχεία δείχνουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προειδοποιηθεί για τις κινήσεις της
Το συγκεκριμένο trend έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μέσα στο 2025
Όταν οι γονείς της εκλιπαρούσαν για δεύτερη γνώμη, δεν τους άκουσε κανείς - τώρα ο θάνατος της κόρης τους έγινε ο κανόνας
Οι συμμαχίες θα κρίνουν την επικράτηση στον δεύτερο γύρο
Ο Τραμπ πίστεψε την ίδια του την προπαγάνδα, ισχυρίζεται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.