- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΗΠΑ: Αν και το Σύνταγμα το απαγορεύει, ο Τραμπ κυνηγάει τρίτη θητεία
«Δεν κάνω πλάκα, υπάρχουν τρόποι», δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Τρίτη θητεία θα ήθελε ο Τραμπ, ακόμη και αν το απαγορεύει το Σύνταγμα - «Δεν κάνω πλάκα, υπάρχουν τρόποι»
Παρά το ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ το απαγορεύει, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξή του στο NBC ο Τραμπ εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος ότι υπάρχουν τρόποι να αυτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν αστειεύεται».
Η τροποποίηση του Συντάγματος για την κατάργηση του ορίου των δύο θητειών θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα απαιτούσε είτε τα δύο τρίτα του Κογκρέσου είτε τα δύο τρίτα των πολιτειών που θα συμφωνούσαν να συγκαλέσουν συνταγματική συνέλευση για να προτείνουν αλλαγές. Καθένας από τους δύο τρόπους θα απαιτούσε στη συνέχεια την επικύρωση από τα τρία τέταρτα των πολιτειών.
Η διαδικασία δεν έχει χρονικό όριο και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε πολλά χρόνια. Η 22η Τροποποίηση που καθιέρωσε τις δύο θητείες εγκρίθηκε από το Κογκρέσο το 1947 και από τις Πολιτείες, οπότε και ίσχυσε ως μέρος του Συντάγματος μόλις το 1951.
«Πολλοί μου ζητούν να το κάνω», είπε αναφερόμενος σε υποστηρικτές του. Και συνέχισε: «Τους λέω ότι έχουμε πολύ δρόμο, είμαστε ακόμη στις αρχές της θητείας, εγώ τώρα επικεντρώνομαι στην θητεία». Επικαλέστηκε και τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι «πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να παραμείνει στο αξίωμα» και για τρίτη θητεία.
Σε ερώτημα που του έθεσε ο δημοσιογράφος αν θέλει και μια τρίτη θητεία, ο Τραμπ απάντησε «Μου αρέσει να δουλεύω» και διευκρίνισε ότι «δεν κάνω πλάκα». Όταν ερωτήθηκε αν του έχουν παρουσιαστεί σχέδια για να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, ο Τραμπ είπε: «Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσατε να το κάνετε».
Το NBC ρώτησε για ένα πιθανό σενάριο στο οποίο ο αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς θα έθετε υποψηφιότητα και στη συνέχεια θα παρέδιδε το αξίωμα στον Τραμπ. Ο πρόεδρος απάντησε ότι «αυτή είναι μία μέθοδος, αλλά υπάρχουν και άλλες».
Όταν του ζητήθηκε να αναφερθεί και σε άλλη μέθοδο, ο Τραμπ απλώς αρνήθηκε να απαντήσει.
Όπως σημειώνει το NBC, ο Τραμπ έχει σχολιάσει και στο παρελθόν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο αξίωμα, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούσαν τα σχόλια αυτά αστεία ή ένα… τρολάρισμα του προέδρου απέναντι στους επικριτές του.
Ο βουλευτής από το Τενεσί Άντι Ογκλ συνέταξε μάλιστα και ψήφισμα που ζητά την επέκταση των ορίων της προεδρικής θητείας, γεγονός που θα επέτρεπε στον Τραμπ να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο αξίωμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ομοϊδέατης του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως πιστεύει ότι ο Τραμπ «θα θέσει υποψηφιότητα και θα κερδίσει ξανά το 2028». Και αυτός είχε αναφερθεί σε «εναλλακτικές λύσεις» για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει μια τρίτη θητεία παρά το ανώτατο όριο των δύο θητειών για την άσκηση της προεδρίας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Η άλλοτε προνομιακή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο κινδυνεύει να γίνει εκλογικό βάρος
20 ετών και 2 μηνών ήταν την Κυριακή ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, όταν έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1.
Υποψίες για οργανωμένη επιχείρηση
Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνοφρυωμένο
Μια διαδεδομένη δεισιδαιμονία συνδέει το γρήγορο φαγητό με εξαντλητικές βάρδιες
Μεταξύ άλλων καμία νίκη σε αμφίρροπες αναμετρήσεις
Η ανάρτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου
Υποχώρηση της Βέρνης από το αίτημα αποζημίωσης προς τη Ρώμη
Αισιοδοξία από την Κομισιόν - Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού στην Ελλάδα
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.