- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Έλον Μασκ μοιράζει επιταγές 1 εκατ. δολαρίων ενόψει εκλογών για το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν
Ο δισεκατομμυριούχος αρνείται ότι εξαγοράζει ψήφους - Δηλώνει ότι το αποτέλεσμα είναι κρίσιμο για την ατζέντα Τραμπ
Έλον Μασκ: Μοιράζει επιταγές 1 εκατ. δολαρίων σε ψηφοφόρους εν μέσω της εκλογικής μάχης για το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν - Αρνείται ότι αγοράζει ψήφους
Ο Έλον Μασκ μοίρασε την Κυριακή επιταγές ύψους 1 εκατ. δολαρίων σε δύο ψηφοφόρους του Ουισκόνσιν, δηλώνοντάς τους εκπροσώπους της πολιτικής του ομάδας, λίγο πριν τις εκλογές για το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας.
Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Έλον Μασκ χαρακτήρισε την αναμέτρηση κρίσιμη για την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ και «το μέλλον του πολιτισμού».
«Είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό», είπε στο κοινό των περίπου 2.000 ατόμων στο Γκριν Μπέι, το βράδυ της Κυριακής. «Δεν είμαι απλά ένας παρατηρητής. Είμαι εδώ αυτοπροσώπως».
Οικονομική υποστήριξη στον συντηρητικό υποψήφιο
Ο Μασκ και οι ομάδες που υποστηρίζει έχουν δαπανήσει πάνω από 20 εκατ. δολάρια υπέρ του συντηρητικού υποψηφίου Μπραντ Σίμελ για τις εκλογές της Τρίτης. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει τη σύνθεση του δικαστηρίου, που πιθανώς θα αποφανθεί σε σημαντικά ζητήματα σε αυτήν την πολιτεία-κλειδί.
Η υποψήφια των φιλελεύθερων, Σούζαν Κρόφορντ, και οι σύμμαχοί της καταγγέλλουν την παρέμβαση του Μασκ και την επιρροή που θέλει να ασκήσει στο δικαστήριο.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού», τόνισε ο Μασκ. «Τόσο σημαντικό είναι».
Κατηγορίες για αλλοίωση των εκλογικών περιφερειών
Ο Μασκ υποστήριξε ότι το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας ενδέχεται να εξετάσει την αναδιαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
«Κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν μπορέσει να αναδιαμορφώσει τις περιφέρειες, θα τις αλλοιώσει υπέρ των Δημοκρατικών και θα στερήσει από τους Ρεπουμπλικάνους δύο έδρες», ισχυρίστηκε. «Έπειτα, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν όλες τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούμε για εσάς, τον αμερικανικό λαό».
Απόρριψη νομικών προσφυγών κατά του Μασκ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας απέρριψε ομόφωνα μια επείγουσα προσφυγή του Δημοκρατικού γενικού εισαγγελέα του Ουισκόνσιν, που προσπαθούσε να εμποδίσει τον Μασκ από το να μοιράσει τις επιταγές.
Δύο κατώτερα δικαστήρια είχαν ήδη απορρίψει τη νομική προσφυγή του Δημοκρατικού Τζος Κόουλ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η προσφορά του Μασκ παραβιάζει τη νομοθεσία της πολιτείας.
«Ο νόμος του Ουισκόνσιν απαγορεύει την προσφορά οτιδήποτε αξίας ως κίνητρο για να ψηφίσει κάποιος», τόνισε ο Κόουλ. «Κι όμως, ο Έλον Μασκ έκανε ακριβώς αυτό».
Επιχείρημα περί ελευθερίας λόγου
Οι δικηγόροι του Μασκ αντέτειναν ότι ο επιχειρηματίας ασκούσε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και πως οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του θα παραβίαζε τόσο το Σύνταγμα του Ουισκόνσιν όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Οι πληρωμές έχουν στόχο τη δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος ενάντια στους ακτιβιστές δικαστές, και όχι την άμεση υποστήριξη ή απόρριψη κάποιου υποψηφίου», ανέφεραν οι δικηγόροι του Μασκ στις καταθέσεις τους.
Παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν
Η πολιτική επιτροπή δράσης του Μασκ χρησιμοποίησε σχεδόν την ίδια τακτική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους. Πρόσφερε 1 εκατ. δολάρια την ημέρα σε ψηφοφόρους του Ουισκόνσιν και έξι άλλων κρίσιμων πολιτειών που υπέγραφαν μια αναφορά υπέρ της Πρώτης και Δεύτερης Τροπολογίας του Συντάγματος.
Δικαστής στην Πενσυλβάνια έκρινε ότι οι εισαγγελείς δεν απέδειξαν πως η ενέργεια αποτελούσε παράνομη λοταρία και της επέτρεψε να συνεχιστεί μέχρι την Ημέρα των Εκλογών.
Αίτημα αποχώρησης δύο δικαστών από την υπόθεση
Οι δικηγόροι του Μασκ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, ζήτησαν από δύο φιλελεύθερους δικαστές που είχαν υποστηρίξει την Κρόφορντ – την Τζιλ Καρόφσκι και τη Ρεβέκα Ντάλετ – να εξαιρεθούν από την υπόθεση.
Υποστήριξαν ότι η υποστήριξή τους προς την Κρόφορντ δημιουργεί «την υπόνοια ακατάλληλης μεροληψίας». Αν αποχωρούσαν, το δικαστήριο θα έμενε με πλειοψηφία 3-2 υπέρ των συντηρητικών.
Ωστόσο, και οι δύο δικαστές αρνήθηκαν το αίτημα, δηλώνοντας πως θα εξηγήσουν τους λόγους τους αργότερα.
Ρεκόρ δαπανών στις εκλογές
Ένας από τους συντηρητικούς δικαστές του δικαστηρίου έχει υποστηρίξει ανοιχτά τον Σίμελ, ο οποίος εμφανίστηκε την Κυριακή με καπέλο «Make America Great Again».
Ο Σίμελ δήλωσε σε εθνική τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν ελέγχει «καμία από τις δαπάνες από εξωτερικές ομάδες, είτε πρόκειται για τον Έλον Μασκ είτε για οποιονδήποτε άλλον».
Η εκλογική αναμέτρηση έχει σημειώσει ρεκόρ δαπανών σε δικαστικές εκλογές, με πάνω από 81 εκατ. δολάρια να έχουν ξοδευτεί.
Η έκβαση της αναμέτρησης αναμένεται να επηρεάσει κρίσιμες αποφάσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση, την αναδιαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τους εκλογικούς κανόνες που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026 και τις προεδρικές εκλογές του 2028.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.