Κοσμος

Σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες Ουκρανίας - ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

Yermak: Θέλουμε ειρήνη - Ρωσία: Περιμένουμε ενημέρωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες Ουκρανίας - ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία
Σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες Ουκρανίας - ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία © UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/ EPA

Σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνομιλίες Ουκρανίας - ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες συνομιλίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπάρχει προοπτική για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και μιας ειρηνευτικής διευθέτησης του πολέμου που διαρκεί ήδη πάνω από 3 χρόνια.

Η Ουκρανία εκπροσωπείται από τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Andriy Yermak καθώς και από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο. Η Ρωσία έχει ήδη διαμηνύσει ότι περιμένει από τις ΗΠΑ ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

LIVE: US and Ukraine Meet in Saudi Arabia After Disastrous White House Talks | Zelensky News | N18G

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αμερικανός Steve Witkoff σχεδιάζει να επισκεφθεί εντός της εβδομάδας τη Μόσχα όπου και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο οδήγησε σε αδιέξοδο μια συμφωνία γα ουκρανικά ορυκτά, που έθεσε ως όρο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος για τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και ως αποζημίωση για τη βοήθεια που της είχε παράσχει η Ουάσιγκτον από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Yermak: Η Ουκρανία θέλει ειρήνη, έτοιμη να διαπραγματευτεί

Σε δηλώσεις του κατά την είσοδο του στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, ο Yermak υποστήριξε πως η Ουκρανία θέλει ειρήνη και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για το τέλος του πολέμου. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε την ειρήνη» είπε ο Yermak.

Ρούμπιο: Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ουπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει μέρος των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014 και μετά προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για τερματισμό του πολέμου κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στη Σαουδική Αραβία.

«Δεν λέω ότι αυτό από μόνο του είναι αρκετό, αλλά είναι το είδος της παραχώρησης που θα έπρεπε να δείτε προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση», δήλωσε τη Δευτέρα.

Παρέμβαση Tουσκ: Μην χαθεί αυτή η ευκαιρία

Έκκληση στις αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας που συζητούν στη Σαουδική Αραβία να μην αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί απευθύνει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk.
«Αγαπητοί Αμερικανοί, αγαπητοί Ουκρανοί, μη χάσετε αυτή την ευκαιρία.

Όλος ο κόσμος σας παρακολουθεί σήμερα στην Τζέντα. Καλή τύχη!» ανέφερε σε ανάρτηση του ο Πολωνός πρωθυπουργός.

H πρόταση της Ουκρανίας

H Ουκρανία δεν υποστηρίζει το σχέδιο του Trump για την κατάπαυση του πυρός. Το Κίεβο αναμένεται να μεταφέρει στις διαπραγματεύσεις το δικό του σχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία, και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου. Οι Ουκρανοί θα προτείνουν όχι ανακωχή, αλλά ένα προσωρινό μορατόριουμ στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς υποδομών, καθώς και στις επιθέσεις στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, οι χερσαίες μάχες θα συνεχιστούν. Το Κίεβο, το Παρίσι και το Λονδίνο επιθυμούν να πείσουν τον Τραμπ να αποδεχτεί αυτό το σχέδιο.
Οι συντάκτες αυτής της πρότασης πιθανόν ελπίζουν ότι η Ρωσία θα απορρίψει μια τέτοια προσφορά, καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας προκαλούν περισσότερες ζημιές στην Ουκρανία απ' ότι προκαλούν οι ουκρανικές αεροπορικές επιθέσεις στη Ρωσία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY